LIFE programme - Council adopts its position at first reading

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021.

EU i-inspanningen voor natuurbehoud weten de afname van wilde dieren om te buigen

De Raad i heeft vandaag zijn standpunt in eerste lezing over het LIFE-programma voor de periode 2021‑2027 bepaald en zo de weg voor definitieve aanneming geëffend. De laatste stap is goedkeuring door het Europees Parlement i in tweede lezing. De aanneming van het Raads­standpunt volgt op een voorlopig akkoord met het Europees Parlement in december 2020. LIFE is het vlaggen­schip­programma van de EU voor milieu, bio­diversiteit en klimaat­actie. Vanaf 2021 financiert LIFE ook acties op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Het is een goede zaak dat we onze ambities voor het LIFE-programma hebben opgevoerd. Dankzij het hogere budget kan LIFE veel beter in het veld het verschil maken, in alle lidstaten. Het is een belangrijk instrument voor de uitvoering van het milieu- en klimaat­beleid en de verwezen­lijking van de EU-doelstellingen voor klimaat­neutraliteit voor 2050.

João Pedro Matos Fernandes, Portugees minister van Milieu en Klimaatactie

In het akkoord met het Europees Parlement krijgt LIFE voor de periode 2021‑2027 een totaal­budget van € 5,432 miljard. Deze verhoging sluit aan bij hetgeen is afgesproken voor de lange­termijn­begroting (MFK), namelijk om 30% van de totale uitgaven uit het MFK en Next­GenerationEU aan klimaatactie te besteden. De twee wetgevers kwamen ook overeen dat de loop­tijd van het LIFE-programma wordt afgestemd op die van het MFK.

Achtergrond

Het in 1992 opgezette LIFE-programma is het enige financierings­instrument van de EU dat volledig op het milieu en het klimaat is gericht. Het algemene doel van LIFE voor 2021‑2027 is: 1) helpen de omslag te maken naar een schone, circulaire, energie-efficiënte, klimaatneutrale en klimaat­veerkrachtige economie (onder meer via de transitie naar schone energie), 2) het milieu beschermen en de kwaliteit ervan verbeteren, en 3) bio­diversiteits­verlies tot staan brengen en ombuigen. Tot nu toe heeft LIFE meer dan 5 000 projecten medegefinancierd.

Het Europees Parlement heeft zijn onderhandelings­mandaat voor het voorstel voor een verordening aangenomen in december 2018. Ook in december 2018 bereikte de Raad een partieel standpunt. De onderhandelingen tussen de twee wetgevers begonnen in januari 2019 en resulteerden in maart van dat jaar in een "gemeenschappelijke lezing", die evenwel de begrotings- en horizontale kwesties in verband met het MFK buiten beschouwing liet. Nadat akkoord over het MFK was bereikt, werden de onderhandelingen over de LIFE-verordening hervat, op 17 december 2020 uitmondend in een voorlopig akkoord tussen Raad en Parlement waarin genoemde kwesties werden uitgeklaard. De volgende stap is formele goedkeuring van het voorlopige akkoord door het Europees Parlement, waarna de verordening in werking kan treden.