Platformwerkers beschermen: Commissie start eerste fase raadpleging sociale partners

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021.

Vandaag start de Commissie de eerste fase van de raadpleging van de Europese sociale partners over de verbetering van de arbeidsomstandigheden van mensen die werken via digitale arbeidsplatforms. Platformwerk ontwikkelt zich in de EU snel in een toenemend aantal bedrijfssectoren.

Het kan zorgen voor meer flexibiliteit, meer kansen op werk en extra inkomsten, ook voor mensen die op de traditionele arbeidsmarkt moeilijker aan de bak kunnen komen. Bepaalde soorten platformwerk worden echter ook geassocieerd met onzekere arbeidsomstandigheden, zoals het gebrek aan transparantie en voorspelbaarheid van contracten, problemen op het vlak van gezondheid en veiligheid en ontoereikende toegang tot sociale bescherming.

Andere problemen in verband met platformwerk zijn onder meer de grensoverschrijdende dimensie ervan en het algoritmisch beheer.

De coronacrisis heeft de digitale transformatie en de uitbreiding van platformbedrijfsmodellen op de interne markt versneld. Sommige platforms hebben een belangrijke rol gespeeld bij het waarborgen van de toegang tot diensten tijdens de lockdowns. Tegelijkertijd heeft de gezondheidscrisis de kwetsbare situatie van mensen in de platformeconomie verder aan het licht gebracht: hun blootstelling aan gezondheids- en veiligheidsrisico's en hun beperkte toegang tot sociale bescherming en uitkeringen.

Deze ontwikkelingen en het grensoverschrijdende karakter van digitale platforms hebben duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een EU-initiatief om de arbeidsomstandigheden van platformwerkers te verbeteren.

Deze eerste fase van de raadpleging van de sociale partners heeft tot doel de standpunten van de Europese sociale partners te peilen over de noodzaak en de richting van mogelijke EU-maatregelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van platformwerkers. De raadpleging duurt ten minste zes weken.

Margrethe Vestager i, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “Het digitale tijdperk biedt enorme kansen voor bedrijven, consumenten en burgers. Platforms kunnen mensen helpen een nieuwe baan te vinden en nieuwe zakelijke ideeën te verkennen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat onze Europese waarden goed worden geïntegreerd in de digitale economie. We moeten ervoor zorgen dat deze nieuwe vormen van werk duurzaam en rechtvaardig blijven.”

Nicolas Schmit i, commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten: “In volle digitale transitie mogen we de grondbeginselen van ons Europees sociaal model niet uit het oog verliezen. We moeten optimaal gebruikmaken van het werkgelegenheidspotentieel van digitale arbeidsplatforms en tegelijkertijd de waardigheid en de bescherming van en het respect voor platformwerkers waarborgen. Dankzij de standpunten van de sociale partners kunnen we voor een evenwichtig initiatief inzake platformwerk in de EU zorgen.”

Achtergrond

In haar politieke beleidslijnen heeft voorzitter Von der Leyen i benadrukt dat “digitale ontwikkelingen leiden tot snelle veranderingen, die van invloed zijn op onze arbeidsmarkten”. Zij beloofde “te zullen zoeken naar manieren om de arbeidsomstandigheden van platformwerkers te verbeteren”.

De mededeling Een sterk sociaal Europa voor rechtvaardige transities beschrijft de verschillende kansen en uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd op het gebied van klimaatactie, digitalisering en demografische veranderingen en onderstreept dat die transities rechtvaardig en sociaal moeten zijn. Zij geeft ook aan dat voor een duurzame groei van de platformeconomie betere arbeidsvoorwaarden voor platformwerkers nodig zijn.

In haar werkprogramma voor 2021 heeft de Commissie een wetgevingsinitiatief aangekondigd om de arbeidsomstandigheden van platformwerkers tegen eind 2021 te verbeteren. Dit initiatief zal de uitvoering van de beginselen van de Europese pijler van sociale rechten ondersteunen.

Artikel 154, lid 2 VWEU voorziet in een raadpleging van de sociale partners in twee fasen voor voorstellen op het gebied van sociaal beleid op basis van artikel 153 VWEU. Tenzij de sociale partners na de eerste of tweede fase van de raadpleging besluiten onderling te onderhandelen, probeert de Commissie tegen het einde van het jaar een wetgevingsinitiatief in te dienen.

Meer informatie

Eerste fase van de raadpleging van de sociale partners

Vragen en antwoorden: Eerste fase van de raadpleging van de sociale partners over de verbetering van de arbeidsomstandigheden voor platformwerk