Vragen en antwoorden over de Nieuw Europees Bauhaus-prijs
Wat is de doelstelling van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen?
De eerste Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zullen goede praktijken, voorbeelden en concepten onder de aandacht brengen die de waarden van duurzaamheid, esthetiek en inclusie van het Nieuw Europees Bauhaus duidelijk illustreren. Deze voorbeelden moeten al zijn toegepast, of — als ze afkomstig zijn van studenten en jonge professionals (30 jaar of jonger) — de weg naar de toekomst banen.
De prijzen moeten exemplarisch zijn voor de belangrijkste pijlers van het initiatief, en als zodanig dienen als een bron van inspiratie voor de verdere ontwikkeling ervan.
Wat voor projecten komen in aanmerking?
Met de Nieuw Europees Bauhaus-prijs worden bestaande voorbeelden of nieuwe ideeën en concepten in tien verschillende categorieën bekroond.
Binnen elke categorie zijn er twee parallelle wedstrijdonderdelen:
-
-de “Nieuw Europees Bauhaus-prijzen” — voor bestaande, afgewerkte voorbeelden; en
-
-de “Rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” — voor concepten of ideeën ingediend door jonge talenten.
De inschrijvingen moeten aantonen waarom en hoe het voorbeeld of project/concept de drie belangrijkste waarden die ten grondslag liggen aan het Nieuw Europees Bauhaus-initiatief - esthetiek, duurzaamheid en inclusie —, voorstelt of belichaamt, en moeten een analyse bevatten van de innovatieve dimensie ervan. Voor de “Rijzende sterren” moeten de inschrijvers de stappen beschrijven die zijn gepland voor de verdere ontwikkeling of uitvoering van het concept of idee.
Welke categorieën zijn er?
-
1.Technieken, materialen en processen voor constructie en ontwerp — voorbeelden van oplossingen voor onze gebouwde omgeving die bijdragen tot de matiging van de klimaatverandering, milieubescherming en het betaalbaarder en inclusiever maken van plaatsen.
-
2.Bouwen in een geest van circulariteit — exemplarische plaatsen/fysieke locaties die het hergebruik en de recycling van materialen demonstreren, een centraal element van de Europese Green Deal.
-
3.Oplossingen voor de co-evolutie van de gebouwde omgeving en de natuur — demonstreren hoe de gebouwde omgeving kan bijdragen aan de bescherming van de natuur en de biodiversiteit, rekening houdend met culturele en sociale behoeften.
-
4.Geregenereerde urbane en rurale ruimten — emblematische voorbeelden van territoriale regerenatie die duurzaamheid, esthetiek en inclusie combineren, en zijn ontwikkeld met een grote participatie en nauwe betrokkenheid van burgers en belanghebbenden.
-
5.Producten en levensstijl — producten en processen die bijdragen aan een duurzame, aantrekkelijke en inclusieve levensstijl. Het kan gaan om mode, meubilair of interieurontwerp, maar ook om voeding of andere elementen van ons dagelijks leven.
-
6.In stand gehouden en getransformeerd cultureel erfgoed — geslaagde voorbeelden van cultureel erfgoed dat nuttig gebruikt wordt in een geest van duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit.
-
7.Heruitgevonden plaatsen om elkaar te ontmoeten en met elkaar te delen — inspirerende voorbeelden van manieren waarop ruimten kunnen worden gebruikt voor positieve uitwisselingen en gemeenschapsopbouw.
-
8.Mobilisatie van cultuur, kunst en gemeenschappen — om de impact van kunst op duurzame gemeenschapsopbouw te illustreren. Het kan gaan om evenementen, festivals en culturele manifestaties die gemeenschappen samenbrengen.
-
9.Modulaire, aanpasbare en mobiele woonoplossingen — innovatieve oplossingen voor interventies/huisvesting die in tijdelijke, dringende behoeften voorzien en aan hoge esthetische en duurzaamheidsnormen beantwoorden.
-
10.Interdisciplinaire onderwijsmodellen — onderwijsmodellen en -methoden die de waarden van duurzaamheid, inclusie en esthetiek inhoudelijk integreren in de curricula en het leerproces.
Wie kan zich inschrijven voor de “Nieuw Europees Bauhaus”-prijzen?
Zowel EU- als niet-EU-onderdanen kunnen zich inschrijven, zolang hun concepten, ideeën en projecten zijn ontwikkeld in en/of zich fysiek bevinden in de EU. Ook gezamenlijke inschrijvingen en inschrijvingen door partners, consortia enz. zijn mogelijk, met dezelfde criteria als voor in de EU gevestigde projecten.
