Wereldleiders stellen agenda vast om de COVID-19-crisis te boven te komen en pandemieën voortaan te voorkomen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021.

Tijdens een samen door de voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i en de Italiaanse premier Mario Draghi i, als voorzitter van de G20, georganiseerde top hebben de leiders van de G20 zich vandaag verbonden tot een reeks maatregelen om overal sneller een einde te maken aan de COVID-19-crisis en zich beter voor te bereiden op toekomstige pandemieën.

Voorzitter Ursula von der Leyen: “Deze allereerste G20-top over gezondheid is het begin van een nieuw hoofdstuk in het wereldwijde gezondheidsbeleid. De wereldleiders hebben zich sterk gemaakt voor multilateralisme en wereldwijde samenwerking op gezondheidsgebied. Dit betekent: geen exportverboden, de mondiale toeleveringsketens openhouden en werken aan uitbreiding van de productiecapaciteit overal ter wereld. Als we ons aan deze beginselen houden, zal de wereld beter voorbereid zijn op pandemieën.”

De G20 onderstreepte het belang van grotere en gediversifieerde productie en erkende de rol van intellectuele eigendom bij het waarborgen van billijkheid, zowel via vrijwillige licenties en kennisoverdracht, als in het kader van de flexibiliteit die de TRIPS-overeenkomst biedt. In dat verband is de EU van plan de inachtneming van deze flexibiliteit te bevorderen, met name door het gebruik van dwanglicenties, ook voor de uitvoer naar alle landen die geen productiecapaciteit hebben.*

De EU zal binnen de WTO met een voorstel komen dat erop is gericht om:

  • het gebruik van dwanglicenties in crisistijden zoals deze pandemie, te verduidelijken en te bevorderen;
  • de uitbreiding van productie te ondersteunen;
  • handel te faciliteren en grenzen te stellen aan uitvoerbeperkingen.

Alle G20-leden hebben ook erkend dat er iets moet worden gedaan aan het financieringstekort van de ACT-Accelerator, een door de WHO, de Europese Commissie, Frankrijk en de Bill & Melinda Gates Foundation geïnitieerd wereldwijd samenwerkingsverband om de ontwikkeling en productie van en billijke toegang tot COVID-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen. Zij kwamen ook overeen het mandaat ervan tot eind 2022 te verlengen.

De leiders zijn het voorts eens geworden over de noodzaak van interoperabele systemen voor vroegtijdige waarschuwing en bewaking en triggersystemen. Deze moeten geschikt zijn voor nieuwe virussen, maar ook voor varianten. Zij zullen landen in staat stellen uitbraken veel sneller op te sporen en in de kiem te smoren, voordat zij uitgroeien tot een pandemie.

De G20 heeft duidelijk beklemtoond dat moet worden gezorgd voor billijke toegang tot vaccins en dat landen met lage en middeninkomens moeten worden gesteund.

Bijdrage van Team Europa

“Team Europa” presenteerde tijdens de top concrete bijdragen om aan deze oproep gehoor te geven, zowel om in de onmiddellijke behoeften te voorzien als om capaciteit op middellange termijn op te bouwen.

De Europese Commissie heeft er samen met industriële partners die in Europa vaccins produceren, voor gezorgd dat lage- en middeninkomenslanden snel over vaccins kunnen beschikken.

Er zijn 1,3 miljard doses toegezegd door BioNTech/Pfizer (1 miljard), Johnson & Johnson (200 miljoen) en Moderna (ongeveer 100 miljoen), die tegen eind 2021 zonder winstoogmerk aan lage-inkomenslanden en tegen lagere prijzen aan midden-inkomenslanden moeten worden geleverd; een groot deel daarvan zal via COVAX gaan. Zij hebben meer dan 1 miljard doses toegezegd voor 2022.

Team Europa wil tot het eind van het jaar 100 miljoen doses doneren aan landen met lage en middeninkomens, met name via COVAX.

Team Europa zal niet alleen de huidige vaccinbehoeften dekken, maar ook investeren zodat Afrika zelf vaccins kan gaan produceren. Afrika importeert momenteel 99 % van zijn vaccins. Team Europa heeft een initiatief gelanceerd om de productiecapaciteit en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika te verbeteren. Het initiatief, ondersteund door 1 miljard euro, afkomstig uit de EU-begroting en van Europese instellingen voor ontwikkelingsfinanciering als de Europese Investeringsbank, zal niet alleen investeringen in infrastructuur en productiecapaciteit omvatten, maar ook investeringen op het gebied van opleiding en vaardigheden, beheer van toeleveringsketens en regelgevingskaders.

In het kader van het initiatief zal een aantal regionale productiehubs worden ontwikkeld die het gehele Afrikaanse continent bestrijken.

Achtergrond

De wereldgezondheidstop, die op 21 mei samen door de Europese Commissie en Italië als voorzitter van de G20, werd georganiseerd, heeft de leiders van de G20, hoofden van internationale en regionale organisaties en vertegenwoordigers van mondiale gezondheidsinstanties bijeengebracht om hun ervaringen in het kader van de COVID-19-pandemie te delen en de beginselen van de verklaring van Rome uit te werken en te bekrachtigen.

De overeengekomen beginselen moeten een krachtige leidraad zijn voor verdere multilaterale samenwerking en gezamenlijke actie om toekomstige mondiale gezondheidscrises te voorkomen, en voor een gezamenlijke inzet voor een gezondere, veiligere, eerlijkere en duurzamere wereld.

De top bouwt voort op

  • de wereldwijde coronarespons, een donormarathon die vorig jaar wereldwijd bijna 16 miljard euro heeft opgeleverd ten behoeve van de universele toegang tot COVID-19-behandelingen, -tests en -vaccins en wereldwijd herstel
  • de bestaande werkzaamheden van multilaterale instellingen en kaders, met name de Wereldgezondheidsorganisatie en de Internationale Gezondheidsregeling
  • andere gezondheidsinitiatieven en -processen, onder andere in het kader van de G7 en de G20

De EU heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de internationale inspanningen om de COVID-19-crisis overal aan te pakken. Dat deed zij door financiering voor de ACT-Accelerator te helpen mobiliseren via de wereldwijde coronarespons en door een van de grootste bijdragen aan de COVAX-faciliteit te leveren (meer dan 2,47 miljard euro).

COVAX is het wereldwijde initiatief om te zorgen voor universele en eerlijke toegang tot COVID-19-vaccins. Voor de EU is COVAX het belangrijkste kanaal voor het delen van vaccins.

De EU heeft 4 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek naar COVID-19 en in de productiecapaciteit voor de ontwikkeling van vaccins die nu aan de EU en aan landen overal ter wereld worden geleverd. De EU heeft evenveel vaccins geëxporteerd als zij voor haar burgers heeft ontvangen (ongeveer 240 miljoen).*

Team Europa heeft meer dan 40 miljard euro gemobiliseerd om partnerlanden wereldwijd te helpen de noodsituatie op gezondheidsgebied aan te pakken, belangrijke sectoren zoals op het gebied van gezondheid, water en sanitaire voorzieningen, te versterken en de sociaal-economische gevolgen van de COVID-19-crisis te verzachten.

Meer informatie

Website van de wereldgezondheidstop

Verklaring van Rome

Opmerkingen van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen tijdens de wereldgezondheidstop:

Belangrijkste aanbevelingen naar aanleiding van de raadpleging van het maatschappelijk middenveld

Verslag van het wetenschappelijk panel van de wereldgezondheidstop

Factsheet over de wereldwijde EU-respons op de COVID-19-pandemie

Factsheet over het initiatief van Team Europa op het gebied van de productie van en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika

Persbericht over het initiatief van Team Europa ten belope van een miljard euro op het gebied van de productie van en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika

  • Gewijzigd op 25/05 om 12:00 uur