Buitenlandse overnames tijdens de Covid-19-crisis: EP-leden willen gelijk speelveld
De coronacrisis maakt EU-bedrijven kwetsbaar voor gesubsidieerde buitenlandse concurrenten. Eerlijke concurrentieregels zouden voor iedereen geldig moeten zijn, dringen EP-leden aan.
In een plenair debat op 17 juni, uitten EP-leden hun bezorgdheid over buitenlandse bedrijven die subsidies ontvangen van hun regeringen, en zo een concurrentievoordeel hebben op Europese bedrijven, of ze zelfs uitkopen en zo hun financiële moeilijkheden tijdens de Covid-19-pandemie misbruiken.
De Europese Commissie kondigde eerder die dag delancering van een openbare raadpleging aan over hoe we de ontregelende effecten door buitenlandse subsidies op de interne markt moeten aanpakken. De meeste EP-leden die tijdens de plenaire sessie aan het woord waren, steunden het initiatief en benadrukten de noodzaak voor eerlijke concurrentie.
De raadpleging van de Commissie bekijkt algemene ongeregeldheden op de markt door buitenlandse subsidies, maar concentreert zich ook concreet op buitenlandse subsidies die de overname van EU-bedrijven gemakkelijker maken of een oneerlijk voordeel bieden tijdens aanbestedingen voor overheidsopdrachten.
Christophe Hansen (EVP, Luxemburg) wees erop dat “China niet de enige staat is die op zoek is naar bedrijven die door de pandemie verzwakt zijn”, maar het is “de olifant in de kamer tijdens dit debat”. Als we de publieke steun voor ons handelsbeleid willen behouden, moeten we middelen voorzien om eerlijke concurrentie te handhaven,” zei hij.
“De economische impact van het coronavirus kan niet gebruikt worden om te profiteren van de zwakheden van bedrijven,” zei Agnes Jongerius (S&D, Nederland), en voegde toe: “We kunnen niet gewoon toekijken terwijl bedrijven oneerlijke subsidies ontvangen en ze gebruiken om onze bedrijven te kopen”.
“Stel je een voetbalwedstrijd voor waar de uitploeg gemakkelijkere regels volgt dan de thuisploeg,” zei Stéphanie Yon-Courtin (Renew Europe, Frankrijk). “Wat is het nut van nog naar de wedstrijd te kijken, als je op voorhand weet wie er gaat winnen.”
In een rapport over het EU-mededingingsbeleid, geschreven door Mevr. Yon-Courtin en op 18 juni aangenomen tijdens de plenaire zitting, benadrukten Europarlementsleden de noodzaak om essentiële EU-bedrijven en ‑activa veilig te stellen tegen vijandige overnames.
Sommige EP-leden roepen op tot strengere regels om rechtstreekse buitenlandse investeringen in de EU te controleren. De EU nam hierover in 2019 een wettelijk kader aan. Het doel is om te verzekeren dat investeringen geen bedreiging zouden vormen voor essentiële infrastructuur of toegang geven aan gevoelige informatie of belangrijke technologieën. De regels zullen in oktober 2020 van kracht worden.
Uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Margrethe Vestager benadrukte het gebrek aan transparantie van buitenlandse subsidies: “Op dit moment doen Europese regeringen hun best om bedrijven te helpen om de schade van het coronavirus in te dammen. Maar dat kunnen ze met controle en op een transparante manier... De reden waarom we te maken hebben met buitenlandse subsidies, is dat we geen controle en geen transparantie hebben, en dat is waarom we ons er vandaag tegen verzetten.”
Ontdek de EU-maatregelen om Covid-19 aan te pakken en bekijk de tijdlijn.
Meer informatie
Productinformatie
REF.: 20200618STO81512