Europese Ontwikkelingsdagen 2021: Breed mondiaal debat over groene maatregelen in de aanloop naar de toppen van Kunming en Glasgow

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 14 juni 2021.

Morgen starten de veertiende Europese Ontwikkelingsdagen (EDD), het toonaangevende wereldforum voor ontwikkelingssamenwerking, met een reflectie op de weg naar de VN-conferentie over biodiversiteit COP15 in Kunming in oktober en de COP26 in Glasgow in november van dit jaar. Meer dan 1000 organisaties uit ruim 160 landen praten op 15 en 16 juni over twee belangrijke onderwerpen: Een groene economie voor mens en natuur en bescherming van de biodiversiteit en de mens. Dit jaar wordt vooral geluisterd naar jonge leiders, en zijn er speciale evenementen over de impact van de coronapandemie op de duurzameontwikkelingsdoelstellingen. In een virtueel EDD Global Village zullen meer dan 150 organisaties uit de hele wereld innovatieve projecten en baanbrekende verslagen over duurzame ontwikkeling presenteren.

In de aanloop naar het evenement zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i: “De coronapandemie heeft de wereld even tot stilstand gebracht. Maar het klimaat en het milieu kunnen niet langer wachten. We moeten nu verder bouwen aan een groenere toekomst. Het is tijd voor een nieuwe wereldwijde ambitie voor de biodiversiteit. Want de negatieve gevolgen van de achteruitgang raken ons allemaal, we hebben allemaal belang bij een gezonde planeet. De Europese Ontwikkelingsdagen van dit jaar zijn een goede gelegenheid om onze ervaringen en innovatieve oplossingen uit te wisselen en onze partnerschappen uit te bouwen.”

Jutta Urpilainen i, commissaris voor Internationale Partnerschappen: “De Europese Ontwikkelingsdagen zijn een belangrijk moment op de agenda voor internationale samenwerking. Meer dan 8400 geregistreerde deelnemers zullen bijdragen aan het wereldwijde debat over de noodzaak van een groenere en eerlijkere planeet. Ik ben blij dat op dit unieke platform voor mondiaal debat jongeren centraal staan in alle grote gesprekken over hun eigen toekomst.”

Prominente deelnemers

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal de Europese Ontwikkelingsdagen openen. Andere vooraanstaande sprekers zijn onder meer Jutta Urpilainen, commissaris voor Internationale Partnerschappen; Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij; Amina Mohammed, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties; Henrietta Fore, directeur van UNICEF; HKH Prinses Laurentien van Nederland, voorzitter van Fauna and Flora International; Maimunah Mohd Sharif, directeur van UN-Habitat; Ben Affleck, mede-oprichter en voorzitter van het Eastern Congo Initiative; Idris Elba, Goodwill Ambassador van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling; Christian Samper, voorzitter en CEO van Wildlife Conservation Society; Z.E. Jakaya Kikwete, voormalig President van Tanzania en Emmanuel de Merode, directeur van het Virunga National Park.

Jonge leiders

Zeventien inspirerende jongeren tussen 21 en 26 jaar uit de hele wereld krijgen een centrale rol op de Europese Ontwikkelingsdagen. Deze jonge leiders werden geselecteerd uit 202 kandidaten uit 79 landen op basis van hun uitzonderlijke vaardigheden, expertise en actieve bijdragen aan het vinden van oplossingen voor klimaatveranderingsproblemen.

Achtergrond

Het evenement is een beslissend moment voor analyse en voor reflectie op de weg naar de conferentie over biodiversiteit COP15 in Kunming in oktober en COP26 in Glasgow in november. De Europese Green Deal is een actieplan om het efficiënte gebruik van grondstoffen te stimuleren door over te stappen op een schone, circulaire economie, de biodiversiteit te herstellen en verontreiniging te stoppen. Daar moeten alle sectoren aan meewerken met investeringen in milieuvriendelijke technologie, schoner, goedkoper en gezonder openbaar vervoer, en koolstofvrije energiewinning. In het kader van het NDICI-Global Europe, het EU-budget voor extern optreden van de EU van zo'n 79,5 miljard euro tussen 2021 en 2027, wil de EU zo'n 30% uittrekken voor klimaatmaatregelen. Zo kan ze veel financiële en technische steun geven aan de partnerlanden die het zwaarst worden getroffen door de klimaatverandering en de landen die hun economie vergroenen.

Volg het online

Het evenement is volledig digitaal, gratis en toegankelijk voor iedereen die zich registreert. Voor de internationale pers zijn er specifieke voorzieningen, zoals twee virtuele persconferentiezalen en een regelmatig bijgewerkte mediahoek (meer informatie).

Wie wil deelnemen of de sessies wil volgen, kan zich registreren op https://www.eudevdays.eu/

Doe mee