EP-leden veroordelen racisme en politiegeweld in een debat over de dood van George Floyd

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 22 juni 2020.

Racisme heeft geen plek in de EU, zeiden EP-leden in een debat over politiegeweld en discriminatie na de grootschalige protesten tegen racisme in de VS en in de EU.

Op woensdag 17 juni hadden EP-leden een bespreking met vertegenwoordigers van de Raad en de Commissie over racisme, discriminatie en politiegeweld, dat minderheden zoals mensen van Afrikaanse afkomst vaak ondervinden.

Eind mei stierf George Floyd, een Afro-Amerikaanse man, terwijl hij gearresteerd werd door politieagenten in de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn dood, samen met vergelijkbare voorvallen, veroorzaakte de voorbije weken zowel vreedzame als gewelddadige protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS en in de wereld.

Aan het begin van de plenaire sessie, hield het Parlement een minuut stilte voor George Floyd, voordat voorzitter David Sassoli i het woord gaf aan Pierrette Herzberger-Fofana i (Groenen/EVA), een Duits Europarlementslid van Afrikaanse origine. Zij vertelde een schokkend verhaal waarin zij onlangs hardhandig werd aangepakt door de Belgische politie, toen ze politieagenten fotografeerde tijdens een incident met twee zwarte jongeren aan het Brussels noordstation.

“Ik denk dat er veel maatregelen nodig zijn om mensen te beschermen die niet hier zijn, en niet in staat waren om te ontsnappen aan politiegeweld,” zei ze.

Racisme in Europa

Terwijl ze erkende dat er racisme is in Europa, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i, “Als samenleving moeten we de realiteit onder ogen zien.”

“We moeten racisme en discriminatie onverbiddelijk bestrijden - zichtbare discriminatie uiteraard, maar ook wanneer het subtiel opduikt... in het rechtssysteem en wetshandhaving, op onze arbeids- en woningmarkt, in het onderwijs, in de gezondheidszorg, in de politiek en migratie,” voegde ze toe.

Hermann Tertsch i (ECH, Spanje) zei dat de focus in het huidige debat rond racisme voornamelijk over de VS ging, die als de slechteriken gezien worden, ondanks het feit dat racisme en haat ook in Europa bestaat.

Alice Kuhnke i (De Groenen/EVA, Zweden) stemde in: “We moeten een sterk signaal geven aan de VS, maar we moeten ook voor onze eigen deur vegen. Dit Parlement en de Commissie zullen definiëren hoe de EU een duurzame samenleving vormt die niemand achterlaat. Er mag geen ruimte zijn voor racisme en discriminatie.”

Younous Omarjee i (GUE/NGL, Frankrijk) zei - “Europese geschiedenis heeft altijd gebalanceerd tussen barbarisme en beschaving met veroveringen, slavernij, kolonisatie en de Holocaust”. Hij eiste maatregelen om raciale en sociale ongelijkheid in Europa aan te pakken.

Susanna Ceccardi i (ID, Italië) veroordeelde echter wel dat recente protesten eindigden in plunderingen en schade aan historische standbeelden. “Naast racisme is er nog een plaag die zich wereldwijd verspreidt: de plaag van onwetendheid en dwaasheid van hen die hun eigen geschiedenis willen wissen.”

Dacian Cioloş i (Renew Europe, Roemenië) stelde in vraag of de EU-instellingen zelf de diversiteit van de Europese Unie weerspiegelen. “We moeten bijdragen aan de opbouw van een inclusieve maatschappij, met zelf een begin te maken om inclusief te zijn. Enkel wanneer wij het goede voorbeeld geven, kunnen we aan anderen pas vragen om dat principe te respecteren,” zei hij.

Hoop voor de toekomst

Isabel Wiseler-Lima i (EVP, Luxemburg) zei dat de wrede moord op George Floyd geleid heeft tot de opstand tegen racisme en politiegeweld van mensen over de hele wereld. “Deze kleurrijke beweging heeft vele jonge mensen hoop voor de toekomst gegeven.”

“Het is onze plicht om racisme uit te roeien in onze steden,” zei Iratxe García Pérez i (S&D, Spanje), en riep op om de richtlijn ter bestrijding van discriminatie in de Raad te deblokkeren om de EU meer wettelijke middelen te geven om een einde te maken aan racisme in Europa.

“Laat ik luid en duidelijk zeggen dat we solidair zijn met de slachtoffers van rassendiscriminatie overal in de wereld. Zwarte levens zijn wel belangrijk en systematisch racisme en discriminatie hebben geen plek in onze maatschappij,” zei Nikolina Brnjac, die het Kroatische voorzitterschap van de Raad vertegenwoordigde.

Vorig jaar in maart drong het Parlement aan bij de EU en de lidstaten om maatregelen te nemen om structureel racisme in Europa aan te pakken. EP-leden eisten om een einde te maken aan raciale profilering in strafrecht en terrorismebestrijding en eisten bovendien doeltreffende rechtsmiddelen in te voeren voor misdrijven tegen de menselijkheid tijdens het Europese kolonialisme.

EP-leden zullen vrijdag (19 juni) stemmen over een anti-racismeresolutie .

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200611STO81006