Cyber-attacks: Council prolongs framework for sanctions for another year
De Raad heeft de sanctieregeling voor cyberaanvallen tegen de EU of de lidstaten verlengd tot en met 18 mei 2022.
De EU kan dus gerichte sancties blijven opleggen aan personen en entiteiten die betrokken zijn bij grote cyberaanvallen die de EU of de lidstaten van buitenaf bedreigen. Ook kunnen er sancties worden opgelegd voor cyberaanvallen tegen derde landen of internationale organisaties als dat nodig is voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB).
Momenteel gelden er sancties tegen 8 personen en 4 entiteiten. Ze omvatten onder meer een bevriezing van tegoeden en een reisverbod. Personen en entiteiten uit de EU mogen geen financiering aanbieden aan gesanctioneerde personen en entiteiten.
Achtergrond
De EU werkt aan haar weerbaarheid en vermogen om cyberdreigingen en kwaadwillige cyberactiviteiten te voorkomen, te ontmoedigen, te bestrijden en erop te reageren. Op die manier kan ze de Europese veiligheid en belangen beter beschermen. De verlenging van de sanctieregeling sluit hier op aan.
In juni 2017 kwam de EU met een kader voor een gezamenlijke diplomatieke EU-respons op kwaadwillige cyberactiviteiten (het "instrumentarium voor cyberdiplomatie"). Dit kader biedt de EU en de lidstaten beschikking over alle GBVB-maatregelen, zo nodig ook sancties, om kwaadwillige cyberactiviteiten tegen de integriteit en veiligheid van de EU en de lidstaten te voorkomen, te ontmoedigen, te bestrijden en erop te reageren.
De EU blijft zich inzetten voor een wereldwijde, open, stabiele, vreedzame en veilige cyberspace en herhaalt daarom dat meer internationaal samengewerkt moet worden voor een sterkere op regels gebaseerde orde op dit gebied.