Videoconferentie van de ministers voor Interne Markt en Industrie, 19 november 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
Het herstel zo goed mogelijk aanpakken: een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie dankzij investeringen in de groene transformatie #CleanIndustry
De ministers bevoegd voor industrie hebben via videoconferentie een informeel oriënterend debat gehouden over de vraag hoe het herstelplan van de EU optimaal kan worden benut om tot een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie te komen dankzij investeringen in de groene transitie. De besprekingen knoopten aan bij de conclusies over "Een herstel dat de overgang naar een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie bevordert", die de Raad op 16 november via een schriftelijke procedure heeft aangenomen. De besprekingen moeten dienen als input van de Raad voor de voorbereidende werkzaamheden van de Commissie voor de actualisering van haar "nieuwe industriestrategie voor Europa".
Een concurrerende en veerkrachtige EU‑industrie in een meer geïntegreerde en feilloos functionerende eengemaakte markt zal de ruggengraat vormen van ons herstel na de COVID‑19-crisis. Het is onze plicht om aan te geven waar we naartoe willen met het industriebeleid in de komende jaren en het komende decennium. We moeten dus streven naar - en zorgen voor - een zo bevorderlijk mogelijk wettelijk kader voor een snelle, rechtvaardige en duurzame transitie naar een groene en digitale economie. Daarnaast moeten we de juiste stimulansen geven, ook in financieel opzicht, om de technologische mogelijkheden op weg naar een concurrerende toekomst te benutten.
Peter Altmaier, Duits minister van Economische Zaken en Energie
De Commissie bevestigde haar voornemen om de nieuwe industriestrategie voor Europa te actualiseren om rekening te houden met de lessen die uit de COVID‑19-crisis zijn getrokken. Zo moet de EU minder afhankelijk worden van vraag en aanbod van derde landen in strategische sectoren en materialen, en moet meer worden geïnvesteerd in technologische en digitale innovatie met het oog op de groene en de digitale transitie.
De ministers waren het er in grote lijnen over eens dat de groene transitie van de EU‑industrie een voorwaarde is voor het bereiken van klimaatneutraliteit en andere klimaatdoelstellingen. Om daar een succesverhaal van te maken, moet de aangekondigde update van de nieuwe industriestrategie voor Europa daarom aanzetten tot meer investeringen in duurzame, groene en digitale innovatie en meer pan‑Europese samenwerking op het gebied van essentiële duurzame en groene technologieën.
Vele ministers onderstreepten dat moet worden gezocht naar de meest geschikte en efficiënte manier om vooruitgang te boeken met de groene transitie en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de EU‑industrie, met name de energie-intensieve sectoren, te versterken.
Sommigen benadrukten dat de industrie behoefte heeft aan duidelijkheid en voorspelbaarheid en betwijfelden of het wel een goed idee is de overeengekomen tussentijdse doelstellingen te wijzigen.
Vele ministers benadrukten het belang van een rimpelloos functionerende eengemaakte markt, met name op het gebied van diensten, en een stabiel regelgevingskader, meer bepaald voor investeringen.
Verscheidene ministers waren voorstander van het lanceren van nieuwe belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI's) in verschillende sectoren en strategische waardeketens. Anderen wezen erop dat IPCEI's slechts één van de relevante beschikbare instrumenten zijn en beperkt moeten blijven tot situaties van marktfalen. Verscheidene deelnemers aan het debat pleitten ervoor IPCEI's inclusiever te maken, zowel qua geografische dekking als qua omvang van de deelnemende ondernemingen.
Een aantal ministers onderstreepte het belang van een open economie voor een concurrerende, welvarende en veerkrachtige EU‑industrie.
Andere belangrijke aspecten die de revue passeerden, waren onder meer de noodzaak om de circulaire economie en industriële allianties te bevorderen, en de belangrijke rol van onderzoek en innovatie bij het waarborgen van de succesvolle en kosteneffectieve uitvoering van de hoofddoelstellingen van de strategie voor het industriebeleid van de EU.
Achtergrond
In reactie op herhaalde verzoeken van de Europese Raad publiceerde de Commissie in maart 2020 haar mededeling over de nieuwe industriestrategie voor Europa.
De COVID‑19-crisis en de gevolgen ervan voor de Europese economie versterkten de noodzaak van een snelle, ambitieuze en alomvattende aanpak van het industriebeleid op EU- en nationaal niveau, die alle industriële ecosystemen bestrijkt.
De Commissie kondigde onlangs een update aan van de nieuwe industriestrategie voor Europa. De update zal in de eerste helft van 2021 worden gepresenteerd en rekening houden met de lessen die zijn getrokken uit de COVID‑19-crisis, de mondiale concurrentiesituatie en de noodzaak om de gelijktijdige groene en digitale transitie te versnellen. De besprekingen van de ministers op 19 november (samen met de bovengenoemde Raadsconclusies) vormen de bijdrage van de Raad aan de voorbereiding door de Commissie in dit verband.
Industriebeleid van de EU (achtergrondinformatie)
Diversen
-
a)Jaarverslag 2020 van het netwerk van mkb/kmo-gezanten
De Commissie heeft het jaarverslag 2020 van het netwerk van mkb/kmo-gezanten gepresenteerd. Het verslag biedt een overzicht van de laatste trends inzake de prestaties van mkb/kmo's in Europa en een samenvatting van het werk dat de mkb/kmo-gezanten in 2020 hebben verricht. Ook geeft het aan welke activiteiten het netwerk heeft gepland voor 2021 en bevat het aanbevelingen voor actie.
-
b)Nieuwe consumentenagenda
De Commissie presenteerde haar mededeling over de nieuwe Europese consumentenagenda, die op 13 november is goedgekeurd.
Aangezien de huidige Europese consumentenagenda eind 2020 afloopt, acht de Commissie het noodzakelijk de prioriteiten voor de komende jaren opnieuw te bekijken, met name in het licht van de gevolgen van de COVID‑19-pandemie.
De Commissie wil meer synergie tussen het consumentenbeleid van de EU en dat van de lidstaten creëren rond diverse prioriteiten, met name de groene en de digitale transitie en een doeltreffende onlinehandhaving van de consumentenrechten.
-
c)Werkprogramma van het aantredende voorzitterschap
De Portugese delegatie heeft de belangrijkste prioriteiten van haar aanstaande voorzitterschap op het gebied van de interne markt en industrie gepresenteerd. Portugal wil zich concentreren op:
het versterken van de eengemaakte markt van de EU
het actualiseren van de nieuwe industriestrategie
de externe dimensie van het concurrentievermogen
strategische waardeketens en de rol van mkb/kmo's
het bevorderen van duurzaam toerisme
de digitale empowerment van burgers en bedrijven
de data-economie en connectiviteit
een toekomstbestendig digitaal kader (wet inzake digitale diensten en wet inzake de digitale markt)
de nieuwe consumentenagenda
datawetenschap, innovatie en betere regelgeving
Informatie over de zitting
Zitting nr. VC-COMP-191120
Videoconferentie
19 november 2020
Vooraf (documenten)
Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Het herstel zo goed mogelijk aanpakken: een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie dankzij investeringen in de groene transformatie #CleanIndustry Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Jaarverslag 2020 van het netwerk van mkb/kmo-gezanten aan de Raad Concurrentievermogen
×
Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.
Verzoek om toegang tot dit document
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: