Europese Unie en Verenigde Staten ronden onderhandelingen af over akkoord inzake contingenten voor landbouwproducten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2021.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben onderhandelingen afgerond over aanpassingen aan de contingenten van de EU voor landbouwproducten in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) naar aanleiding van de terugtrekking van het VK uit de EU. Het is het resultaat van twee jaar WTO-onderhandelingen over de verdeling van deze EU-contingenten. Op basis van recente handelsstromen blijft een deel van het volume bestemd voor de EU-27, terwijl het andere deel naar het VK gaat. Het akkoord heeft betrekking op tientallen contingenten en miljarden euro's aan handelstransacties en betreft onder andere rundvlees, pluimvee, rijst, zuivelproducten, groenten en fruit, en wijn.

Over het beginselakkoord dat vandaag is bereikt, zei commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski i: “Het verheugt mij dat we een akkoord hebben bereikt met onze belangrijkste handelspartner - de VS. In dit akkoord, dat in het kader van de WTO tot stand is gekomen, blijven de oorspronkelijke volumes behouden, maar worden zij tussen de EU en het VK verdeeld. Het zorgt voor zekerheid en stabiliteit in de handel in landbouwproducten en op onze markten. Ik ben er ook bijzonder mee ingenomen dat dit akkoord het belang van onze economische en handelsbetrekkingen onderstreept. Het geeft een duidelijke boodschap af over onze vastberadenheid om samen te werken, zowel onderling als binnen het WTO-kader. Ik dank mijn team en onze Amerikaanse collega's voor het uitstekende werk”.

De EU voert momenteel soortgelijke onderhandelingen over de verdeling van tariefcontingenten met eenentwintig andere partners die recht van toegang tot deze contingenten hebben en heeft reeds onderhandelingen afgesloten met Argentinië, Australië, Noorwegen, Pakistan, Thailand, Indonesië en andere landen.

Zodra de Commissie het akkoord tussen de EU en de VS heeft vastgesteld, zal het met het oog op ratificatie aan de Raad en het Europees Parlement worden toegezonden, zodat het zo snel mogelijk in werking kan treden.