Europese Green Deal: Commissie stelt strategische richtsnoeren vast voor duurzame en concurrerende aquacultuur in de EU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 17 mei 2021.

De Commissie heeft nieuwe strategische richtsnoeren voor een duurzamere en concurrerendere aquacultuur in de EU i vastgesteld. De richtsnoeren bieden de Commissie, de lidstaten en de belanghebbenden een gemeenschappelijke visie voor de ontwikkeling van de sector op een wijze die rechtstreeks bijdraagt tot de Europese Green Deal, en met name de “van boer tot bord”-strategie. De richtsnoeren zullen de aquacultuursector van de EU helpen concurrerender en veerkrachtiger te worden en zullen de milieu- en klimaatprestaties ervan helpen verbeteren.

Virginijus Sinkevičius i, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij: “Aquacultuur speelt een steeds grotere rol in het Europese voedselsysteem. De sector kan gezond voedsel bieden met een klimaat- en milieuvoetafdruk die doorgaans lager is dan die van de landgebonden productievormen. Met de richtsnoeren die we vandaag hebben aangenomen, willen we de aquacultuurproductie van de EU positioneren als mondiale referentie voor duurzaamheid en kwaliteit, onze afhankelijkheid van de invoer van zeevoedsel verminderen en meer banen creëren, vooral in kustgebieden.”

Doelstellingen van de richtsnoeren

De richtsnoeren zijn opgesteld in nauw overleg met de EU-lidstaten en belanghebbenden, met name die welke zijn vertegenwoordigd in de adviesraad voor aquacultuur. In de richtsnoeren zijn vier onderling verbonden doelstellingen vastgesteld voor de verdere ontwikkeling van de aquacultuur in de Unie:

  • vergroten van de veerkracht en het concurrentievermogen;
  • participeren in de groene transitie;
  • zorgen voor maatschappelijk draagvlak en voorlichting van de consument; en
  • vergroten van kennis en innovatie.

De voorgestelde richtsnoeren bieden ook ondersteuning voor een aanzienlijke toename van de biologische aquacultuur op EU-niveau. Zoals opgemerkt in het onlangs gepubliceerde actieplan voor de biologische productie, is de biologische aquacultuurproductie nog een vrij nieuwe sector, die evenwel een aanzienlijk groeipotentieel heeft.

In tegenstelling tot visserij valt aquacultuur niet onder de exclusieve bevoegdheid van de EU. Gelet op de belangrijke rol die aquacultuur speelt in de Europese voedselzekerheid, duurzame groei en werkgelegenheid, voorziet het gemeenschappelijk visserijbeleid niettemin in een systeem van strategische coördinatie van het aquacultuurbeleid in de EU.

Een dergelijke strategische aanpak is vandaag nog relevanter geworden, gezien het potentieel van de aquacultuursector om aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal i bij te dragen en de noodzaak om de duurzaamheid en veerkracht van de sector op lange termijn te waarborgen, met name in het licht van de COVID-19-crisis. Deze doelen zijn volledig geïntegreerd in de nieuwe strategische richtsnoeren.

Met het oog op de uitdagingen en kansen van de aquacultuursector in de EU worden in de richtsnoeren specifieke acties voorgesteld op een aantal gebieden, waaronder toegang tot ruimte en water, gezondheid van mens en dier, milieuprestaties, klimaatverandering, dierenwelzijn, het regelgevende en administratieve kader, en communicatie over aquacultuur in de EU.

De Commissie stelt met name voor gedetailleerde leidraden op te stellen met betrekking tot goede praktijken op de belangrijkste gebieden en voorziet in een specifiek mechanisme voor bijstand op het gebied van aquacultuur, dat moet helpen bij de opstelling van die leidraden en bij de uitvoering van de daarin beschreven goede praktijken.

Voorts moedigt de Commissie de EU-lidstaten ertoe aan om, naast de andere doelstellingen, ook de groei van de biologische aquacultuur op te nemen in de (lopende) herziening van hun nationale strategische plannen voor de aquacultuursector en om dit soort aquacultuurproductie te ondersteunen met een deel van de middelen die beschikbaar zijn in het kader van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA).

Volgende stappen

De Commissie verzoekt de EU-lidstaten met deze nieuwe richtsnoeren rekening te houden in hun nationale strategische meerjarenplannen voor de ontwikkeling van de aquacultuursector en ook bij de steun die zij aan de sector zullen verlenen in het kader van het toekomstige Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) en andere EU-fondsen.

Achtergrond

Een op de vier van alle in Europa geconsumeerde zeevoedselproducten is afkomstig van aquacultuur. Het grootste deel van de zeevoedselconsumptie wordt echter ingevoerd (ongeveer 60 % van het totale aanbod). In totaal is slechts 10 % van de zeevoedselconsumptie in de EU afkomstig van de aquacultuur van de EU. Het groeipotentieel is dan ook enorm.

Ondanks deze commerciële vooruitzichten is de aquacultuurproductie van de EU sinds 2007 met slechts 6 % gestegen, tot een verkoopvolume van 1,2 miljoen ton en een omzet van 4,1 miljard euro in 2018. De bijdrage van de EU aan de mondiale aquacultuurproductie vertegenwoordigde in 2018 minder dan 2 % (FAO 2020).

De vorige richtsnoeren, die de Commissie in 2013 had vastgesteld, vormden de basis voor de nationale strategische meerjarenplannen van de EU-lidstaten voor de ontwikkeling van aquacultuuractiviteiten op hun grondgebied.

Nadere informatie

Strategische richtsnoeren voor een duurzame en concurrerende aquacultuur in de EU

Persbericht Europese Green Deal: de Europese Commissie kiest voor een nieuwe aanpak voor groen herstel in de blauwe economie

Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek - Economisch verslag over de aquacultuursector in de EU

Actieplan voor de biologische productie

“Van boer tot bord”-strategie