Commissie is verheugd over het politiek akkoord over het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 8 december 2020.

De Commissie is verheugd over het vandaag door het Europees Parlement en de EU-lidstaten gesloten politiek akkoord over het voorstel van de Commissie inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en het Cohesiefonds na 2020. Dit is het vierde dossier met betrekking tot het cohesiebeleid waarvoor de trialoog is afgerond in afwachting van de definitieve goedkeuring van de wetteksten door de plenaire vergadering van het Europees Parlement en de Raad.

Commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira i, verklaarde naar aanleiding van het akkoord: “Ik verheug me over het politiek akkoord over het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds. Dankzij het akkoord kunnen de lidstaten en de regio's een sociaal en territoriaal evenwichtige ontwikkeling van de Europese regio's ondersteunen. Tegelijkertijd wordt de levenskwaliteit van onze burgers - met name in achtergestelde of gemarginaliseerde gebieden - verbeterd. Dit politiek akkoord schetst waaraan steun en prioriteit kan worden verleend in het kader van de twee fondsen. Nu de onderhandelingen zijn afgesloten, kunnen de programma's snel worden opgestart, wat bijzonder belangrijk is tijdens de economische crisis als gevolg van de pandemie. Ik verzoek de nationale autoriteiten om de regionale en lokale overheden en de economische en sociale partners ten volle te betrekken bij deze belangrijke gebeurtenis, die om de zeven jaar plaatsvindt. Het is een bijzondere gelegenheid om met alle partners een brede consensus tot stand te brengen over de wijze waarop we het herstel en de veerkracht van onze regionale gemeenschappen op een vernieuwde en solidere basis willen grondvesten.”

Met een begroting van bijna 234 miljard EUR (in prijzen van 2018) zal de verordening betreffende het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds investeringen mogelijk maken in een slimmer, groener, meer geconnecteerd en socialer Europa, dat dichter bij de burgers staat. Dankzij deze wetgeving kan de EU de huidige uitdagingen aangaan door de duurzame ontwikkeling en de veerkracht van de Europese regio's en gemeenschappen te bevorderen.

De fondsen zullen met name investeringen ondersteunen in innovatie en ondernemerschap, de digitale en de groene transitie en vervoersnetwerken.

De fondsen zullen ook aan iedereen ten goede komen dankzij de financiële middelen voor de integratie van migranten, de bestrijding van sociale uitsluiting en het verlenen van toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en culturele diensten van hoge kwaliteit.

Dit zijn de belangrijkste elementen van het compromis van vandaag:

  • de gebieden voor investeringen van het EFRO ter bevordering van een slimmer, groener, meer geconnecteerd en socialer Europa, dat dichter bij de burgers staat;
  • de thematische concentratie van de fondsen op Europese prioriteiten ter bevordering van een groene (minimum 30 % van alle fondsen), digitale en innovatieve EU;
  • het toepassingsgebied van de steun om investeringen in het veld te sturen;
  • meer aandacht voor gebieden met ontwikkelingsproblemen, zoals plattelandsgebieden, gebieden waar de bevolking krimpt of gebieden met natuurlijke handicaps;
  • specifieke middelen voor duurzame stedelijke ontwikkeling (8 % van de EFRO-toewijzing);
  • het initiatief Stedelijk Europa - een nieuw instrument om bestaande steunstromen die door de Commissie ter beschikking van steden worden gesteld, te stroomlijnen (kennis, capaciteitsopbouw en innovatie);
  • interregionale innovatieve investeringen - een nieuw initiatief waarbij regio's samenwerken met het oog op excellentie op het gebied van onderzoek en innovatie;
  • het toepassingsgebied van de steun uit hoofde van de specifieke extra financiële toewijzing aan ultraperifere gebieden.

Volgende stappen

Na het politiek akkoord van 10 november 2020 tussen het Europees Parlement, de EU-lidstaten in de Raad en de Commissie over de volgende langetermijnbegroting van de EU en NextGenerationEU is het nu dringend zaak de verordening betreffende het meerjarig financieel kader (MFK), de verordening betreffende NextGenerationEU en de wijziging van het eigenmiddelenbesluit wettelijk vast te stellen.

Daarna zullen de langetermijnbegroting van de EU en het initiatief NextGenerationEU (een tijdelijk instrument dat als katalysator fungeert voor het herstel in Europa) samen het grootste stimuleringspakket vormen dat ooit via de EU-begroting is gefinancierd. In het totaal gaat het om 1,8 biljoen EUR voor de heropbouw van een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa na de coronacrisis.

Achtergrondinformatie

Op 29 mei 2018 heeft de Europese Commissie een reeks wetgevingsvoorstellen voor het cohesiebeleid van de EU na 2020 bekendgemaakt, waaronder een voorstel voor een verordening betreffende het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds na 2020. De belangrijkste doelstelling van het EFRO bestaat erin de economische en sociale cohesie in de Europese Unie te versterken door het gebrek aan evenwicht tussen regio's te verhelpen. Het Cohesiefonds verleent steunt aan projecten op het gebied van milieu en trans-Europese netwerken.

Meer informatie

Het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds

EU cohesion policy action against coronavirus

Cohesion Open Data Platform en COVID-19 dashboard

Herstelplan

2021-2027 long-term EU budget & Next Generation EU