Europees Instituut voor innovatie en technologie: Commissie is verheugd over het politiek akkoord over de strategie voor 2021-2027

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021.

De Commissie is verheugd over het politiek akkoord dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten gisteren hebben bereikt over een wijziging van de rechtsgrondslag van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) en de nieuwe strategische innovatieagenda van het EIT voor 2021-2027. De trialoog is nu afgerond in afwachting van de definitieve goedkeuring van de wetteksten door het Europees Parlement en de Raad.

Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, verklaarde naar aanleiding van het akkoord: “Ik ben verheugd over het politiek akkoord over de toekomst van het Europees Instituut voor innovatie en technologie, dat integraal deel uitmaakt van het nieuwe programma Horizon Europa voor 2021-2027. Sinds de oprichting in 2008 heeft het EIT zijn waarde bewezen door de innovatie-ecosystemen overal in de EU te versterken. Dankzij het verbeterde rechtskader, de nieuwe strategische agenda en de verhoging van de begroting zal het EIT de belangrijkste prioriteiten van de EU op het gebied van onderwijs, innovatie en onderzoek kunnen verwezenlijken en zo bijdragen tot het herstel van de Europese economie en samenleving. Ik ben vooral verheugd dat het geografische bereik van het EIT is verruimd zodat de innovatiekloof kan worden aangepakt. Verder ben ik blij dat het EIT de komende jaren twee nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen zal opstarten: één op het gebied van de culturele en creatieve sectoren en industrieën en één op het gebied van de water-, mariene en maritieme sectoren en ecosystemen. De Commissie hecht veel belang aan beide gemeenschappen omdat ze bestaande en toekomstige maatschappelijke uitdagingen helpen aangaan.”

De gisteren goedgekeurde voorstellen brengen het EIT op één lijn met het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon Europa (2021-2027) en bewijzen dat de Commissie haar belofte nakomt om het innovatiepotentieel van Europa verder te stimuleren. Met een begroting van bijna 3 miljard euro - een stijging met bijna 600 miljoen euro vergeleken met de huidige financieringsperiode - zal het EIT zowel het herstel van de economie als de groene en de digitale transitie stimuleren met het oog op een duurzamere en veerkrachtigere samenleving. Het EIT zal innovatie bevorderen door 750 instellingen voor hoger onderwijs bij zijn activiteiten te betrekken, 30 000 studenten te ondersteunen, 4 000 innovaties op de markt te brengen en 700 startende ondernemingen te promoten.

Het EIT is actief via kennis- en innovatiegemeenschappen, waarbij bedrijven, universiteiten en onderzoekscentra uit heel Europa met elkaar in contact komen. Het EIT zal nu meer nadruk kunnen leggen op zijn regionale dimensie: het versterkte programma voor regionale innovatie is vooral gericht op landen met een achterstand op het gebied van innovatie. Ook zal een nieuw proefproject de ondernemers- en innovatiecapaciteit van instellingen voor hoger onderwijs vergroten. Tot slot zal het EIT nauwer met de Europese Innovatieraad samenwerken om de innovatiecapaciteit in heel Europa te helpen versterken.

Achtergrondinformatie

Het Europees Instituut voor innovatie en technologie, dat in Boedapest is gevestigd, is in 2008 opgericht bij Verordening (EG) nr. 294/2008, gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1292/2013. Doel van het EIT is belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te gaan door de innovatiecapaciteit en -prestaties van de EU te verbeteren via de integratie van de kennisdriehoek van onderwijs, onderzoek en innovatie.

Het EIT is een van de drie onderdelen van de pijler “Innovatief Europa” van het programma Horizon Europa. Horizon Europa financiert het EIT in het kader van de langetermijnbegroting van de EU voor 2021-2027 en stelt de grondgedachte, de toegevoegde waarde, de werkterreinen en de grote lijnen van de werkzaamheden van het EIT vast. De rechtsgrondslag van het EIT is nog steeds de EIT-verordening, waarin de opdracht, de voornaamste taken en het kader voor het functioneren van het EIT zijn vastgesteld. De strategische innovatieagenda voor 2021-2027 beschrijft de strategie en de prioriteiten van het EIT voor de volgende programmeringsperiode, de doelstellingen, de kernactiviteiten, de methodologie en de verwachte resultaten.

Meer informatie

Het EIT op de webpagina over innovatie en onderwijs

Webpagina van het EIT

Webpagina van Horizon Europa

Herstelplan

2021-2027 long-term EU budget & Next Generation EU