Informele videoconferentie van de ministers van Volksgezondheid, 16 maart 2021 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Europees kankerbestrijdingsplan
Tijdens de ochtendzitting bespraken de ministers het Europees kankerbestrijdingsplan en spraken zij hun krachtige steun en inzet daarvoor uit. Veel delegaties benadrukten dat het plan een aanvulling vormt op hun nationale strategieën en dat rekening moet worden gehouden met de verschillende uitgangssituaties in de lidstaten.
De Commissie presenteerde het kankerbestrijdingsplan, dat gebaseerd is op 4 voorname actiegebieden: preventie, vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling, en verbetering van de levenskwaliteit. De COVID-19-pandemie heeft grote gevolgen, doordat de opsporing en behandeling van kanker vertraging hebben opgelopen. Daarom moet bestrijding prioriteit blijven krijgen.
De ministers merkten op dat preventie en vroegtijdige opsporing prioritaire doelstellingen zijn in veel lidstaten, met name maatregelen tegen tabaksgebruik en schadelijk alcoholgebruik. Verscheidene ministers onderstreepten ook het belang om ongelijkheden bij kankerpreventie en -zorg in de EU te verminderen, zowel tussen als binnen de lidstaten.
Sommige delegaties benadrukten dat het belangrijk is de lidstaten te betrekken bij de uitvoering van het Europees kankerbestrijdingsplan en om indicatoren voor de monitoring ervan te gebruiken.
Voorts onderstreepten de ministers hoe cruciaal het gebruik en de uitwisseling van medische en wetenschappelijke gegevens kan zijn in de strijd tegen kanker. Zij zien de digitalisering van medische diensten als een kans voor de lidstaten om verder samen te werken, informatie uit te wisselen en elkaar te helpen. Velen benadrukten dat het belangrijk is om gezondheidsgegevens te beveiligen en te anonimiseren.
COVID-19 - volgende stappen
Tijdens de middagzitting spraken de ministers over de uitvoering van niet-farmaceutische maatregelen en beleidsmaatregelen tegen COVID-19 in de EU. Aan het begin van de zitting informeerde Andrea Ammon, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), de ministers over de epidemiologische situatie in de EU, met nadruk op de brede verspreiding van bepaalde virusvarianten, en op de noodzaak om preventiemaatregelen te handhaven totdat de vaccinatiecampagnes voldoende vooruitgang hebben geboekt. Fergus Sweeney, hoofd van de taskforce Klinische studies en Vervaardiging van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), deelde de ministers mee dat het bureau momenteel een volledige beoordeling en onderzoek uitvoert naar de correlatie tussen het COVID-19-vaccin van AstraZeneca en trombosegevallen (naar aanleiding van de opschorting van vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin door verschillende lidstaten). De conclusie van het bureau hierover wordt verwacht op donderdag 18 maart.
Veel ministers erkenden dat de epidemiologische situatie problematisch blijft, voornamelijk als gevolg van de nieuwe virusvarianten, en benadrukten dat de druk op het mentaal welzijn van de bevolking, de zorgstelsels en de economie groot is. Zij herhaalden de noodzaak om de vaccinatiecampagnes te versnellen, en voegden eraan toe dat beperkingen en vaccins nog enige tijd naast elkaar moeten bestaan.
Ook wezen de ministers erop dat de lidstaten tijdens de vaccinatiecampagnes ook niet-farmaceutische maatregelen (zoals hand- en ademhalingshygiëne, mondkapjes, en afstand houden) als prioritair blijven beschouwen tegen de verspreiding van het virus. Voorts benadrukten zij dat er meer samenwerking nodig is op het gebied van informatie-uitwisseling en cruciale preventiemaatregelen.
We moeten ervoor zorgen dat niet-farmaceutische maatregelen optimaal worden uitgevoerd op Europees niveau, zodat we beter kunnen bespreken hoe we de COVID-19-beperkingen veilig en geleidelijk kunnen opheffen. Toch moet onze aandacht ook uitgaan naar het succes van onze nationale vaccinatiecampagnes. Daarom is het van essentieel belang dat we samen met de Commissie alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de vaccins tegen COVID-19 tijdig worden geleverd, en om de vaccinproductie op te voeren.
Marta Temido, minister van Volksgezondheid van Portugal
Diversen
Het voorzitterschap informeerde de ministers over de voorstellen voor een Europese gezondheidsunie en voor de verordening over evaluatie van gezondheidstechnologie, en verklaarde te willen streven naar de aanneming van een mandaat van het Coreper om de onderhandelingen met het Europees Parlement over die verordening zo spoedig mogelijk te starten.
Informatie over de zitting
Zitting nr. VC-EPSCO-03-16
Videoconferentie
16 maart 2021
10:00
16 maart 2021
14:00
Vooraf (documenten)
Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: