Council endorses new EU strategy on adaptation to climate change

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 10 juni 2021.

De EU i-lidstaten hebben een nieuwe strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering goedgekeurd.

De strategie zet uiteen hoe de EU voor 2050 een klimaat­veerkrachtige samenleving kan worden die volledig is aangepast aan de onvermijdelijke gevolgen van klimaat­verandering.

Klimaatverandering is geen verre dreiging in de toekomst, maar speelt zich voor onze ogen af. We moeten beter voorbereid zijn op de gevolgen ervan voor de menselijke gezondheid, de natuur en de economie. In de conclusies wordt het pad geëffend voor ambitieuzere aanpassingsmaatregelen. De nieuwe strategie is gericht op betere gegevens en een beter gebruik van bestaande gegevens, het bevorderen van op natuur gebaseerde oplossingen, het integreren van financiële en economische overwegingen en meer actie op internationaal niveau. Klimaat is een belangrijke prioriteit voor het Portugese voorzitterschap en wij zijn verheugd dat de Raad i zijn goedkeuring heeft gehecht aan de nieuwe EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering. Samen met de onlangs overeengekomen Europese klimaatwet zal die de EU helpen om de komende decennia klimaatveerkrachtig en klimaatneutraal te worden.

João Pedro Matos Fernandes, Portugese minister van Milieu en Klimaatactie

De goedgekeurde conclusies geven de Commissie politieke sturing voor het uitvoeren van de strategie.

De Raad is verheugd dat de strategie zich richt op betere gegevensverzameling en -uitwisseling zodat de toegang tot en uitwisseling van kennis over klimaateffecten en -aanpassing kan worden verbeterd, onder meer door versterking van het platform Climate-ADAPT.

In zijn conclusies is de Raad zich bewust van het belang van het verband tussen klimaat en water en wordt benadrukt welke belangrijke rol op de natuur gebaseerde oplossingen spelen om klimaatveerkracht op te bouwen, biodiversiteit te helpen behouden of te versterken en ecosystemen te beschermen en te herstellen.

De lidstaten steunen de strategie om de aanpassing aan klimaatverandering in het macro-economisch en fiscaal beleid te integreren. De Commissie wordt verzocht om, in overleg met de lidstaten, na te gaan hoe klimaatgerelateerde risico's voor de overheidsfinanciën kunnen worden gemeten en beheerd en een kader te ontwikkelen dat het gebruik van verzekeringen tegen klimaatgerelateerde risico's aanmoedigt.

De Raad wijst erop hoe belangrijk het is klimaatveerkracht op te bouwen tijdens het economisch herstel na de COVID-19-pandemie. De EU heeft in het meerjarig financieel kader voor 2021-2027 aangegeven ten minste 30% te willen besteden aan klimaatactie, waaronder aanpassing aan klimaatverandering, en ten minste 37% aan de herstel- en veerkrachtfaciliteit.

De Raad steunt de doelstelling van de strategie om internationale actie op het gebied van aanpassing aan klimaatverandering op te voeren, in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs. De Raad bevestigt opnieuw de toezegging van de EU en de lidstaten om internationaal meer geld vrij te maken voor het klimaat en steunt het plan om de wereldwijde betrokkenheid en uitwisselingen op het gebied van de aanpassing aan de klimaatverandering te versterken.

De conclusies vormen ook een leidraad voor de indiening van een EU-adaptatiemededeling bij het UNFCCC in de aanloop naar COP26.

Achtergrond en volgende stappen

De Commissie heeft op 24 februari haar mededeling over een nieuwe EU-strategie voor aanpassing aan de klimaatverandering gepubliceerd. De strategie bouwt voort op de aanpassingsstrategie van 2013 en is een van de kernacties van de Europese Green Deal. Sinds de eerste strategie hebben alle lidstaten een nationale aanpassingsstrategie of een nationaal aanpassingsplan ingevoerd. Het Climate-ADAPT-platform is een referentie geworden voor kennis over aanpassing aan klimaatverandering en het onderwerp is inmiddels ook geïntegreerd in het beleid en de langetermijnbegroting van de EU.

De EU-ministers van Milieu wisselden van gedachten over de strategie tijdens hun informele videoconferentie in maart en tijdens het informele evenement van het voorzitterschap in april.