Europese Commissie start openbare raadpleging over nieuw actieplan voor digitaal onderwijs

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020, 8:00.

Vandaag lanceert de Commissie een openbare raadpleging in de hele EU om ervoor te zorgen dat haar komende nieuwe actieplan voor digitaal onderwijs de ervaringen in onderwijs en opleiding van de EU tijdens de coronacrisis weerspiegelt. Tijdens de pandemie sloten scholen en universiteiten massaal de deuren. Ze schakelden over op afstandsonderwijs en online leren en het gebruik van digitale technologieën op grote en nooit eerder geziene schaal. De raadpleging zal helpen om lering te trekken uit de ervaringen en zal de basis vormen voor de voorstellen van het actieplan, dat uitermate belangrijk zal zijn in de herstelperiode na de COVID-19-crisis.

Margrethe Vestager i, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “Door de coronacrisis zien wij ons voor talrijke verschillende uitdagen gesteld. Ouders, leerkrachten en lerenden hebben zonder enige waarschuwing snel moeten overschakelen op e-learning. Deze openbare raadpleging biedt allen de mogelijkheid om ons te vertellen over de problemen die zij hebben ondervonden, maar ook over wat zij hebben geleerd en welke oplossingen zijn gevonden. Het was een steile leercurve in real time en we willen graag meer over de bevindingen horen. Het actieplan voor digitaal onderwijs zal voortbouwen op deze lessen om een coherente en op maat gesneden Europese visie en een reeks effectieve maatregelen voor digitaal onderwijs voor te stellen.”

Margaritis Schinas i, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze, zegt hierover: “De crisis heeft de bestaande sociaal-economische ongelijkheden versterkt en heeft digitale verschillen in het onderwijs blootgelegd die dringend moeten worden aangepakt. De openbare raadpleging over het nieuwe actieplan voor digitaal onderwijs geeft burgers de kans om hun standpunten en ervaringen te delen en vorm te geven aan de Europese agenda voor digitaal onderwijs.”

Mariya Gabriel i, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, voegt daaraan toe: “Door de COVID-19-pandemie waren we getuige van de grootste verstoring van onderwijs en opleiding in de recente Europese geschiedenis. Honderd miljoenen studenten, leerkrachten en onderwijzend personeel zijn wereldwijd getroffen. Velen van hen hebben digitale middelen ingezet om het academisch jaar voort te zetten. Voor velen was het de eerste keer dat zij volledig gebruikmaakten van digitale technologieën voor onderwijs en leren. Met deze openbare raadpleging willen wij inzicht krijgen in en leren van al deze ervaringen. We nemen allemaal deel aan deze discussie. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat het nieuwe plan voor digitaal onderwijs het pad effent voor echt inclusief en hoogwaardig digitaal onderwijs in Europa.”

De openbare raadpleging heeft tot doel de standpunten van alle burgers, instellingen en organisaties uit de publieke en particuliere sector te verzamelen, en hun standpunten en ervaringen met betrekking tot de ongekende crisis en hun visie op digitaal onderwijs in Europa te delen. De raadpleging [is] beschikbaar in alle officiële talen van de EU en loopt tot 4 september. Het proces wordt aangevuld met een reeks online voorlichtingsevenementen in de loop van de zomer om nog meer van gedachten te wisselen over digitaal onderwijs en de ervaringen met de COVID-19-crisis.

Achtergrond

De digitale transformatie is een van de prioriteiten van de Europese Commissie, zoals uiteengezet in haar vlaggenschipstrategie Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk. Inclusief onderwijs en inclusieve opleiding van hoge kwaliteit zijn essentieel om deze ambitie waar te maken en ervoor te zorgen dat alle Europeanen voorbereid zijn om in het digitale tijdperk te leven en te werken. Om deze visie te verwezenlijken, zal de Europese Commissie in september 2020 een nieuw actieplan voor digitaal onderwijs voorstellen. Dat actieplan zal een belangrijk instrument zijn in het herstel na de COVID-19-crisis, aangezien het rekening houdt met de lessen die uit de crisis zijn getrokken en de langetermijnvisie voor het Europese digitale onderwijs.

Meer informatie

Openbare raadpleging over het nieuwe actieplan voor digitaal onderwijs

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

Actieplan voor digitaal onderwijs 2018

Volg het actieplan voor digitaal onderwijs op Twitter @EUDigitalEducation