Bedrijven moeten aansprakelijk worden gesteld voor schade aan mens en milieu, zeggen Europarlementariërs (video)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 mei 2021.

Europarlementariërs willen een nieuwe EU i-wet die ervoor kan zorgen dat bedrijven ter verantwoording worden geroepen wanneer hun acties mensenrechten en het milieu schaden.

Op maandag 8 maart hebben Europarlementariërs tijdens de plenaire vergadering gedebatteerd over een rapport van de commissie Juridische Zaken over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de verantwoordingsplicht van bedrijven. Het Parlement i roept de Commissie op om een nieuwe wet in te dienen die Europese bedrijven verplicht om onderdelen van hun productieketen aan te pakken die mensenrechten (waaronder sociale, en arbeidsrechten), het milieu of ‘good governance’ kunnen schaden.

Momenteel levert het bedrijven geen concurrentievoordeel op als ze bijdragen aan een betere wereld. Het ontbreken van een EU-brede aanpak kan juist leiden tot een nadeel voor de bedrijven die proactief zijn op het gebied van sociale kwesties en milieuproblemen. De regels zullen gelden voor alle grote ondernemingen in de EU, evenals voor beursgenoteerde kleine of middelgrote ondernemingen en bedrijven die bijvoorbeeld ‘risicovolle’ toeleveringsketens delen met grotere bedrijven

Maar de bindende regels moeten verder gaan dan de grenzen van de EU, zeggen de leden van het Europees Parlement. Dit betekent dat alle bedrijven die toegang willen krijgen tot de interne markt van de EU, inclusief bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn, moeten bewijzen dat ze voldoen aan de zorgvuldigheidseisen op het gebied van milieu en mensenrechten.

Bovendien willen de EP-leden dat de rechten van belanghebbenden of slachtoffers in derdewereldlanden beter worden beschermd. Ze willen ook een verbod op de import van producten die in verband worden gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen, zoals dwang- of kinderarbeid.

"Het Europees Parlement heeft deze week de kans om een leider te worden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus de Nederlandse rapporteur Lara Wolters (S&D) tijdens het debat op maandag. "Voor bedrijven creëren we een gelijk speelveld en juridische duidelijkheid. Voor consumenten zorgen we voor eerlijke producten. Voor werknemers verbeteren we de bescherming. Voor slachtoffers verbeteren we de toegang tot de rechtspraak. En voor het milieu zetten we een stap die al heel lang geleden hadden moeten nemen."

In februari 2020 publiceerde de Commissie een onderzoek waaruit bleek dat slechts een op de drie bedrijven in de EU momenteel een of andere vorm van ‘due-diligence’ oftewel zorgvuldigheidsmaatregelen neemt, terwijl 70 procent van de Europese bedrijven deze EU-brede regels ondersteunt.

Het Parlement stemt woensdag over het rapport.

Lees meer over hoe het handelsbeleid van de EU bijdraagt aan de bevordering van mensenrechten en milieunormen.

Meer weten?

Productinformatie

REF.: 20210303STO99111