Europees milieubeleid tot 2030: een systeemverandering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 10 maart 2022.

Wat zijn de doelen van het Europese milieuactieplan tot 2030 en wat moet er worden gedaan om deze doelen te bereiken?

Link naar de video: Tijdlijn: Europese klimaatactie

Aangezien Europa samen met de rest van de wereld geconfronteerd wordt met de economische en maatschappelijke gevolgen van klimaatverandering, met de aantasting van ecosystemen en overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen, heeft het Parlement het Milieuactieprogramma 2030 op 10 maart goedgekeurd.

Lees meer over de reactie van de EU op klimaatverandering

Naar een klimaatneutrale Europese Unie

In november 2019 nam het Parlement een resolutie aan waarin de klimaatnoodtoestand werd uitgeroepen en drong het Parlement er bij de Commissie op aan ervoor te zorgen dat toekomstige wetgevings- en begrotingsvoorstellen worden afgestemd op de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Als gevolg heeft de Commissie de Europese Green Deal voorgesteld - het stappenplan voor een klimaatneutraal Europa. Het nieuwe Europese milieuactieprogramma zal helpen om deze doelstelling te bereiken.

Het eerste milieuactieprogramma van de EU in 1973 had als doel om de vervuiling te verminderen, de natuurlijke en stedelijke omgevingen te verbeteren en het besef van ecologische problemen te vergroten. Dit achtste milieuactieprogramma richt zich op het versnellen van de overgang naar klimaatneutraliteit, naar schone en efficiënte energiebronnen en naar een circulaire en welvarende economie.

Een duurzame economie is de sleutel

In zijn rapport over de toestand van het milieu stelt het Europees Milieuagentschap dat economische activiteiten en de levensstijl Europa's belangrijkste milieu-uitdagingen zijn.

Volgens het Parlement moet de EU omschakelen naar een duurzame welzijnseconomie met de Sustainable Development Goals als basis. Een welzijnseconomie is er een waar het algemeen belang de economie bepaalt en niet andersom.

De prioriteiten in dit actieprogramma zijn onder meer:

  • Milieuschade is een prioriteit, verholpen aan de bron en schade moet worden betaald door de vervuiler
  • De strijd tegen klimaatverandering bevorderen om de reductiedoelstelling van broeikasgassen te halen tegen 2030, en tegelijkertijd een rechtvaardige transitie te verzekeren en niemand achter te laten.
  • De klimaatkwetsbaarheid van het milieu, maatschappij en alle sectoren van de economie aanpassen en verminderen
  • Het nul-objectief van vervuiling nastreven, inclusief in relatie met schadelijke chemicaliën
  • Vorderingen maken naar een welvarende economie waar groei regeneratief is
  • Biodiversiteit beschermen, bewaren en herstellen en het verlies ervan tegenhouden en terugdraaien
  • De voornaamste productie- en consumptiefactoren verminderen die voor druk zorgen op het milieu en klimaat
  • De positieve drijfveren voor het milieu opvoeren en schadelijke subsidies afbouwen, voornamelijk met betrekking tot subsidies voor fossiele brandstoffen
  • Het gebruik van datatechnologieën om het milieubeleid te ondersteunen en de transparantie en openbare toegankelijkheid van de gegevens te waarborgen

De Commissie zal deze objectieven tegen 31 maart 2024 herzien.

Transparantie en toezicht over de afbouw van schadelijke subsidies

Subsidies voor fossiele brandstoffen moeten afgebouwd worden in een inspanning om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, en de EU moet de vooruitgang van de EU-landen in de gaten houden om deze doelstelling te halen.

Daarnaast moet de EU tegen 2023 een nieuwe methode ontwikkelen om andere subsidies die het milieu schaden te identificeren.

Lees ook:

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20210701STO07544