Gezamenlijke verklaring van vicevoorzitter Jourová en commissaris Reynders ter gelegenheid van de dag van de gegevensbescherming

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 27 januari 2021.

Voorafgaand aan de dag van de gegevensbescherming hebben Věra Jourová i, vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie, en Didier Reynders i, commissaris voor Justitie, de volgende verklaring gepubliceerd:

“De bescherming van privacy zit Europa in het DNA: dit jaar staan we op 28 januari, de dag van de gegevensbescherming, stil bij het veertigjarig bestaan van Conventie 108 van de Raad van Europa, het enige internationale verdrag inzake privacy. Inmiddels vormen de Europese gegevensbeschermingsregels de gouden standaard en een model dat ook elders in de wereld navolging vindt.

Tijdens de coronaviruspandemie is de waarde van doeltreffende gegevensbescherming des te duidelijker geworden. Nieuwe digitale oplossingen zoals tracking-apps kunnen alleen werken als mensen er vertrouwen in stellen en erop kunnen rekenen dat hun gegevens niet worden misbruikt. De algemene verordening gegevensbescherming vormt de opstap naar Europa's aanpak van digitale technologieën: een aanpak waarbij de mens centraal staat, die burgers sterker doet staan en die hun zeggenschap geeft.

Vrije en veilige gegevensstromen zijn ook onontbeerlijk voor de continuïteit van het openbaar bestuur en het bedrijfsleven tijdens de coronapandemie. Het beschermen van privacy en het faciliteren van gegevensstromen moeten hand in hand gaan. Dankzij haar innovatieve regeling inzake gegevensbescherming is de EU bij uitstek in staat om wereldwijd veilige en betrouwbare gegevensstromen te bevorderen. Daartoe zal de Commissie haar samenwerking met gelijkgestemde partners op bilateraal en multilateraal niveau opvoeren, daarbij voortbouwend op de trend van hogere gegevensbeschermingsnormen. In juli 2020 bevestigde het Hof met zijn uitspraak over het EU-VS-privacyschild in de zaak-Schrems II dat persoonsgegevens die Europa verlaten, ook in het buitenland veilig moeten zijn. Het is voor ons een belangrijke prioriteit er samen met onze collega's van de nieuwe regering van de VS voor te zorgen dat persoonsgegevens die naar de overzijde van de Atlantische Oceaan worden doorgegeven, geheel conform de uitspraak van het Hof worden beschermd. Voorts staan we op het punt om onze gesprekken met Zuid-Korea over een wederzijds adequaat beschermingsniveau af te ronden en voeren we soortgelijke besprekingen met een aantal andere internationale partners. Bovendien dragen we actief bij aan het werk van internationale organisaties als de OESO om mondiale normen en waarborgen te ontwikkelen voor overheidstoegang tot persoonsgegevens, een aangelegenheid op het gebied van gegevensstromen die steeds belangrijker wordt. Ook zorgen we er samen met de Europese gegevensbeschermingsautoriteiten voor dat onze regels krachtig worden gehandhaafd.

Krachtige gegevensbeschermingsregels zijn nuttig voor de bestrijding van de pandemie. Ook zullen we er profijt van hebben nu de transitie naar op gegevens gebaseerde samenlevingen en economieën zich versnelt voltrekt. In de EU zijn uw gegevens van ú - daar kunt u als Europeaan van op aan.”

Chronologisch overzicht

In 2006 heeft de Raad van Europa 28 januari uitgeroepen tot de dag van de gegevensbescherming.

In januari 2017 stelde de Commissie een mededeling over de internationale aspecten van privacy vast, met een EU-strategie op het gebied van internationale gegevensstromen en -bescherming. Het wederzijdse adequaatheidsbesluit tussen de EU en Japan is een belangrijk resultaat van deze strategie. Hierdoor kwam ‘s werelds grootste ruimte voor vrije en veilige gegevensstromen tot stand. De onderhandelingen van de Commissie over adequaatheidsbesluiten met Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk zijn in een vergevorderd stadium. Bovendien werkt de Commissie aan de vaststelling van gemoderniseerde modelcontractbepalingen, het mechanisme voor gegevensdoorgifte dat ondernemingen in de EU het meest gebruiken.

Sinds 25 mei 2018 is in alle lidstaten de algemene verordening gegevensbescherming van toepassing. In juni 2020 publiceerde de Europese Commissie een evaluatieverslag over de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De meeste doelstellingen van de AVG bleken te zijn verwezenlijkt. Zo beschikken burgers nu over een krachtig pakket afdwingbare regels, kunnen bedrijven nu optimaal gebruikmaken van de digitale revolutie en is er een nieuw Europees systeem van gouvernance en handhaving tot stand gekomen.

Meer informatie

Mededeling “Gegevensbescherming als pijler van zeggenschap van de burger en de EU-aanpak van de digitale transformatie — twee jaar toepassing van de algemene verordening gegevensbescherming”

Mededeling over de uitwisseling en bescherming van persoonsgegevens in een geglobaliseerde wereld

EU-regels voor gegevensbescherming

Factsheet “Take Control of your Virtual Identity”