Digital Europe Programme gets green light from Council

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021.

Het nieuwe EU i-programma Digitaal Europa zal de digitale transformatie een impuls geven door de uitrol van geavanceerde technologie op cruciale gebieden zoals artificiële intelligentie, super­computers en cyber­beveiliging te financieren. Het programma krijgt een budget van € 7 588 000 000 voor de periode 2021-2027. Het gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. De Raad i heeft het programma vandaag goedgekeurd. Goedkeuring door het Europees Parlement i volgt.

Het programma Digitaal Europa laat zien dat de EU zich inspant om de digitalisering optimaal te benutten voor de samenleving en de economie, en om haar autonomie op het gebied van sleutel­technologieën en haar concurrentievermogen te versterken. Het zal ons helpen hoogwaardige en veilige geavanceerde digitale diensten voor alle burgers en bedrijven in de hele Unie op te bouwen.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van de Raad

Het programma Digitaal Europa zal projecten op 5 gebieden financieren, elk met een eigen indicatieve begroting:

  • high-performance computing: € 2 226 914 000
  • artificiële intelligentie: € 2 061 956 000
  • cyberbeveiliging en vertrouwen: € 1 649 566 000
  • geavanceerde digitale vaardigheden: € 577 347 000
  • uitrol, optimaal gebruik van digitale capaciteiten en interoperabiliteit: € 1 072 217 000

Digitaal Europa zal complementair zijn met een aantal andere programma's die de digitale transformatie ondersteunen, zoals Horizon Europa, dat gericht is op onderzoek en technologische ontwikkeling, en de Connecting Europe Facility (de digitale aspecten ervan). Bovendien moeten de nationale plannen voor herstel en veerkracht in het kader van de nieuwe verordening betreffende de faciliteit voor herstel en veerkracht ten minste 20 % van de uitgaven aan de digitale transitie toewijzen.

Procedure en volgende stappen

Met de stemming van vandaag, via de schriftelijke procedure, heeft de Raad zijn standpunt in eerste lezing bepaald. De wetgevingstekst moet nu door het Europees Parlement in tweede lezing worden aangenomen. Daarna kan hij in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt. De verordening treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan.

Voorafgaand aan de formele aanneming hadden het voorzitter­schap van de Raad en het Europees Parlement op 14 december 2020 een voorlopig akkoord over de tekst bereikt. Dat akkoord werd door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad op 18 december 2020 bevestigd.