Encryption: Council adopts resolution on security through encryption and security despite encryption

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 december 2020.

De Raad i heeft een resolutie over versleuteling aangenomen en daarin benadrukt dat er behoefte is aan beveiliging dankzij en ondanks versleuteling.

De Raad steunt de ontwikkeling, invoering en toepassing van krachtige versleuteling als een noodzakelijk middel om de grondrechten en de digitale veiligheid van burgers, overheden, het bedrijfsleven en de samenleving te beschermen. Tegelijkertijd wijst de Raad erop dat de rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten hun wettelijke bevoegdheden zowel online als offline moeten kunnen uitoefenen om onze samenlevingen en burgers te beschermen.

De rechtshandhavings­instanties en de rechterlijke macht zijn steeds afhankelijker van toegang tot elektronisch bewijsmateriaal om terrorisme, georganiseerde misdaad, seksueel misbruik van kinderen en andere cyber- en gedigitaliseerde criminaliteit doeltreffend te kunnen bestrijden. Toegang is essentieel voor een succesvolle rechtshandhaving en strafrechtspleging in cyberspace. In sommige gevallen maakt versleuteling het echter uiterst moeilijk of zelfs praktisch onmogelijk om toegang te krijgen tot bewijsmateriaal en de inhoud ervan te analyseren.

De EU wil een actieve discussie met de technologiesector, waarbij ook de onderzoeks- en academische wereld, het bedrijfsleven, de civiele samenleving en andere belanghebbenden worden betrokken. Het juiste evenwicht moet worden gevonden tussen het verdere gebruik van krachtige versleutelings­technologie en het vermogen van rechtshandhavings­instanties en het gerechtelijk apparaat om onder dezelfde voorwaarden te werken als in de offlinewereld. Mogelijke technische oplossingen moeten de privacy en de grondrechten eerbiedigen, en het nut van de technologische vooruitgang voor de samenleving in stand houden.