Digitaal EU-COVID-certificaat: Europees Parlement en Raad bereiken akkoord over het voorstel van de Commissie

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2021.

De Commissie is ingenomen met het voorlopige politiek akkoord dat het Europees Parlement en de Raad vandaag hebben bereikt over de verordening betreffende het digitale EU-COVID-certificaat. Dit akkoord betekent dat de invoering van het certificaat (dat eerst het digitale groene certificaat werd genoemd) goed op schema ligt en eind juni een feit zal kunnen zijn. De Commissie diende haar voorstel twee maanden geleden in en het akkoord van vandaag is dus in recordtijd bereikt. De onderhandelingen over het certificaat zijn namens de Commissie gevoerd door commissaris Didier Reijnders i, in nauwe samenwerking met de vicevoorzitters Vera Jourová i en Margaritis Schinas i en de commissarissen Thierry Breton i, Stella Kyriakides i en Ylva Johansson i.

Voorzitter Ursula von der Leyen i toonde zich verheugd over deze snelle vooruitgang:

Wij komen onze belofte na ervoor te zorgen dat het digitale EU-COVID-certificaat vóór de zomer in gebruik is. De Europese burgers willen graag weer kunnen reizen. Dankzij het akkoord van vandaag zullen zij dit zeer binnenkort veilig kunnen doen.

Het digitale EU-COVID-certificaat is gratis, veilig en toegankelijk voor iedereen. Het zal betrekking hebben op vaccinatie, tests en herstel en burgers zullen verschillende opties worden geboden. Het eerbiedigt de grondrechten van de burgers volledig, ook wat betreft de bescherming van persoonsgegevens.

Alle EU-burgers hebben het grondrecht van vrij verkeer binnen de EU. Het digitale EU-COVID-certificaat, dat zowel op papier als digitaal beschikbaar zal zijn, zal het voor Europeanen gemakkelijker maken om te reizen, of dat nu is om familie en andere dierbaren te bezoeken of om hun welverdiende rust te genieten.

Wij danken het Europees Parlement en het Portugese voorzitterschap voor hun toewijding, hun doorzettingsvermogen en het gigantische werk dat zij in recordtempo hebben verzet om overeenstemming te bereiken over ons voorstel.

Er blijft werk aan de winkel. Op EU-niveau zal het systeem de komende dagen worden voltooid. Het is nu van cruciaal belang dat alle lidstaten vaart zetten achter de uitrol van hun nationale systemen, zodat het systeem zo snel mogelijk in gebruik kan worden genomen. Dat is wat de EU-burgers verwachten, en terecht.

Het akkoord van vandaag laat zien dat het digitale EU-COVID-certificaat op tijd beschikbaar zal zijn als iedereen zich inzet en samenwerkt.”

Het digitale EU-COVID-certificaat - belangrijkste kenmerken

Overeenkomstig het akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad zal het digitale EU-COVID-certificaat:

  • betrekking hebben op vaccinatie, tests en herstel,
  • zowel digitaal als op papier beschikbaar zijn, naar keuze van de ontvanger, en een digitaal ondertekende QR-code bevatten,
  • gratis en gemakkelijk verkrijgbaar zijn en ook beschikbaar zijn voor personen die zijn gevaccineerd vóór de inwerkingtreding van de verordening betreffende het digitale EU-COVID-certificaat,
  • door de lidstaten ook voor nationale doeleinden kunnen worden gebruikt, wanneer dit tenminste in het nationale recht zo is bepaald, en
  • De lidstaten mogen houders van een digitaal EU-COVID-certificaat geen aanvullende reisbeperkingen opleggen, tenzij deze noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen;
  • De Commissie zal ook 100 miljoen euro beschikbaar stellen om lidstaten te helpen bij het aanbieden van betaalbare tests.

Volgende stappen

Het politieke akkoord moet nu formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. De verordening zal op 1 juli in werking treden, met voor lidstaten die extra tijd nodig hebben een aanloopperiode van zes weken voor de afgifte van certificaten.

Daarnaast zal de Commissie de lidstaten blijven ondersteunen bij het afronden van hun nationale oplossingen voor de afgifte en controle van digitale EU-COVID-certificaten en de lidstaten technische bijstand en financiële ondersteuning blijven verlenen voor de aansluiting op de EU-gateway.

Chronologisch overzicht

Op 17 maart 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor de invoering van een digitaal EU-COVID-certificaat om het veilige vrije verkeer van burgers binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken. Op verzoek van de Commissie stemde het Parlement ervoor om beide voorstellen op 25 maart via de urgentieprocedure te behandelen. De Raad heeft op 14 april zijn onderhandelingsstandpunt vastgesteld en het Parlement heeft dat op 29 april gedaan. Op 20 mei hebben de medewetgevers een voorlopig akkoord over dit dossier bereikt.

Parallel aan het wetgevingsproces werd reeds aanzienlijke vooruitgang geboekt op technisch gebied. De EU Gateway, die het mogelijk maakt om certificaten over de grenzen heen te controleren, is klaar en zal in juni in gebruik worden genomen. In de afgelopen twee weken hebben met 17 lidstaten en IJsland succesvolle proeftests plaatsgevonden; volgende week zullen nog eens vijf lidstaten tests uitvoeren.

De Commissie stelt ook open source referentiesoftware ter beschikking om de lidstaten te helpen bij het ontwikkelen van hun nationale aanpak van de afgifte van certificaten en het scannen en controleren van QR-codes, alsook een “reference wallet” voor opslag.

Op 21 april zijn er al richtsnoeren voor technische specificaties vastgesteld door de vertegenwoordigers van de lidstaten in het e-gezondheidsnetwerk, een vrijwillig netwerk van nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor e-gezondheid. De vertegenwoordigers bouwen daarbij voort op de nauwe samenwerking van de Commissie met de lidstaten. Deze heeft geresulteerd in de eerste richtsnoeren die in januari werden aangenomen en op 12 maart zijn geactualiseerd, en in een op 12 maart 2021 overeengekomen ontwerp-vertrouwenskader. Daarnaast is binnen het e-gezondheidsnetwerk een gemeenschappelijk ontwerpmodel ontwikkeld.

De meest recente informatie van de lidstaten over de coronamaatregelen en reisbeperkingen is te vinden op het platform Re-open EU.

Meer informatie

Voorstellen voor een digitaal groen certificaat om het vrije verkeer in de EU te vergemakkelijken

Voorstel voor een digitaal groen certificaat voor onderdanen van derde landen die legaal in een lidstaat verblijven of wonen

Factsheet

Website

Nieuw videomateriaal