Breng medicijnproductie terug naar Europa
Breng de productie van medicijnen terug naar Europa. Dan zijn we minder afhankelijk van andere werelddelen, voorkomen we tekorten én ernstige milieuvervuiling.
Corinne Ellemeet @CorinneEllemeet
Tweede Kamerlid
Dat voorstel doet GroenLinks vandaag, samen met VVD, bij het debat over de begroting van Volksgezondheid.
“De focus op lage prijzen heeft gezorgd dat levensbelangrijke productie van medicijnen is verhuisd naar lage loonlanden. Dat moet veranderen. Daarom is het belangrijk dat de overheid criteria opstelt, om de toegang tot medicijnen te borgen”, aldus GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.
Vorig jaar bijna 1500 medicijnen niet leverbaar
De afgelopen decennia verhuisde de productie van medicijnen bijna volledig naar Azië. Werd vorige eeuw zo'n 80 procent van alle medicijnen in Europa ook in Europa geproduceerd, nu wordt zo'n 80 procent geproduceerd in met name China en India.
Door de coronacrisis lagen fabrieken in China en India wekenlang stil en was export bijna onmogelijk. Daarom konden sommige medicijnen niet geleverd werden.
Dat is geen uitzondering: Vorig jaar verdubbelde het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, van 769 naar 1492 (Bron: KNMP Farmanco). Doordat we afhankelijker zijn geworden van de levering uit een steeds kleiner aantal landen, ontstaan geregeld medicijntekorten door problemen in de productieketen.
Minder afhankelijk zijn
Voor Europese farmaceuten is productie in andere werelddelen interessant, omdat de lonen er laag zijn. Daarnaast gelden in die landen minder hoge eisen voor duurzaamheid. Dat maakt het productieproces goedkoper en eenvoudiger, maar het veroorzaakt ook grote milieuschade, met name vanwege vervuild afvalwater dat in de leefomgeving terechtkomt.
GroenLinks en VVD vragen het kabinet om de aanbestedingen voor medicijnleveranties aan te passen. Wanneer in de criteria eisen komen te staan over de nabijheid van de locatie, zullen farmaceutische bedrijven meer gestimuleerd worden om in Europa te produceren.
Noorwegen en Zweden hebben deze wetgeving al. De Europese Commissie heeft bovendien de afgelopen week programma's gepresenteerd om de onafhankelijkheid van Europa te vergroten en meer duurzame productie mogelijk te maken.