Signalen over gevolgen fraudebestrijding drongen niet door tot politieke top
gewijzigd
Verhoren parlementaire ondervraging Kinderopvangtoeslag 23 november
DEN HAAG (PDC i) - Gisteren vond de zesde verhoordag van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag plaats. Oud-staatssecretarissen van Financiën i Weekers i en Wiebes i, en voormalig minister van Sociale Zaken Asscher i werden ditmaal aan de tand gevoeld.
Weekers
Weekers blikte maandagochtend voor het eerst terug op zijn tijd als staatssecretaris, en noemde de toeslagenaffaire een 'afschuwelijke zaak'. Volgens hem stond de Belastingdienst er onder zijn bewind 'beroerd' voor. Er lag destijds de nadruk op het belang van fraudebestrijding, omdat er bezuinigd moest worden.
Liever had Weekers een minder streng fraudebeleid gezien, zo verklaarde hij tijdens zijn verhoor. Hij zocht naar een manier om het harde toeslagenbeleid te omzeilen. Dit ging om ouders die onopzettelijk hun eigen bijdrage niet hadden betaald, en daardoor de gehele toeslag terug moesten betalen. Weekers vond het een beter idee om die ouders alleen de eigen bijdrage alsnog te laten betalen, in plaats van de hele kinderopvangtoeslag terug te vorderen.
Wiebes
Wiebes gaf tijdens zijn verhoor aan dat de toeslagenaffaire achteraf 'een brandende lont blijkt te zijn die jaren later een bom tot ontploffing brengt', en dat hij als staatssecretaris van Financiën in beslag werd genomen door beleidskwesties die in zijn ogen om meer aandacht vroegen.
De alarmsignalen van topambtenaren dat zich veel financieel leed onder ouders voordeed, heeft Wiebes niet opgepikt. Hij gaf te kennen dat hij een notitie van de Belastingdienst, waarin deze topambtenaren hun ernstige zorgen uitten, juist heeft gelezen als een waarschuwing dat niet streng genoeg werd opgetreden tegen toeslagenontvangers. Ook lichtte Wiebes de Kamer in 2014 verkeerd in over de financiële gevolgen voor de getroffen ouders.
Asscher
Asscher verklaarde in zijn verhoor dat hij dacht dat het kernprobleem in het toeslagenstelsel zelf zat en dat hij niet door had dat zoveel mensen hun hele toeslag verloren. Tijdens zijn bewindsperiode staarde hij zich dan ook blind op het ontwerpen van een nieuw toeslagensysteem.
Ook was Asscher, zo stelt hij, zich er niet van bewust dat er zoveel schrijnende individuele gevallen waren. Voor zijn kille, bureaucratische reactie op verschillende noodkreten uit de Appelbloesem-zaak, laat hij dan ook weten zich te schamen. Veel ouders die klant waren van het frauderende gastouderbureau De Appelbloesem werden hiervan de dupe.
Op de zevende verhoordag, die woensdag 25 november plaatsvindt, worden Tamara van Ark i, voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid i, en Menno Snel i, voormalig staatssecretaris van Financiën verhoord.
Bron: Het Parool, NOS, Volkskrant