Commissie gaat onderzoeken of vrijwaringsmaatregel voor staal moet worden verlengd

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021.

De Commissie heeft vandaag een onderzoek gestart om na te gaan of de thans geldende vrijwaringsmaatregel ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten tot na 30 juni 2021 verlengd moet worden. Met het onderzoek wordt gevolg gegeven aan een naar behoren gemotiveerd verzoek van twaalf EU-lidstaten. De Commissie zal in het kader van haar onderzoek in overeenstemming met de EU- en WTO-regels vaststellen of de vrijwaringsmaatregel noodzakelijk blijft om ernstige schade voor de staalindustrie in de EU te voorkomen of te verhelpen en of de bedrijfstak zich aanpast. Ook een beoordeling van het belang van de Unie zal deel van het onderzoek uitmaken. Het onderzoek zal uiterlijk op 30 juni 2021, als de bestaande vrijwaringsmaatregel afloopt, worden afgerond.

Volgende stappen

Alle belanghebbenden hebben 15 dagen de tijd om hun standpunt kenbaar te maken en kunnen vervolgens opmerkingen over de door de andere belanghebbenden ingediende informatie maken. De Commissie heeft ook vragenlijsten naar de EU-producenten gestuurd met het oog op de beoordeling van hun economische situatie. Zij zal alle in de loop van het onderzoek ontvangen informatie grondig beoordelen. Vervolgens zal zij aan de lidstaten een voorstel ter stemming voorleggen. De procedure omvat ook overleg met de overheden van derde landen. Vóór eind juni 2021 zal een besluit moeten worden genomen.

Achtergrond

De Commissie heeft in juli 2018 een voorlopige vrijwaringsmaatregel ten aanzien van de invoer van bepaalde staalproducten ingesteld. De maatregel was bedoeld om economische schade voor de staalproducenten in de EU te voorkomen, omdat het risico van verdere toename van de invoer bestond, onder meer wegens de door de VS ingevoerde handelsbeperkingen op staalproducten. De Commissie heeft de maatregel, die volledig in overeenstemming met de WTO-verbintenissen is, begin 2019 bevestigd, zodat deze geldt tot eind juni 2021. De maatregel bestaat uit tariefcontingenten die de traditionele handelsstromen weerspiegelen en bij uitputting waarvan een invoerrecht van 25 % wordt geheven. De Commissie heeft de werking van de maatregel tweemaal getoetst (in oktober 2019 en in juli 2020). Onlangs heeft zij de tariefcontingenten aangepast om rekening te houden met het vertrek van het VK uit de douane-unie van de EU per 1 januari 2021.

Meer informatie

Link naar het bericht van opening