Videoconferentie van de ministers van Economie en Financiën, 1 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2020, 14:30.

Voornaamste resultaten

Administratieve samenwerking op belastinggebied

Het voorzitterschap heeft de ministers geïnformeerd over het op technisch niveau bereikte akkoord over wijzigingen van de richtlijn over administratieve samenwerking op belastinggebied ("DAC 7") van de Raad. De ministers wisselden hierover van gedachten en bevestigden hun steun voor het akkoord.

Volgens de nieuwe regels zullen de belasting­autoriteiten van de lidstaten vanaf 2023 automatisch informatie uitwisselen over de bedragen die verkopers op digitale platforms hebben verdiend. Dit helpt om belastingontduiking en -ontwijking bij dergelijke activiteiten te voorkomen, leidt tot een billijkere belastingheffing en bevordert een gelijk speelveld voor de platforms en hun verkopers.

Ook de informatie-uitwisseling en de samenwerking tussen de belasting­autoriteiten van de lidstaten zal hierdoor verbeteren. Zo zal het gemakkelijker worden om informatie te verkrijgen over groepen belasting­plichtigen en worden de regels voor gelijktijdige controles en voor de aanwezigheid van ambtenaren in een andere lidstaat tijdens een onderzoek verbeterd. Ook bieden de nieuwe regels een kader voor de bevoegde autoriteiten van twee of meer lidstaten om gezamenlijke audits uit te voeren. Dit kader moet uiterlijk vanaf 2024 in alle lidstaten functioneren.

Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van Duitsland

De digitale platformeconomie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de belasting­diensten, zeker als die diensten over de grenzen heen worden aangeboden. Met de nieuwe regels voor administratieve samen­werking hebben de lidstaten een belangrijk middel in handen om te zorgen dat verkopers op digitale platforms hun aandeel aan belastingen betalen. Dit is een belangrijke stap voorwaarts bij het aanpassen van onze regels aan de digitale economie, en in de strijd tegen belasting­fraude en belasting­ontduiking. De EU speelt een leidende rol bij het belasten van digitale platformen.

Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van Duitsland

De Raad zal de richtlijn naar verwachting binnenkort aannemen, zodra de adviezen van het Europees Parlement en het Europees Economisch en Sociaal Comité binnen zijn en de tekst door de juristen-vertalers is bijgewerkt.

Ontwerprichtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen, 25 november 2020

Versterking van de bankenunie

De ministers hebben, op basis van een verslag van het voorzitterschap over de besprekingen in de ad-hocgroep versterking bankenunie, de balans opgemaakt van de geboekte vooruitgang met de bankenunie.

In de tweede helft van 2020 hebben de lidstaten in 4 bijeenkomsten constructief samengewerkt en op holistische wijze alle elementen besproken die essentieel worden geacht voor een robuustere bankenunie:

maatregelen ter verbetering van het crisisbeheer bij banken

een betere marktintegratie van de EU-banksector en het evenwicht tussen de lidstaat van herkomst en de lidstaat van ontvangst

de behandeling in de regelgeving van blootstellingen aan staatsschulden

ontwerpkenmerken van een Europees deposito­verzekerings­stelsel (EDIS) op basis van het zogenoemde hybride model

In zijn voortgangsverslag verzocht het voorzitterschap het aantredende Portugese voorzitterschap voort te bouwen op de geboekte vooruitgang en aan de hand van alle elementen verder te werken aan de versterking van de bankenunie.

Kapitaalmarktenunie - Conclusies van de Raad

Het voorzitterschap heeft de ministers geïnformeerd over de ontwerp­conclusies van de Raad over het nieuwe actieplan van de Commissie voor de kapitaal­markten­unie (KMU). De conclusies zullen na de informele video­conferentie volgens de schriftelijke procedure door de Raad worden goedgekeurd.

Voor het Duitse voorzitterschap is verdere vooruitgang met de KMU een prioriteit: kapitaal­markten moeten werken voor de burgers en de reële economie door investerings­mogelijkheden op lange termijn en vlotte toegang tot financiering te bieden. In de conclusies geeft de Raad aan welke maatregelen uit het actieplan van de Commissie voor de Raad prioritair zijn, als leidraad voor de Commissie bij de voorbereiding van toekomstige wetgeving en niet-wetgevingsinitiatieven.

Conclusies van de Raad over het actieplan van de Commissie voor de kapitaalmarktenunie, 3 december 2020

Kapitaalmarktenunie (achtergrondinformatie)

Economische situatie en Europees Semester 2021

In het kader van het jaarlijkse Europees Semester voor de monitoring van het economisch, werkgelegenheids- en begrotingsbeleid van de lidstaten heeft de Commissie twee documenten gepresenteerd:

een waarschuwingsmechanismeverslag als eerste stap van de jaarlijkse procedure voor macro-economische onevenwichtigheden

een ontwerpaanbeveling van de Raad over het economisch beleid van de eurozone

De Commissie gaf de ministers ook haar beoordeling mee van de economische en budgettaire situatie op basis van de economische najaars­prognoses 2020.

