Council adopts position on €95.5 billion EU research programme for 2021-2027

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021.

De Raad heeft zijn standpunt in eerste lezing over Horizon Europa aangenomen, het meerjarig kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de EU i voor de periode 2021‑2027 ("het programma"). Dit volgt op een akkoord van december jongstleden met het Europees Parlement i waardoor de voorgestelde verordening tot vaststelling van Horizon Europa snel in tweede lezing kan worden goedgekeurd.

Nu het standpunt van de Raad is aangenomen, rest er nog maar één stap naar definitieve goedkeuring van het meest ambitieuze EU‑onderzoeks- en innovatieprogramma ooit. Het geeft onze onderzoekers wat ze nodig hebben om bij te dragen aan ons veerkrachtig economisch herstel van de COVID‑19-crisis, en aan de snelle overgang naar een groene en digitale economie.

Manuel Heitor, Portugees minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs

De verordening legt de structuur en de doelstellingen van het programma vast, en ook de begroting, de soorten EU‑financiering en de regels voor de verstrekking daarvan. Zo moet 35% van de uitgaven voor de gefinancierde acties bijdragen tot verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen.

Verder reguleert de verordening de internationale onderzoeks- en innovatiesamenwerking tussen de EU en derde landen.

Nieuw in Horizon Europa:

  • clusterbenadering voor maatschappelijke uitdagingen,
  • gestroomlijnde aanpak voor Europese partnerschappen,
  • taakgerichtheid,
  • de Europese Innovatieraad (EIC),
  • grotere openheid jegens nieuwe partners, met behoud van excellentie als belangrijkste selectiecriterium,
  • vereenvoudigde regels, grotere rechtszekerheid en minder administratieve lasten voor begunstigden en programma­beheerders.

Volgende stappen

In lijn met het politiek akkoord van december tussen de twee wetgevers, keurt het Europees Parlement het Raadsstandpunt in eerste lezing naar verwachting in april 2021 goed. De verordening wordt dan geacht formeel te zijn aangenomen. Ze zal met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari 2021.


1.

Relevante EU dossiers