Videoconferentie van de ministers van Vervoer, 8 december 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Tolheffing (Eurovignet)
De ministers begonnen hun informele videoconferentie met een beleidsdebat over een voorstel tot herziening van de EU-regels voor wegenheffing (Eurovignetrichtlijn). Dit voorstel moet een oplossing bieden voor belangrijke kwesties als broeikasgasemissies en andere milieueffecten, files en de financiering van weginfrastructuur.
In zijn achtergrondnota had het voorzitterschap de ministers gevraagd naar hun mening over 2 vraagstukken:
een optie voor de lidstaten om voertuigen met een maximummassa in beladen toestand tussen 3,5 en 7,5 ton onder bepaalde voorwaarden vrij te stellen van de verplichting om tolgeld of gebruiksheffingen te betalen
de vraag of er eerst een akkoord onder alle betrokken lidstaten nodig is voordat lidstaten voor specifieke trajecten met hoge verkeerscongestie een zekere toeslag mogen aanrekenen bovenop de infrastructuurheffing (de betrokken lidstaten zijn de lidstaten die deel uitmaken van die corridor en grenzen aan de lidstaten waar een toeslag wordt geheven)
Aan het eind van het debat concludeerde het voorzitterschap dat het op beide punten kennelijk op het goede spoor zit en daarom de ingeslagen weg zal vervolgen. Doel is een ontwerp-onderhandelingsmandaat op te stellen voor de vergadering van het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad op 18 december.
Geactualiseerde tolheffingsregels zullen een voorname rol spelen in de inspanningen van de EU om het vervoer groener en duurzamer te maken en om de CO₂-reductiedoelstellingen voor het wegvervoer voor 2030 te bereiken. Vooruitgang in dit dossier is een hoge prioriteit voor het Duitse voorzitterschap, en ik heb er vertrouwen in dat we voor het eind van dit jaar tot een akkoord zullen komen over een standpunt van de Raad.
Andreas Scheuer, Duits minister van Verkeer en Digitale Infrastructuur, voorzitter van de zitting
Achtergrondnota over de herziening van de Eurovignet‑richtlijn Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Gemeenschappelijk Europees luchtruim
De ministers hielden een informeel beleidsdebat over de voorstellen van de Commissie over het gemeenschappelijk Europees luchtruim (Single European Sky - SES), die in september 2020 zijn ingediend. Doel van de voorstellen is het Europese systeem voor luchtruimbeheer en luchtvaartnavigatiediensten te verbeteren: de capaciteit ervan moet omhoog, de kostenefficiëntie moet beter, en het moet zich beter kunnen aanpassen aan verkeersvariaties. Tegelijkertijd is het de bedoeling de CO₂-voetafdruk van de luchtvaart te verkleinen. Het voorzitterschap had een discussienota opgesteld met vragen voor de ministers als leidraad voor het debat.
Tijdens de discussie spraken de lidstaten hun steun uit voor de algemene doelstellingen van het SES, vooral in samenhang met de digitale agenda en de Green Dealdoelstellingen. Over het algemeen reageerden ze voorts instemmend op de doelstelling om het bestaande rechtskader te vereenvoudigen en te verbeteren. Veel ministers vrezen echter dat sommige van de voorgestelde bepalingen zouden leiden tot extra administratieve rompslomp en kosten.
Volgens sommige lidstaten raken de voorstellen aan de soevereiniteit en verantwoordelijkheid van de lidstaten over hun luchtruim, conform het Verdrag van Chicago, en het soevereine karakter van luchtverkeersdiensten. Zij benadrukten dat het subsidiariteits- en het evenredigheidsbeginsel volledig tot uiting moeten komen in de regels, evenals de militaire, de veiligheids- en de defensiedimensie.
De lidstaten spraken hun krachtige steun uit voor versterking van het netwerkperspectief en de rol van Eurocontrol. Enkele ministers wezen er wel op dat de functies en taken van de netwerkbeheerder nog meer verduidelijking behoeven.
Bij de hervorming moet ook rekening worden gehouden met alle specifieke kenmerken van de verschillende lidstaten. In dit verband maakten veel ministers zich zorgen over de geschiktheid van EU-brede doelstellingen voor terminaldiensten en de beperkte rol van de lidstaten bij de prestatieplanning en de vaststelling van eenheidstarieven.
Ook vinden de lidstaten dat moet worden verduidelijkt wat de voordelen zijn van het voorstel om binnen het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) een onafhankelijke Europese regulator, het prestatiebeoordelingsorgaan (PRB), op te richten.
