EU-VK relaties: EP akkoord met tijdelijke regels voor openhouden Eurotunnel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 december 2020.

De Parlementsleden hebben tijdelijke maatregelen aangenomen om de spoortunnel tussen continentaal Europa en het VK operationeel te houden na het aflopen van de transitieperiode.

Het Parlement heeft de tijdelijke regels goedgekeurd via de spoedprocedure met 684 stemmen voor, 3 tegen en 2 onthoudingen.

Het Parlement stemde in oktober over wetgeving die Frankrijk in staat stelde om een nieuw internationaal akkoord met het VK uit te onderhandelen over het management van de Channel Tunnel Fixed Link. Daarin zou de Intergouvernementele Commissie de voornaamste veiligheidsautoriteit blijven voor de tunnel. Deze overeenkomst is nog niet gesloten.

Om te voorkomen dat het spoorverkeer in de Channel Tunnel Fixed Link vanaf 1 januari 2021 onderbroken wordt, heeft het Parlement ingestemd met een tijdelijke verlenging van veiligheidsvergunningen en -certificaten om Frankrijk en het VK meer tijd te geven om een bilateraal akkoord te sluiten. De vergunning voor de huidige infrastructuurbeheerder van de tunnel blijft dan nog twee maanden na het aflopen van de transitieperiode geldig. De veiligheidscertificaten en -licenties die onder EU recht zijn uitgegeven aan Britse bedrijven worden met negen maanden verlengd.

Andere noodmaatregelen om voorlopig de grensoverschrijdende connectiviteit tussen het VK en de EU op wegen en in de lucht vanaf 1 januari 2021 in stand te houden worden op vrijdag 18 december in stemming gebracht.

Volgende stappen

De tijdelijke maatregelen moeten ook nog worden goedgekeurd door de Raad. Ze zullen na bekendmaking in het EI publicatieblad van kracht worden en uiterlijk 1 oktober 2021 komen te vervallen.