Nieuw Kenniscentrum voor aardobservatie van de Commissie zal empirisch onderbouwde beleidsvorming verder versterken

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021.

De Commissie heeft een kenniscentrum voor aardobservatie opgericht om bij de beleidsvorming van de EU optimaal gebruik te maken van aardobservatiekennis die met name via het Europese Copernicus-programma wordt opgedaan. Het uiteindelijke doel van het centrum is om de efficiënte uitvoering van de politieke prioriteiten van de Commissie, met name de Europese Green Deal en de digitale agenda, te ondersteunen.

Het centrum zal de beleidsbehoeften en -prioriteiten voor de producten en diensten van Copernicus systematisch bewaken en beste praktijken en de laatste wetenschappelijke inzichten in beleidsgerichte diensten omzetten.

Het kenniscentrum heeft ook als doel om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van het Copernicus-programma en andere aardobservatie- en onderzoeksinvesteringen van de Commissie steeds goed zijn afgestemd op het beleid van de EU.

Enkele reacties van leden van de Commissie:

Frans Timmermans i, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal: “Aardobservatie is een krachtig instrument om de gezondheid van onze planeet te bewaken. De klimaat- en biodiversiteitscrises veranderen nu al het aanzicht van de planeet. Grondige observatie van nieuwe trends en patronen in het milieu zal de gegevens verschaffen om empirisch onderbouwd beleid te ontwikkelen en resultaten te leveren die onze planeet, onze gezondheid en onze bestaansmiddelen beschermen.”

Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Aardobservatie biedt meer dan alleen een efficiënt technisch instrument. Het programma brengt direct en bijna emotioneel in beeld hoe ons milieu ervoor staat en welke impact wij erop hebben. Daarom is het ons streven dat al het Europees beleid dat baat zou kunnen hebben bij de toepassing van aardobservatiegegevens er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Het zal de taak van het kenniscentrum zijn die gegevens beschikbaar te maken.

Thierry Breton i, commissaris voor Interne Markt: “Beleidsmakers zijn zich steeds meer bewust geworden van de kracht van aardobservatie vanuit de ruimte om betere empirisch onderbouwde besluitvorming te ondersteunen. De tijd is rijp voor een nieuw specifiek instrument, het Kenniscentrum voor aardobservatie, dat zich aansluit bij een steeds meer gecoördineerde inspanning om ervoor te zorgen dat Copernicus breed ingang vindt. Dit nieuwe instrument zal ervoor zorgen dat Copernicus de best mogelijke beleidsondersteuning en het best mogelijke rendement op investeringen kan bieden.”

Achtergrond

Copernicus is het nieuwe aardobservatieprogramma van de EU — de Europese blik op de aarde.

Aardobservatie betreft het verzamelen en analyseren van gegevens over de toestand van de aarde met geografische componenten, die op afstand door satellieten, in de atmosfeer (door vliegtuigen of drones), of door meetstations op specifieke locaties worden gemeten.

Het Copernicus-programma biedt geospatiale informatie die kan worden ingezet om beleidsdoelstellingen te verwezenlijken, innovatie te bevorderen en de gezondheid van onze planeet te bewaken.

Verschillende diensten van de Commissie maken al tot op zekere hoogte gebruik van gegevens van Copernicus ter ondersteuning van hun beleidsvorming. Aardobservatie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor landmonitoring, klimaatveranderingsdiensten, monitoring van de atmosfeer, nooddiensten, monitoring van het mariene milieu en veiligheidsdiensten.

De gegevens uit de observatie kunnen bijdragen tot het vinden van synergieën tussen de prioriteiten van de Commissie, waarbij de nadruk ligt op het beleid van de Green Deal en de digitale technologieën die de uitvoering ervan kunnen ondersteunen.

Meer informatie

Kenniscentrum voor aardobservatie

Ruimtevaartbeleid van de EU

Commissie verheugd over politiek akkoord over het EU-ruimtevaartprogramma

Copernicus-programma