Raad Landbouw en Visserij, 19-20 oktober 2020 - Voornaamste resultaten
Voornaamste resultaten
De Raad heeft tijdens zijn tweedaagse zitting in Luxemburg (19-20 oktober) 3 belangrijke politieke politieke akkoorden voor de Europese landbouw- en visserijsector bereikt. De ministers kwamen tot een algemene oriëntatie over het hervormingspakket voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), namen conclusies aan over de "van boer tot bord"-strategie en stelden de vangstmogelijkheden voor 2021 in de Oostzee vast.
Het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zal eenvoudiger, eerlijker en groener zijn.
Landbouw
GLB-hervormingspakket post 2020
Na 2 dagen van onderhandelen bereikten de ministers een algemene oriëntatie over het GLB-hervormingspakket voor de periode na 2020. Het akkoord voorziet onder meer in verplichte ecoregelingen (nieuw ten opzichte van het huidige beleid) en verscherpte conditionaliteit, wat erop wijst dat de lidstaten duidelijke stappen zetten naar een hogere milieu-ambitie. Het overeengekomen standpunt biedt de lidstaten tevens de nodige flexibiliteit voor het verwezenlijken van de milieudoelstellingen.
De Raad heeft nu het politieke mandaat om onderhandelingen te starten met het Europees Parlement, (zodra dit ook zijn intern standpunt heeft bepaald) met het oog op een algeheel akkoord over de hervorming.
Toekomst van het GLB na 2020 (achtergrondinformatie)
De toekomst van het EU-landbouwbeleid (infographic)
Van boer tot bord - conclusies
De Raad nam op 19 oktober unaniem conclusies aan over de "van boer tot bord"-strategie", en onderschreef daarmee het doel van een Europees duurzaam voedselsysteem, van productie tot consumptie. De lidstaten geven zo een tweeledige politieke boodschap mee: zorgen voor voldoende en betaalbaar voedsel en tevens bijdragen aan de klimaatneutraliteit van de EU in 2050, en zorgen voor een eerlijk inkomen en krachtige steun voor de primaire producenten.
Conclusies van de Raad over de "van boer tot bord"-strategie, 19 oktober 2020
Van boer tot bord: gezonder en duurzamer voedsel voor Europa (achtergrondinformatie)
Visserij
EU-ministers beperken totale vangstquota voor 2021 in de Oostzee
De Raad stelde de vangstmogelijkheden voor 2021 vast voor de 10 commercieel belangrijkste visbestanden in de Oostzee. Na een dag van onderhandelen tot in de vroege uren van 20 oktober 2020 kwamen de ministers overeen om - conform het recentste wetenschappelijke advies - de vangstmogelijkheden voor bepaalde visbestanden verder te verminderen, zodat deze zich kunnen herstellen. De totaal toegestane vangsten (TAC's) in de Oostzee worden over het geheel genomen met ongeveer 6 % verlaagd.
Infographic - Vaststellen van vangstbeperkingen en quota
Visserij in de Oostzee: Raad bepaalt vangstbeperkingen voor 2021 (persmededeling, 20 oktober 2020)
Vangstmogelijkheden: TAC's en quota (achtergrondinformatie)
Andere agendapunten
De ministers namen een wettekst aan om de toepassing van de verordening biologische productie en etikettering van biologische producten met één jaar uit te stellen.
De ministers werden ook geïnformeerd over:
een verklaring van de Visegrad-groep over het GLB en het MFK
een verzoek van verschillende lidstaten om de datum van toepassing van de diergezondheidswetgeving uit te stellen
een verklaring van verschillende lidstaten over afwijkingen van de hygiënevoorschriften voor plaatselijke slacht- en verwerkingsactiviteiten
een verklaring van verschillende lidstaten over de noodzaak van aanvullende maatregelen in de rundvleessector als gevolg van de COVID-19-crisis
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3776
Luxemburg
19 oktober 2020
10:00
Vooraf (documenten)
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden
Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 1 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, toevoeging 2 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Deelnemerslijst - 19/10/2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst - 21/10/2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: