Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 3 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 3 juni 2021, 19:30.

Voornaamste resultaten

Gemeenschappelijk Europees luchtruim 2+

De Raad bepaalde zijn standpunt ("algemene oriëntatie") over de voorstellen tot herziening van het wetgevingskader voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim (SES). Het SES-initiatief beoogt een hervorming van de luchtvaartnavigatiediensten om het Europese luchtruim efficiënter te organiseren.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van deze Raadszitting

Luchtverkeersbeheer is niet te vergelijken met enige andere economische activiteit. De veiligheid van de burgers is er rechtstreeks van afhankelijk, en de regulering ervan kan daarom niet volledig aan de markt worden overgelaten. De enorme impact van de COVID-19-pandemie op de luchtvaart noopt tot een weloverwogen hervorming, waarbij vereenvoudiging en kostenverlaging de basis moeten vormen voor het herstel van de sector. Daarnaast moet deze hervorming de milieu-effecten van de luchtvaart verminderen. Het standpunt van de Raad houdt hier ten volle rekening mee. Daarnaast zullen maatregelen op het doeltreffendste niveau kunnen worden genomen en worden de rechten en plichten van de lidstaten inzake de beveiliging van hun luchtruim, zoals vastgelegd in het Verdrag van Chicago, gerespecteerd.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van deze Raadszitting

Gemeenschappelijk Europees luchtruim: Raad stelt standpunt over hervorming luchtverkeersbeheer vast (persmededeling, 3 juni 2021)

Gehuurde voertuigen

De Raad bereikte een algemene oriëntatie over herziene regels voor het gebruik van gehuurde voertuigen voor goederen­vervoer over de weg. Doel is een duidelijk en uniform regelgevingskader voor de markt voor gehuurde voertuigen voor goederenvervoer tot stand te brengen, en de beperkingen op het gebruik van gehuurde voertuigen in het internationale vervoer te versoepelen.

Duidelijkere regels voor gehuurde vrachtwagens - Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 3 juni 2021)

Certificaten van derde landen in de binnenvaart

De Raad werd het ook eens over een algemene oriëntatie over een voorstel tot wijziging van de richtlijn wat betreft de overgangsmaatregelen voor de erkenning van certificaten van derde landen in de binnenvaart. De wijziging moet zorgen voor continuïteit en rechtszekerheid voor personen en marktdeelnemers die actief zijn in de binnenvaart.

Binnenvaart: Raad bepaalt standpunt zodat niet-EU-burgers aan het werk kunnen blijven (persmededeling, 3 juni 2021)

Slimme en duurzame mobiliteit: de trein als spil

De Raad keurde conclusies goed over "de trein als stuwende kracht achter slimme en duurzame mobiliteit".

Met de Europese Green Deal, de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit en - niet te vergeten - het Europees Jaar van de Spoorwegen, is dit het ideale moment voor de Raad om de inspanningen ter promotie van de spoorwegen te bezien, en met een ambitieuze politieke verklaring over het spoor te komen. Het promoten van treinvervoer was een van de doelstellingen van het Portugese voorzitterschap en sluit naadloos aan bij de beleids­doelstellingen van de EU. In een beleidscontext is het volgens mij uitermate belangrijk de meerwaarde van het spoor te zien voor groenere mobiliteit, maatschappelijke en territoriale cohesie, en industrialisering en economische ontwikkeling.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van deze Raadszitting

De trein als stuwende kracht achter slimme en duurzame mobiliteit - Raad keurt conclusies goed (persmededeling, 3 juni 2021)

Duurzame en slimme mobiliteit

De Raad nam ook conclusies aan over de strategie van de Commissie voor duurzame en slimme mobiliteit. De ministers bespraken de te volgen koers voor deze strategie, ook in verband met aspecten buiten de conclusies van de Raad. De Commissie zal zich op deze bespreking en de conclusies baseren om haar focus bij toekomstige werkzaamheden te bepalen.

Ik ben zeer blij met de consensus die de ministers van Vervoer hebben bereikt over deze ambitieuze en toekomstgerichte tekst. Deze conclusies bevatten een duidelijke politieke boodschap: wij kiezen volop voor een duurzamer, inclusiever, intelligenter, veiliger en veerkrachtiger vervoerssysteem. Dit is een noodzakelijke transformatie die zal helpen om de doelstelling van een klimaatneutrale EU in 2050 te verwezenlijken, in lijn met de Overeenkomst van Parijs. Vervoer moet nu centraal staan bij het aanpakken van onze klimaatproblemen.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van deze Raadszitting

Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit - Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 3 juni 2021)

Diversen

Het voorzitterschap gaf een stand van zaken over het voorstel tot herziening van de EU-wegenheffingen (eurovignet-richtlijn). Een herziening is nodig om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, het wegvervoer groener te maken en bij te dragen tot de financiering van de wegeninfrastructuur. Het Portugese voorzitterschap streeft ernaar vóór het einde van zijn mandaat een politiek akkoord met het Europees Parlement over dit prioritaire dossier te bereiken.

Onder 'diversen' besprak de Raad op vraag van de Litouwse delegatie de gedwongen landing van het passagiersvliegtuig in Minsk op 23 mei. De ministers steunden Litouwen op dit punt en schaarden zich achter de conclusies van de Europese Raad van 24 mei. Ze bevestigden dat het belangrijk blijft een sterk en verenigd front te vormen om de veiligheid van de EU-burgers te waarborgen.

Na een reeks andere punten onder 'diversen' besloot het aantredende Sloveense voorzitterschap de zitting met een presentatie van zijn werkprogramma voor de tweede helft van 2021.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3798

Luxemburg

3 juni 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Videobeelden (gehuurde voertuigen, certificaten van derde landen) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden (gemeenschappelijk Europees luchtruim 2+) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden (duurzame en slimme mobiliteit, eurovignet) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN