Val van Srebrenica: Europees Parlement herdenkt de slachtoffers
Het EP stond vrijdag stil bij de val van de enclave Srebrenica in juli 1995 tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog. Het drama in Srebrenica is de grootste genocide in Europa sinds WO II.
Het Europees Parlement stond vrijdag stil bij de val van de enclave Srebrenica in juli 1995 tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog. Meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens werden 25 jaar geleden vermoord door Bosnisch-Servische strijdkrachten. Het drama in Srebrenica is de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
De Europarlementariërs gingen na de herdenking in debat met Olivér Várhelyi, Eurocommissaris voor nabuurschap en uitbreiding. De rol van de Nederlandse militairen van Dutchbat kwam ook ter sprake.
Commissaris Várhelyi en een deel van de Europarlementariërs droegen tijdens het debat de gehaakte witte bloem van Srebrenica als eerbetoon aan de slachtoffers. De sprekers erkenden allen dat Europa en de internationale gemeenschap tekortgeschoten zijn in het stoppen van de genocide.
Men riep op tot gerechtigheid voor de slachtoffers en nabestaanden. Er werd door een aantal sprekers opgeroepen om het ontkennen van de genocide in Srebrenica strafbaar te stellen.
Een deel van de politici benadrukte de rol van de EU in het bevorderen van vrede en veiligheid in Bosnië-Herzegovina en de rest van de Westelijke Balkan. De EU moet de democratische krachten hier steunen. Zij noemden ook dat EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld moet worden voor dit deel van Europa.
FVD-Europarlementariër Derk Jan Eppink noemde de inzet van Dutchbat in Srebrenica. Tijdens het debat zei hij: “Nederland stuurde Dutchbat om de enclave te beschermen. Maar deze vredesmissie was vanaf het begin een ‘mission impossible’. Het VN-mandaat was onwerkbaar, de bewapening te licht en beloften over luchtsteun werden gebroken. Srebrenica was niet het falen van Dutchbat, maar van de internationale gemeenschap en de Nederlandse politiek.” Eppink stelde tot slot: “Vandaag eren we onze veteranen en herdenken we de slachtoffers van deze gruwelijke gebeurtenis, deze genocide. Het is misschien een schrale troost dat generaal Mladić nu levenslang in een Nederlandse gevangenis zit.”
Kijk hier het hele debat terug.
Klik op de namen van de sprekers om hun bijdrage terug te kijken:
Olivér Várhelyi namens de Europese Commissie
Paulo Rangel (EVP, Portugal)
Tonino Picula (S&D, Kroatië)
Valter Flego (Renew Europe, Kroatie)
Dominique Bilde (ID, Frankrijk)
Romeo Franz (Groenen/EVA, Duitsland)
Derk Jan Eppink (FVD/ECR, Nederland)