Bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij: Republiek Ghana

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 2 juni 2021.

De Commissie, die het voortouw neemt in de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) wereldwijd, heeft de Republiek Ghana erop gewezen (zogenoemde gele kaart) dat ze dreigt te worden geïdentificeerd als niet-meewerkend land in de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij). Het besluit van vandaag is gebaseerd op verscheidene tekortkomingen op het vlak van Ghana's vermogen om zijn verplichtingen als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat uit hoofde van het internationaal recht na te komen.

Virginijus Sinkevičius i, commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij zei: “De Commissie staat voor nultolerantie met betrekking tot IOO-visserij. Ghana speelt een belangrijke rol in het visserijbeheer in West-Afrika. Daarom zijn wij bereid om samen te werken met Ghana om iets te doen aan de bedreigingen die IOO-visserij betekent voor duurzaamheid van visbestanden, kustgemeenschappen, voedselzekerheid en de winsten van die vissers die de regels volgen. Duurzame visserij is van groot belang voor betere oceaangovernance.”

Ghana wordt aangemoedigd om de nodige maatregelen te nemen om zijn internationale verplichtingen na te komen in de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij. De vastgestelde tekortkomingen omvatten illegale overladingen van grote hoeveelheden ondermaatse jonge exemplaren van pelagische soorten in Ghanese wateren tussen industriële trawlers en kano's, tekortkomingen bij de monitoring, controle en bewaking van de vloot en een juridisch kader dat niet in overeenstemming is met de relevante internationale verplichtingen die Ghana is aangegaan. De sancties die door Ghana worden opgelegd aan vaartuigen die IOO-visserijactiviteiten verrichten of ondersteunen, zijn niet doeltreffend en niet afschrikkend genoeg.

Ghana moet ervoor zorgen dat de activiteiten van zijn vissersvaartuigen op doeltreffende wijze worden gemonitord en gecontroleerd en dat zijn handhavings- en sanctiesysteem adequaat wordt toegepast. Ghana moet ook een verantwoord visserijbeheersysteem verzekeren om te voorkomen dat vis die afkomstig is van IOO-visserijactiviteiten op zijn markt of andere markten terechtkomt, met inbegrip van de Europese.

De gele kaart geldt als waarschuwing en geeft Ghana de kans om te reageren en maatregelen te nemen om de situatie binnen een redelijke termijn recht te zetten. In dit stadium gaat het besluit niet gepaard met maatregelen die de handel treffen. Een langdurige en voortdurende niet-naleving kan er echter uiteindelijk toe leiden dat een land tegen een identificatieprocedure aankijkt (een zogenoemde rode kaart), waaraan sancties zijn verbonden zoals het verbod op export van hun visserijproducten naar de EU-markt.

Illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij vormt een gevaar voor het fundament zelf van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVP) alsook voor de internationale inspanningen van de EU ter bevordering van betere oceaangovernance. Met betrekking tot de Europese Green Deal en het nastreven van de duurzameontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties voor het behoud en duurzame gebruik van de oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen, heeft de Commissie zich verbonden tot een nultolerantiebeleid ten aanzien van IOO-visserij. De bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij is ook een belangrijk aspect van de doelstellingen van de Eu-biodiversiteitsstrategie om het mariene milieu te beschermen. In de strategie voor Afrika wordt de strijd tegen IOO-visserij genoemd als een van de belangrijkste kwesties om aan te kaarten bij onze Afrikaanse partners.

De Republiek Ghana had reeds in november 2013 een gele kaart ontvangen die vervolgens in oktober 2015 werd ingetrokken nadat Ghana de tekortkomingen had aangepakt.

Achtergrond

De EU is 's werelds grootste importeur van visserijproducten. De algemene waarde van IOO-visserij wordt geraamd op 10 tot 20 miljard euro per jaar. Elk jaar wordt 11 tot 26 miljoen ton vis illegaal gevangen, wat overeenkomt met minstens 15 % van de wereldwijde vangst.

Het besluit van de Commissie van vandaag is gebaseerd op de “IOO-verordening” van de EU die in 2010 in werking is getreden. Een van de pijlers van deze verordening is de vangstcertificeringsregeling die verzekert dat alleen legaal gevangen visserijproducten op de EU-markt terechtkomen. De verordening biedt eveneens specifieke mechanismen voor dialoog met de landen die niet voldoen aan de krachtens internationaal recht op hen rustende verplichtingen als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat. Hoewel het uitblijven van samenwerking in het kader van de dialoog kan leiden tot de identificatie van het land (een zogenoemde “rode kaart”), zijn de IOO-dialogen gebaseerd op samenwerking en ondersteuning van landen en vormen zij een belangrijke stap in de aanpak van de IOO-visserij, waarbij handelsverboden slechts een laatste redmiddel zijn.

Sinds november 2012 is de Commissie met 27 niet-EU-landen een formele dialoog aangegaan. Dat wil zeggen dat die landen officieel zijn gewezen op de noodzaak om doeltreffende maatregelen te nemen ter bestrijding van IOO-visserij. In de meeste gevallen werd aanzienlijke vooruitgang waargenomen en kon de Commissie daarom de formele dialoog tot tevredenheid afsluiten en de gele kaart intrekken. Slechts een paar landen hebben zich tot nu toe onvoldoende bereid getoond om hervormingen door te voeren.

De EU levert inspanningen om de Ghanese bevolking ter plekke te ondersteunen door middel van verschillende capaciteitsopbouwprojecten.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij in het algemeen en in Ghana

Overzicht van met derde landen gevoerde procedures met betrekking tot illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij