Raad Landbouw en Visserij, 22-23 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2021, 23:00.

Voornaamste resultaten

Visserij

De ministers bespraken het overleg tussen de EU en het VK over de vangst­mogelijkheden voor 2021 en, voor diepzee­bestanden, voor 2021 en 2022. Mogelijk hebben de partijen eind maart - wanneer de voorlopige en beperkte vangst­mogelijkheden verstrijken - geen akkoord bereikt. De ministers kwamen daarom een nood­plan overeen waarmee de voorlopige vangst­mogelijkheden voor de EU en het VKtot en met 31 juli 2021 kan worden verlengd. Totdat er definitieve overeen­stemming is tussen de EU en het VK over definitieve vangst­mogelijkheden kunnen de visserij­activiteiten zo zonder onder­breking worden voortgezet.

Het noodplan voorziet in voorlopige en beperkte vangst­mogelijkheden, in overeen­stemming met het weten­schappelijk advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES) voor 2021 en de handels- en samen­werkings­overeenkomst EU-VK.

Ricardo Serrão Santos, minister van Maritieme Zaken van Portugal

Het noodplan zorgt ervoor dat de EU-visserijvloot ook na 31 maart kan blijven vissen in haar traditionele visgronden. Ik hoop dat wij dit plan niet nodig hebben en dat een akkoord over de definitieve vangst­beperkingen tussen de EU en het VK in zicht is.

Ricardo Serrão Santos, minister van Maritieme Zaken van Portugal

De ministers zijn tevreden met de informele afsluiting van het overleg EU-Noorwegen en EU-Noorwegen-VK over definitieve vangst­mogelijk­heden in de Noordzee en in gebieden van het Skagerrak en het Kattegat voor 2021.

Landbouw

Fytosanitaire maatregelen ter bescherming tegen plaag­organismen bij planten

De ministers spraken over mogelijke fytosanitaire maat­regelen tegen planten­plagen die de landbouw bedreigen. Ze benadrukten het belang van een groter bewustzijn rond plant­gezondheid en de noodzaak om gevaarlijke plaag­organismen vroeg te herkennen en zo effectief mogelijk uit te roeien.

Een aantal ministers wees erop dat digitale vermogens (zoals digitale data­banken) en innovatie een belangrijke rol kunnen spelen bij de aanpak van problemen op het gebied van plant­gezondheid en plagen. Europa zou ook beter voorbereid kunnen zijn op plagen dankzij bijvoorbeeld noodplannen en strenge grenscontroles.

Gebruik van biologische bestrijdings­middelen tegen plagen

De ministers hielden een oriënterend debat over het gebruik van biologische bestrijdings­middelen tegen plantenplagen. De ministers waren het erover eens dat biologische bestrijdings­middelen een haalbaar alternatief zijn voor chemische pesticiden en een aantal doel­stellingen van de Green Deal en de "van boer tot bord"-strategie kunnen helpen verwezenlijken.

Er was brede steun voor het initiatief van het voorzitter­schap om de Commissie te vragen om een studie naar de situatie in de EU en de mogelijk­heden voor de invoer, evaluatie, productie en afzet van biologische bestrijdings­middelen.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Door planten te beschermen, beschermen we onze biodiversiteit, onze gewassen en voedselproductie, kortom: het leven. Samen kunnen we voortbouwen op bestaande initiatieven en onze paraatheid naar een hoger niveau tillen.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Hervormingspakket GLB

Het voorzitterschap lichtte de lopende inter­institutionele onder­handelingen toe over de 3 verordeningen die vallen onder het hervormings­pakket voor het gemeen­schappelijk landbouw‑beleid (GLB) 2023-2027. Het nam daarbij nota van de verschillende stand­punten over een aantal onder­delen van dit pakket. Met hernieuwde politieke sturing van de ministers hoopt het voorzitter­schap op verdere vooruitgang bij de inter‑institutionele onder­handelingen, met name de "super­trialoog" op vrijdag 26 maart 2021.

Bij de gesprekken over de 3 verordeningen kwamen de volgende onderwerpen ter sprake:

strategische plannen

het nieuwe uitvoeringsmodel

toewijzing van betalingen

marktbeheer en buitengewone maatregelen

Strategische plannen

De ministers wisselden van gedachten over de voor­bereiding van de strategische GLB-plannen. Op dit moment stellen de lidstaten hun nationale strategische plannen op, mede op basis van de juridisch niet-bindende en land­specifieke aanbevelingen van de Commissie.

De ministers bedankten de Commissie voor de land­specifieke aanbevelingen. Veel van hen zien de aanbevelingen als een goede indicatie en uitgangspunt bij het opstellen van de strategische plannen, maar benadrukken dat deze plannen in de eerste plaats op nationale prioriteiten, specifieke ken­merken en Swot-analyses moeten zijn gebaseerd.

De meningen liepen uiteen wat betreft de mate waarin de doel­stellingen van de Green Deal en de "van boer tot bord"-strategieën in de strategische GLB-plannen moeten worden geïntegreerd. Sommige ministers vroegen om een effect­beoordeling door de Europese Commissie over de koppeling van deze strategieën aan het GLB.

Het nieuwe uitvoeringsmodel

De ministers herhaalden nadrukkelijk hun voorkeur voor een nieuw uitvoerings­model - zoals voorzien in de verordening strategische plannen en de horizontale verordening - dat de lidstaten voldoende flexibiliteit biedt bij de opzet van hun financiering, en tegelijkertijd eenvoudiger is. Een eenvoudiger procedure zonder administratieve rompslomp had de voorkeur van veel ministers boven een voorstel voor een 2­lagig systeem met zowel nalevings- als prestatie­gebonden verplichtingen.

Toewijzing van betalingen

Het voorzitterschap lichtte de compromis­voorstellen toe voor een aantal open­staande kwesties, met name rond het verplichte karakter (of niet) van bepalingen, waaronder de definities van "actieve landbouwer" en "nieuwe landbouwer", de verlaging van betalingen (plafonnering), betalingen voor kleine landbouwers en herverdelings­betalingen. Hoewel de standpunten uiteen­liepen, wezen diverse ministers op de noodzaak van flexibiliteit wat betreft verschillende maat­regelen, met een voorkeur voor vrijwillige bepalingen.

Marktbeheer en buitengewone maatregelen

Volgens het voorzitterschap komen de standpunten van de Raad en het Europees Parlement redelijk overeen wat betreft wijn en geografische aan­duidingen. Dit geldt echter niet voor markt­beheer en crisis­maatregelen. De ministers verzochten het voorzitterschap om bij de inter­institutionele onder­handelingen de beginselen die in oktober 2020 in de algemene oriëntatie van de Raad zijn overeen­gekomen en de WTO-verplichtingen van de EU na te leven. De ministers toonden ook bereidheid om op bepaalde punten een stap in de richting van het Parlement te zetten.

Diversen

EU-bosstrategie na 2020

De Oostenrijkse delegatie, gesteund door 11 lidstaten, sprak haar bezorgdheid uit over de manier waarop verschillende Green Deal-initiatieven omgaan met bosgerelateerde aspecten, waardoor de toekomstige EU-bosstrategie voor na 2020 mogelijk al wordt ingevuld. De meeste ministers spraken zich uit voor een duurzamer bosbeheer en meer aandacht voor de multi­functionele rol van bossen in de EU-bosstrategie. Ook vroegen zij de Commissie om in deze strategie aandacht te besteden aan de bijdrage van bossen aan biodiversiteit en aan de mitigatie van klimaat­verandering.

Voorstellen om de uitvoering van het GLB te vereenvoudigen

De Franse delegatie presenteerde namens 14 lidstaten een non-paper over het verminderen van de administratieve lasten in het nieuwe GLB, met specifieke voor­stellen voor het nieuwe uitvoerings­model, de inhoud van de strategische GLB-plannen, gedelegeerde handelingen enz.

De COVID-19-crisis en de wijnsector

De Spaanse delegatie informeerde samen met 13 lidstaten de ministers dat er extra middelen nodig zijn voor de wijnsector, die wordt getroffen door de coronacrisis en Amerikaanse invoerrechten.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3788

Brussel

22-23 maart 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Voorlopige lijst van A-punten

Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 1

Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 2

Convocatie en voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst 22 maart 2021 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting