Pak het problematische verdienmodel van de farmaceutische industrie aan
Al jaren zien we dat het winstgedreven systeem van medicijnontwikkeling leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen. De belangen van aandeelhouders wegen zwaarder dan de gezondheid van mensen. De Europese Commissie erkent dit probleem en presenteerde onlangs een nieuwe farmaceutische strategie. Maar het is onvoldoende schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.
Fractievoorzitter
Kim van Sparrentak @kimvsparrentak
Europarlementariër
In de brief aan Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen, en het Duits voorzitterschap doen GroenLinks en de Europese Groenen een dringende oproep te zorgen voor toegankelijke en betaalbare medicijnen voor iedereen. Hoog tijd om niet de farmaceutische lobby, maar de gezondheid van mensen voorop te zetten.
Fractievoorzitter Jesse Klaver: 'We weten al langer dat de farmaceutische industrie vrijwel alleen verantwoording aflegt aan haar aandeelhouders. Daarom investeren ze vooral in onderzoek en ontwikkeling van medicijnen waar de hoogste winsten te behalen zijn, ten koste van medicijnen voor zeldzame ziektes.'
Wat is het probleem?
Farmaceutische multinationals kunnen in het huidige systeem een monopoliepositie krijgen, ook als zij hun investeringen al hebben terugverdiend. Dit leidt tot hoge medicijnprijzen die niet in verhouding staan met de werkelijke ontwikkelingskosten. Tergelijkertijd proberen farmaceuten met kleine aanpassingen in hun geneesmiddelen patenten op te rekken om zo de prijs kunstmatig hoog te houden. En ontvangen farmaceutische bedrijven grote hoeveelheden publiek geld voor de ontwikkeling voor medicijnen en vaccins. Er ontbreken, echter, voorwaarden die ervoor zorgen dat medicijnen betaalbaar en toegankelijk moeten worden voor iedereen. Op deze manier stromen Europese subsidies die bedoeld zijn om de volksgezondheid te bevorderen, in de zakken van grote aandeelhouders.
GroenLinks en de Europese Groenen roepen de Europese Commissie op de farmaceutische strategie zo te gebruiken dat de nieuwe wetgeving in 2022 leidt tot transparantie, eerlijke prijzen en onafhankelijk onderzoek voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins.
‘Dit is het moment voor de Europese Commissie om te laten zien dat de belangen van patiënten en de betaalbaarheid en toegankelijkheid van medicijnen belangrijker zijn dan die van farmaceutische bedrijven. Dit mag niet op de lange baan geschoven worden’, zegt Europarlementariër Kim van Sparrentak.
Dit zijn onze eisen
-
-Stel eisen aan publieke subsidies en verplicht farmaceuten tot transparantie over de kostprijs van geneesmiddelen
-
-Geef farmaceutische bedrijven geen monopoliepositie op geneesmiddelen als zij hun investeringen al hebben terugverdiend
-
-Financier onafhankelijk onderzoek naar medicijnen en vaccins die tegemoet komen aan de volksgezondheid behoeften van de mensen.
-
-Patiënten boven patenten: vergroot de mogelijkheid voor EU-landen om dwanglicenties te gebruiken voor algemeen belang
-
-Houdt strenger toezicht op misbruik van machtsposities door farmaceutische bedrijven
Lees de volledige brief die leiders van Groene partijen uit Nederland, Ierland, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje ondertekenden op initiatief van Kim.
Letter to European Commission and European Council - Accessible and Affordable Medicines for All.pdf
Volg het werk van Kim van Sparrentak op het aanpakken van de farmaceutische industrie via onze Europa Update. Wij houden je met nieuws en achtergronden wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen in de Europese politiek.