Commissie verheugd: politiek akkoord over kenniscentrum en netwerk voor cyberbeveiliging

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 11 december 2020.

Vandaag hebben de EU-instellingen, onder voorbehoud van formele goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad van de EU, een politiek akkoord bereikt over het kenniscentrum en netwerk voor cyberbeveiliging. Dat initiatief heeft tot doel de technologische en industriële cyberbeveiligingscapaciteiten van de EU te verbeteren en te versterken. Verder wordt er bijgedragen tot een veilige online-omgeving.

Het kenniscentrum cyberbeveiliging (dat in Boekarest zal worden gevestigd) en het netwerk van nationale coördinatiecentra hebben tot doel de Europese cyberbeveiligingscapaciteiten te versterken, onze economie en onze samenleving te beschermen tegen cyberaanvallen, excellentie op onderzoeksgebied in stand te houden en te bevorderen en het concurrentievermogen van de sector in de Unie op dit gebied te versterken.

In het centrum en het netwerk worden middelen van de EU, de lidstaten en de sector gebundeld om technologische en industriële cyberbeveiligingscapaciteiten te verbeteren, waardoor de open strategische autonomie van de EU wordt versterkt. De middelen voor cyberbeveiliging worden binnen de volgende langetermijnbegroting van de EU beheerd; het centrum zal gebruikmaken van middelen uit het programma Digitaal Europa en uit Horizon Europa, en van bijdragen uit de lidstaten.

Margrethe Vestager i, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “Als we willen dat mensen en bedrijven optimaal gebruikmaken van digitale diensten, moeten zij er vertrouwen in hebben. We worden steeds afhankelijker van digitale infrastructuur en toepassingen. De beveiliging daarvan is dan ook van cruciaal belang voor de hele Europese samenleving en economie. We moeten ervoor zorgen dat we over alle elementen beschikken, waaronder een robuuste cyberbeveiligingsbranche, om een veilige online-omgeving te creëren waarin EU-burgers hun grondrechten en fundamentele vrijheden kunnen uitoefenen, en waarin bedrijven kunnen floreren.”

Thierry Breton i, commissaris voor de Interne Markt: “Ik ben zeer ingenomen met het bereikte akkoord over het kenniscentrum voor cyberbeveiliging, een hoeksteen van de cyberbeveiligingsstrategie die we volgende week presenteren. Daardoor kunnen we onze industriële en technologische capaciteiten op het gebied van cyberbeveiliging versterken, onder meer via gezamenlijk door de EU en de nationale begrotingen ondersteunde projecten. Door bij te dragen aan een gemeenschappelijke, Europese cybertechnologische routekaart, zal het onze strategische autonomie versterken. Dat is essentieel in tijden waarin cyberbeveiliging meer dan ooit nodig is.

Het kenniscentrum en netwerk voor cyberbeveiliging zal de Unie en de lidstaten helpen een proactief, strategisch en langetermijnperspectief te hanteren voor onderzoek op het gebied van cyberbeveiliging, ontwikkeling en industrieel beleid. Deze aanpak moet niet alleen helpen bij de zoektocht naar baanbrekende oplossingen voor de uitdagingen waarmee de particuliere en de openbare sector kampen, maar ook de effectieve aanwending van deze oplossingen ondersteunen. Het centrum en het netwerk zullen samen onze technologische soevereiniteit versterken door middel van grootschalige cyberbeveiligingsprojecten op gebieden als inlichtingen over cyberdreigingen, cyberbeveiligde hardware en besturingssystemen, en veiligheidscertificering.

De betrokken industriële gemeenschappen, onderzoeksgemeenschappen en overheidsinstanties zullen ook toegang kunnen krijgen tot belangrijke capaciteiten, zoals test- en experimenteerfaciliteiten, die door een tekort aan financiële en personele middelen vaak niet binnen het bereik van afzonderlijke lidstaten liggen.

Volgende stappen

Na het vandaag bereikte politieke akkoord zullen de lidstaten het akkoord op 18 december op de vergadering van het Comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten bij de Europese Unie (“Coreper”) bekrachtigen. De formele goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad zal naar verwachting in januari 2021 plaatsvinden. De Europese Commissie zal dan beginnen met de oprichting van het kenniscentrum voor cyberbeveiliging.

Achtergrond

In september 2018 heeft de Commissie een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van het Europees kenniscentrum voor industrie, technologie en onderzoek op het gebied van cyberbeveiliging en het netwerk van nationale coördinatiecentra goedgekeurd. Tijdens de vorige zittingsperiode vonden twee trialoogvergaderingen plaats, die echter geen definitieve resultaten opleverden. Het geactualiseerde onderhandelingsmandaat werd in juni 2020 door de Raad aan het Kroatische voorzitterschap verleend.

Meer informatie

Voorstel voor een Europees kenniscentrum voor cyberbeveiliging en een netwerk van nationale coördinatiecentra

Vragen over het voorstel voor een Europees kenniscentrum voor cyberbeveiliging en een netwerk van nationale coördinatiecentra

Europees Kenniscentrum voor industrie, technologie en onderzoek op het gebied van cyberbeveiliging

Publiek-privaat partnerschap op het gebied van cyberbeveiliging

Cyberkennisnetwerk

Persbericht (2016) - Commissie sluit overeenkomst over cyberbeveiliging met het bedrijfsleven en voert inspanningen tegen cyberdreigingen op