Council agreement paves way to reinforce European Medicines Agency
De Raad i heeft een akkoord bereikt over ontwerpregels voor een sterkere rol van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA i) bij crisisparaatheid en -beheer voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.
COVID-19 is nog niet voorbij, maar we moeten ons nu al beter voorbereiden op nieuwe gezondheidscrises. Een sterker Europees Geneesmiddelenbureau krijgt daarbij een sleutelrol. Het zal tekorten aan belangrijke geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen helpen te voorkomen, en het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen tegen crisisveroorzakende ziekten wordt versneld.
Marta Temido, minister van Volksgezondheid van Portugal
De lidstaten zijn het eens geworden over verduidelijkingen van de bepalingen over financiën en gegevensbescherming in het oorspronkelijke voorstel. Voor dit nieuwe EMA-mandaat zal de doorgifte van persoonsgegevens verlopen volgens Europese gegevensbeschermingsregels zoals de algemene verordening gegevensbescherming. Verder verandert onder meer de samenstelling en de manier van werken van de taskforce bij noodsituaties, vooral wat betreft zijn adviserende rol bij het testen van geneesmiddelen die een noodsituatie op gezondheidsgebied moeten aanpakken.
Achtergrond en volgende stappen
Deze ontwerpregels voor een sterker EMA-mandaat maken deel uit van een breder pakket voor de Europese gezondheidsunie. Daaronder vallen ook een versterkt mandaat voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding i, en een wetsontwerp over grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen. De 3 voorstellen werden op 11 november 2020 door de Europese Commissie i ingediend.
De doelstellingen van het EMA-voorstel zijn:
-
-monitoren en beperken van potentiële en feitelijke tekorten aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die essentieel zijn in noodsituaties voor de volksgezondheid
-
-tijdig ontwikkelen van hoogwaardige, veilige en werkzame geneesmiddelen, vooral met het oog op noodsituaties
-
-voorzien in deskundigenpanels die medische hulpmiddelen met een hoog risico beoordelen, en die adviseren over crisisparaatheid en -beheer
De Raad gaat nu met het Europees Parlement i in gesprek om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen.
-
-Europese gezondheidsunie (achtergrondinformatie)