Coronavirus: lidstaten akkoord over interoperabiliteit van mobiele tracerings- en waarschuwingsapps

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2020, 8:00.

De lidstaten hebben, met de steun van de Commissie, overeenstemming bereikt over een reeks technische specificaties voor de veilige uitwisseling van informatie tussen nationale contacttraceringsapps met een gedecentraliseerde architectuur. Het overgrote merendeel van de traceringsapps die momenteel in de EU worden gebruikt of binnenkort worden gelanceerd, maakt hiervan gebruik. Zodra de technische oplossing is uitgerold, zullen die nationale apps ook werken wanneer gebruikers naar een ander EU-land reizen dat ook een gedecentraliseerde aanpak hanteert. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de totstandbrenging van interoperabiliteit tussen mobiele apps voor het traceren van coronabesmetting, nu de lidstaten aan de vooravond van de zomervakantie de reisbeperkingen geleidelijk opheffen.

Thierry Breton i, commissaris voor Interne Markt: “Het vakantieseizoen staat voor de deur en het is dus van belang dat de Europeanen de app uit hun eigen land overal in de EU kunnen gebruiken. Contacttraceringsapps kunnen helpen de verspreiding van het coronavirus te beperken, vooral als deze deel uitmaken van nationale strategieën voor het opheffen van afzonderingsmaatregelen.”

Stella Kyriakides i, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Nu we onze samenlevingen en economieën weer openstellen, zijn digitale technologieën van cruciaal belang om onze burgers voor infectierisico's te waarschuwen en besmettingsketens te doorbreken. Ik roep de burgers op om er gebruik van te maken: deze technologieën worden pas doeltreffend als we een kritische massa van gebruikers hebben en de apps ook over grenzen heen interoperabel zijn. De beveiliging van gegevens, de grondrechten en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden in deze digitale tools gerespecteerd, wat dat betreft doen we geen enkele concessie.”

De meeste lidstaten hebben besloten mobiele apps te gebruiken als aanvulling op tracering van besmettingswegen door contactonderzoekers. De overgrote meerderheid van de goedgekeurde nationale apps werkt met een gedecentraliseerde architectuur: de willekeurige identificatiecodes van gebruikers die gedurende een bepaalde tijd in de nabijheid van de telefoon waren, worden op de telefoon zelf opgeslagen. De telefoon vergelijkt deze vervolgens met de identificatiecodes van gebruikers bij wie besmetting is vastgesteld. De technische specificaties zorgen voor interoperabiliteit. Daardoor werkt dit ook wanneer gebruikers uit een andere lidstaat komen. Het is dus niet nodig verschillende nationale apps te downloaden.

De informatie over de nabijheid van gebruikers wordt versleuteld tussen apps uitgewisseld. Zo wordt de identificatie van individuele personen voorkomen, in overeenstemming met de strikte EU-richtsnoeren inzake gegevensbescherming voor apps: er worden geen geolocatiegegevens gebruikt. De Commissie zal het systeem optimaliseren en daarvoor een gatewaydienst opzetten, een interface waarmee informatie van nationale contacttraceringapps en servers efficiënt wordt ontvangen en overgedragen. Daardoor worden er zo min mogelijk gegevens uitgewisseld en wordt het dataverbruik van de gebruikers beperkt.

De technische specificaties waarover vandaag overeenstemming is bereikt, bouwen voort op de in mei overeengekomen richtsnoeren inzake interoperabiliteit, waarin de algemene beginselen zijn vastgelegd.

Volgende stappen

De lidstaten kunnen apps bijwerken om de uitwisseling van informatie tussen nationale, gedecentraliseerde apps mogelijk te maken, zodra deze daar in technisch opzicht klaar voor zijn. De Commissie blijft de lidstaten steunen bij de uitbreiding van de interoperabiliteit naar gecentraliseerde traceringsapps.

Achtergrond

De lidstaten hebben met de steun van de Commissie binnen het e-gezondheidsnetwerk een EU-toolbox ontwikkeld voor het gebruik van mobiele waarschuwings- en contacttraceringapps als reactie op de coronapandemie, samen met richtsnoeren inzake gegevensbescherming voor mobiele apps. Dit maakt deel uit van een gemeenschappelijke gecoördineerde aanpak ter ondersteuning van de geleidelijke opheffing van afzonderingsmaatregelen, zoals in een aanbeveling van de Commissie uiteengezet.

Vanaf de uitbraak van de coronapandemie evalueren de lidstaten, met de steun van de Commissie, de doeltreffendheid, de veiligheid, de privacy en de gegevensbeschermingsaspecten van digitale oplossingen om de crisis te bestrijden. Mits volledig in overeenstemming met de EU-regels en goed gecoördineerd, kunnen contacttraceringapps in alle fasen van de crisisbeheersing een cruciale rol spelen, vooral nu de meeste landen de maatregelen inzake social distancing geleidelijk opheffen. Apps kunnen een aanvulling vormen op de bestaande persoonlijke contacttracering en helpen om de besmettingsketen van het virus te onderbreken.

Meer informatie

Technische specificaties voor de interoperabiliteit van contacttraceringsapps

Vragen en antwoorden: gemeenschappelijke aanpak voor veilige en efficiënte mobiele traceringsapps in de hele EU

Interoperabiliteitsrichtsnoeren voor contacttraceringsapps

EU-toolbox voor mobiele applicaties ter ondersteuning van contacttracering in de strijd van de EU tegen COVID-19

Richtsnoeren voor volledige gegevensbescherming door apps die de pandemie bestrijden

ECDC-richtsnoeren voor mobiele apps ter ondersteuning van contactonderzoek COVID-19

Aanbeveling van de Commissie over een gemeenschappelijke toolbox voor het gebruik van technologie en gegevens om de COVID-19-crisis te bestrijden en te boven te komen

Website van de Commissie over de respons op het coronavirus

Digitale technologieën als respons op het coronavirus