Jongeren die op 31 mei 2021 niet ouder waren dan 30 jaar, kunnen zich inschrijven voor beide wedstrijdonderdelen — de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen en de Rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus.
Projectontwikkelaars die ouder dan 30 jaar zijn, kunnen zich enkel voor de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen inschrijven.
Komen enkel tastbare, fysieke projecten in aanmerking voor de prijs, of ook concepten en ideeën?
Het eerste wedstrijdonderdeel, “Nieuw Europees Bauhaus-prijzen”, zal gewijd zijn aan bestaande voorbeelden van projecten. Deze projecten moeten ten tijde van de aanvraag al zijn voltooid. Concepten, prototypen en oplossingen (instrumenten, methoden, ideeën) die niet in reële situaties zijn toegepast, komen niet in aanmerking.
Deze projecten hoeven echter niet noodzakelijk fysiek gestalte te hebben gekregen in de vorm van een gebouw of een materieel product. Voor bepaalde categorieën kunnen ze ook de vorm van gerealiseerde/geïmplementeerde methodologieën of processen aannemen, zoals onderwijsmodellen of culturele projecten.
Het tweede wedstrijdonderdeel, “Rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus”, is gewijd aan concepten of ideeën ingediend door jonge talenten (30 jaar of jonger). De concepten/ideeën in deze wedstrijd kunnen zich in verschillende ontwikkelingsfasen bevinden, van vroege concepten tot prototypen, en moeten worden gepresenteerd met een ontwikkelingsplan waarin de stappen worden beschreven die zijn gepland voor de verdere ontwikkeling, promotie of uitvoering van het concept/idee, met bijzondere aandacht voor het jaar na de inschrijving.
Zullen rijzende sterren steun krijgen om hun ideeën te realiseren?
Het communicatiepakket dat de rijzende sterren ontvangen, is bedoeld om de winnaars te helpen hun ideeën te realiseren. De productie van een korte documentaire waarin niet alleen de resultaten worden belicht, maar ook het hele proces erachter, kan bijvoorbeeld helpen om meer bekendheid aan het project te geven.
Evenzo zal coaching van de winnaars over hoe zij hun project kunnen pitchen, hun kansen op verdere steun en financiering vergroten.
Wat zijn de toekenningscriteria?
De toekenningscriteria zijn verschillend voor de twee onderdelen en omvatten:
-
a)exemplarisch karakter van het project in de gekozen categorie, waaronder de wijze waarop de kernwaarden van duurzaamheid, esthetiek en inclusie zijn nagestreefd en gecombineerd;
-
b)bewezen resultaten/effecten van het project in het licht van wat binnen elke categorie wordt verwacht, of, voor de “Rijzende sterren”: relevantie, kwaliteit en geloofwaardigheid van het ontwikkelingsplan;
-
d)innovatieve dimensie ten opzichte van mainstreampraktijken.
En voor de reeds gerealiseerde voorbeelden:
-
d)engagement en betrokkenheid van burgers. Er zal specifiek waarde worden gehecht aan de kwaliteit van de betrokkenheid van burgers en de civiele samenleving;
-
e)groot potentieel om het project, idee of concept naar verschillende contexten te transponeren.
Hoe zullen de winnaars van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen worden gekozen?
De selectieprocedure verloopt in vier stappen:
-
1.beoordeling van de inschrijvingen en beoordeling van de ontvankelijkheid;
-
2.online publieksstemming over alle deelnemende projecten;
-
3.beoordeling van de drie projecten met de meeste stemmen per categorie, in elk onderdeel door een jury samengesteld uit de partners van het Nieuw Europees Bauhaus (uiterlijk op 31 mei 2021);
-
4.opstelling van de lijst van gekozen winnaars door het evaluatiecomité.
De selectie van de winnaars wordt georganiseerd en gecontroleerd door het evaluatiecomité.
Wat zit er in het prijzenpakket?
De winnaars in elke categorie en elk onderdeel ontvangen een geldbedrag (één winnaar per categorie in elk onderdeel):
30 000 euro voor de winnaars van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen;
15 000 euro voor de Rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus.
Alle winnaars ontvangen ook een communicatiepakket (bijvoorbeeld betaalde mediapromotie, productie van een korte documentaire, het project leren pitchen).
Meer informatie
Webpagina Nieuw Europees Bauhaus