Conferentie over de toekomst van Europa: inaugurele plenaire vergadering en burgerevenement in juni
De raad van bestuur heeft vandaag de kalender van de plenaire vergaderingen en de Europese burgerpanels vastgesteld. Volgende maand gaat de reeks evenementen van start.
De inaugurele plenaire vergadering zal op 19 juni 2021 in Straatsburg plaatsvinden, met deelnemers deels ter plaatse en deels op afstand, naargelang de gezondheidssituatie vereist. Tijdens deze sessie zullen onder andere de Europese burgerpanels en het meertalige digitale forum worden gepresenteerd.
Voorafgaand daaraan vindt, ook in het kader van de conferentie, op 17 juni 2021 in Lissabon (Portugal) een burgerevenement plaats, dat via een livestream zal worden uitgezonden. Hieraan nemen 27 vertegenwoordigers van de nationale burgerpanels/evenementen deel (1 per lidstaat), evenals de voorzitter van het Europees Jeugdforum en een aantal burgers die al voor de burgerpanels op Europees niveau zijn geselecteerd. Tijdens dit evenement, dat ook in hybride vorm wordt georganiseerd, krijgen deelnemers de gelegenheid om met de drie covoorzitters te bespreken wat zij van de conferentie verwachten. Deze deelnemers zullen ook de inaugurele plenaire vergadering in Straatsburg bijwonen.
De raad van bestuur heeft vandaag ook nota genomen van de definitieve praktische regelingen voor de vier geplande Europese burgerpanels, zoals de keuze van de thema's die aan elk panel zijn toegewezen:
-
-waarden, rechten, rechtsstaat, democratie, veiligheid;
-
-klimaatverandering, milieu, gezondheid;
-
-een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid, banen/onderwijs, jongeren, cultuur, sport, digitale transformatie; en
-
-de EU in de wereld, migratie.
Daarnaast zijn richtsnoeren opgesteld om de lidstaten en anderen te helpen als zij nationale, regionale of lokale panels en andere evenementen in het kader van de conferentie willen organiseren.
Europees parlementslid Guy Verhofstadt, covoorzitter van de raad van bestuur namens het Parlement: “We moeten dit proces volledig correct doen verlopen. De legitimiteit van de conferentie hangt grotendeels daarvan af. We werken aan de versterking van het platform en de organisatie van de panels en richten de plenaire vergadering zo in dat met de resultaten van beide rekening wordt gehouden. Ik signaleer ook grote belangstelling voor de conferentie bij de nationale parlementen, de partners uit het maatschappelijk middenveld en burgers. Het is nu onze taak om de conferentie zelf te laten profiteren van al dat enthousiasme en al die energie.”
Ana Paula Zacarias, Portugees staatssecretaris voor EU-aangelegenheden en covoorzitter namens het voorzitterschap van de Raad van de EU: “We zijn verheugd om volgende maand, voorafgaand aan de eerste plenaire vergadering van de conferentie, in Lissabon het eerste burgerevenement te organiseren. Burgers zullen altijd centraal staan bij deze belangrijke Europese exercitie en wij willen hun de kans bieden om daadwerkelijk deel te nemen en zich te engageren. De toekomst van ons allen ligt in hun handen."
Dubravka Šuica, vicevoorzitter voor Democratie en Demografie en covoorzitter namens de Europese Commissie: “We komen nu tot de kern van de Conferentie over de toekomst van Europa: onze burgers. Zij zijn uiteindelijk de drijfveer achter dit unieke proces en hun bijdragen, ideeën, wensen en dromen zijn van essentieel belang om de visie voor onze Unie vorm te geven. De Conferentie biedt hun de broodnodige ruimte om te debatteren met elkaar, en ook, op voet van gelijkheid, met hun gekozen vertegenwoordigers.”
Achtergrondinformatie
De plenaire vergadering van de Conferentie zal bestaan uit 108 vertegenwoordigers van het Europees Parlement, 54 van de Raad (twee per lidstaat) en 3 van de Europese Commissie, alsmede 108 vertegenwoordigers van alle nationale parlementen, op voet van gelijkheid, en 108 burgers. De burgers zullen ideeën naar voren brengen vanuit de burgerpanels en het meertalig digitaal platform, samen met de voorzitter van het Europees Jeugdforum.
Er zijn vier Europese burgerpanels, elk bestaande uit 200 burgers, waarbij elke lidstaat wordt vertegenwoordigd door ten minste één vrouwelijke en één mannelijke deelnemer. Deze burgers zullen willekeurig worden gekozen zodat zij representatief zijn voor de diversiteit van de EU op het gebied van geografische herkomst, gender, leeftijd, sociaal-economische achtergrond en opleidingsniveau. Een derde van elk panel zal bestaan uit jongeren tussen 16 en 25 jaar.
Te zijner tijd zal de plenaire vergadering haar voorstellen voorleggen aan de raad van bestuur, die een verslag zal opstellen, in volledig transparante samenwerking met de plenaire vergadering. Dat verslag zal worden gepubliceerd op het meertalige digitale platform, waar alle input vanuit alle evenementen in verband met de conferentie wordt verzameld, geanalyseerd en gepubliceerd.
Meer informatie
Digitaal platform voor de Conferentie over de toekomst van Europa
Gezamenlijke verklaring over de Conferentie over de toekomst van Europa
Reglement van orde van de Conferentie over de toekomst van Europa