De ministers onderkenden dat digitalisering en een marktbenadering de verlening van ondersteunende datadiensten efficiënter kunnen maken. Toch moeten staten een geïntegreerd luchtverkeersbeheer voor de burgerluchtvaart en de militaire luchtvaart kunnen behouden.
Een aantal ministers wees erop dat de nieuwe regels tegemoet moeten komen aan de behoeften van alle belanghebbenden en geen onnodige administratieve lasten en kosten mogen creëren. Zo betreurden sommige ministers dat het voorstel geen rekening houdt met de dramatische gevolgen van COVID-19 voor de luchtvaartsector. Het behelst bovendien structurele veranderingen die tot verdere versnippering en grotere complexiteit kunnen leiden op een moment waarop de sector juist stabiliteit nodig heeft om zich te herstellen.
De lidstaten achtten het noodzakelijk dat de luchtvaartsector haar CO₂-uitstoot vermindert. Verscheidene delegaties merkten echter op dat voor bepaalde maatregelen, zoals de verplichte modulatie van heffingen op Europees niveau of een gemeenschappelijk eenheidstarief, een nadere kosten-batenanalyse nodig is.
Dit beleidsdebat zal een belangrijke leidraad zijn voor de verdere besprekingen over de wetgevingsvoorstellen voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim.
Discussienota van het voorzitterschap - De prestaties van het Europese luchtverkeersbeheer verbeteren Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Overige onderwerpen
Het voorzitterschap lichtte de ministers in over de besprekingen over een nieuwe mobiliteitsaanpak als aanvulling op de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit, die de Europese Commissie op 9 december zal presenteren. Ook gaf het voorzitterschap de ministers een stand van zaken in verband met de actuele voorstellen over spoorvervoer en de gevolgen van COVID-19 voor de rechten van luchtvaartpassagiers.
De Luxemburgse delegatie herhaalde haar pleidooi voor gezamenlijke investeringen in de uitbreiding van het Europees spoorwegnet, en de Finse delegatie informeerde de ministers over een bijeenkomst op hoog niveau over geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit. De Oostenrijkse delegatie presenteerde met België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Portugal een gezamenlijke verklaring waarin de Commissie en alle belanghebbenden worden opgeroepen om werk te maken van een maatschappelijk verantwoord herstel van de luchtvaartsector. De Poolse delegatie informeerde de ministers over een gezamenlijke verklaring van de Visegrad-groep over de komende herziening van de trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T).
De Commissie informeerde de ministers over de crisis rond bemanningswissels in de scheepvaartsector als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ook gaf zij een laatste stand van zaken omtrent het uitwisselingsplatform voor traceringsformulieren voor luchtvaartpassagiers. De lidstaten gebruiken die formulieren voor risicobeoordelingen van aankomsten en contactonderzoek in het kader van de COVID-19-pandemie. De Commissie drong er in dit verband bij de lidstaten op aan om deel te nemen aan het proefproject van het EASA.
Het aantredende Portugese voorzitterschap presenteerde zijn werkprogramma voor de 1e helft van 2021.
Alle agendapunten van deze videoconferentie werden in openbare zitting behandeld.
Informatie over de zitting
Zitting nr. VC-TTE-081220
Videoconferentie
8 december 2020
10:00
Vooraf (documenten)
Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Een nieuwe mobiliteitsaanpak - Informatie van het voorzitterschap Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Huidige voorstellen inzake spoorvervoer - Informatie van het voorzitterschap over de stand van zaken Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Oproep tot grootschalige investeringen in de uitbreiding van het Europees spoorwegnet - Luxemburgse delegatie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
De gevolgen van COVID-19 voor de rechten van luchtvaartpassagiers - Informatieve nota van het voorzitterschap Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Bemanningswissels in het zeevervoer - Informatie van de Commissie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Herstel na COVID-19: Naar maatschappelijk verantwoorde connectiviteit - Verklaring van België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Portugal Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
4e vergadering op hoog niveau over geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit - Informatie van de Finse delegatie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Conclusies van de 4e bijeenkomst op hoog niveau over geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Gezamenlijke verklaring van de Visegrad-groep over de komende herziening van het TEN-T-netwerk Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Gezamenlijke verklaring van de Visegrad-groep over de komende herziening van het TEN-T-netwerk - informatie van de Poolse delegatie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Traceringsformulieren voor passagiers - update over het uitwisselingsplatform - Informatie van de Commissie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: