Meer actie nodig om discriminatie van mensen met een beperking tegen te gaan

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 3 maart 2021.

Volgens Europarlementariër Kim van Sparrentak zet de Europese Commissie belangrijke stappen met haar plannen om de rechten van mensen met een beperking beter te beschermen: “Het voorstel om voor eind 2023 een EU-gehandicaptenkaart in te voeren is al een lang gekoesterde wens. Op die manier kunnen ook mensen met een beperking verhuizen naar een ander land in de EU met behoud van hun rechten. Ook de ambitie om EU-landen te ondersteunen om het recht op zelfstandig wonen te realiseren is heel goed.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Volgens Van Sparrentak is er echter meer harde actie nodig tegen discriminatie en uitsluiting van mensen met een beperking. Zeker op de arbeidsmarkt. Slechts 50% van de mensen met een beperking in de Europese Unie heeft werk, terwijl 75% van de algemene beroepsbevolking werkt. Om deze kloof te dichten wil Van Sparrentak verder gaan dan de niet-bindende doelen die de Commissie voorstelt: “Er moeten bindende diversiteitsquota voor werkgevers komen. In het voorstel voor een eerlijk Europees minimumloon worden mensen met een beperking nu niet genoemd. Ook loondiscriminatie moet aangepakt worden. Daarmee ga ik aan de slag in het Europees Parlement."

Daarnaast pleit Van Sparrentak ervoor dat aanpassingen gedaan worden voor mensen met een beperking op alle werkplekken. “Dit staat al in het door de EU en haar lidstaten geratificeerde VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking, dit mag geen dode letter blijven.”

Volgende week neemt het Europees Parlement ook een voorstel aan van de Duitse Europarlementariër Katrin Langensiepen, ook lid van de Europese Groenen, over hoe de internationaal vastgelegde VN verdragen over mensen met een beperking in de Europese Unie moeten worden toegepast. Dit rapport is het eerste dat ook in een ‘easy-to-read’ versie beschikbaar komt.