De ministers wisselden hierover van gedachten. De Raad zal de aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone en de conclusies over het waarschuwings­mechanisme­verslag in januari 2021 goedkeuren.

Europees Semester (achtergrond­informatie)

Internationale kwesties - schuldverlichting

Het voorzitterschap en de Commissie hebben de ministers bijgepraat over de G20-bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van 13 november 2020, die ging over schuldverlichting. De ministers debatteerden vervolgens over de conclusies van de Raad over internationale schuld­verlichting, die op 30 november 2020 zijn goedgekeurd.

Hierin benadrukt de Raad de EU-steun voor een gecoördineerde internationale aanpak van schuld­verlichting voor Afrikaanse landen. De Raad is ingenomen met het initiatief tot opschorting van de schuldendienst (DSSI) van de Club G20/Paris en de uitbreiding ervan. Het DSSI heeft landen die eraan wensten deel te nemen op fundamentele wijze geholpen doordat ze de vrijgekomen budgettaire ruimte konden benutten om sociale, gezondheids- en economische maatregelen voor de aanpak van de pandemie te financieren. Ook is de Raad ingenomen met het akkoord van de G20 over een gemeenschappelijk kader voor schuldvergaring dat verder gaat dan het DSSI. Dat kader zal bijdragen tot een sterke coördinatie tussen schuldeisers en wordt beschouwd als een belangrijke stap voorwaarts in de internationale architectuur voor de herstructurering van staatsschulden.

Schuldverlichting voor Afrikaanse landen: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 30 november 2020)

Internationale belastingvraagstukken

De ministers hebben gesproken over internationale belasting­vraagstukken, waarbij de verschillende facetten van een hele reeks onderwerpen in verband met de toekomstige regels inzake internationale belastingheffing aan bod kwamen.

Deze bespreking vond plaats in het licht van de volgende stappen die in G20/OESO-verband gezet moeten worden, zoals de aanpak van de gevolgen van de digitalisering van de economie en van grondslag­uitholling en winst­verschuiving (in het Engels samen afgekort als BEPS). Op EU-niveau presenteerde de Commissie op 15 juli 2020 een reeks maatregelen in haar pakket voor billijke en eenvoudige belastingheffing. De Raad nam op 27 november 2020 conclusies aan over billijke en doeltreffende belasting­heffing, waarin de belangrijkste fiscale beleids­kwesties, waaronder internationale belasting­heffing, aan bod komen.

In deze conclusies verwelkomt de Raad de aanzienlijke vooruitgang op het niveau van het Inclusief Kader voor de bestrijding van BEPS van de OESO bij het actualiseren van het internationale kader voor vennootschaps­belasting, en bevestigt zijn steun voor deze werkzaam­heden, die erop gericht zijn uiterlijk medio 2021 tot een mondiale, op consensus gebaseerde oplossing te komen. De EU en de lidstaten zijn bereid de mogelijkheden te onderzoeken om het mondiale akkoord zo spoedig mogelijk uit te voeren.

De Raad wijst ook op de vooruitgang die de Groep gedragscode (belastingregeling ondernemingen) heeft geboekt met de normen voor goed fiscaal bestuur in de EU en daarbuiten, door de herziening van het mandaat van 1997 van de Groep te bespreken en verder te werken aan de EU‑lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belasting­gebied. Een ander belangrijk werkterrein is de administratieve samenwerking in belasting­zaken. Op dit gebied zullen de nieuwe EU‑regels voor de uitwisseling van informatie over inkomsten uit digitale platforms wereldwijd het goede voorbeeld geven.

Billijke en doeltreffende belasting­heffing: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 27 november 2020)

Overige punten

Het voorzitterschap heeft de ministers bijgepraat over wetgevings­voorstellen op het gebied van financiële diensten, met name over wetgevings­dossiers in het pakket voor digitale financiering en de trialogen met het Europees Parlement over het herstelpakket kapitaalmarkten. Over de benchmarkverordening is tijdens de trialoogbijeenkomst met het Parlement een voorlopig akkoord bereikt, dat nu door beide instellingen bekrachtigd moet worden.

De Rekenkamer presenteerde haar verslag over de uitvoering van de EU-begroting 2019.

Italië presenteerde zijn prioriteiten voor het G20-voorzitterschap in 2021.

Jaarverslag 2019 van de Europese Rekenkamer

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-ECOFIN-011220

Videoconferentie

1 december 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Videobeelden

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers