Ruimtevaart: EU-satellietnavigatiesysteem Galileo bereikt 1 miljard smartphonegebruikers
Vanaf morgen bereikt Galileo, het Europese satellietnavigatiesysteem, 1 miljard smartphonegebruikers wereldwijd. Deze mijlpaal valt samen met de 15e verjaardag van het Agentschap voor het Europees wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GSA), de belangrijkste partner van de Commissie bij de exploitatie van Galileo.
In de aanloop van de opening van een speciaal evenement op het GSA-hoofdkantoor in Praag heeft Elżbieta Bieńkowska i, commissaris voor Interne Markt i, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, gezegd: “Galileo biedt nu tijdsbepalings- en navigatiediensten van hoge kwaliteit aan 1 miljard smartphonegebruikers wereldwijd aan. Dit is mogelijk gemaakt door een werkelijk Europese inspanning om het meest accurate navigatiesysteem ter wereld te bouwen, met de steun en inzet van het GSA. Ik ben ervan overtuigd dat onze ruimtevaartindustrie zal blijven bloeien met meer banen, ideeën en investeringen in het kader van het nieuwe EU i-ruimtevaartprogramma.”
Sinds december 2016 biedt Galileo zogeheten “initiële diensten” aan, die het dagelijks leven voor burgers en bedrijven nu al verbeteren met accurate plaatsbepalings-, navigatie- en tijdsbepalingssignalen.
95 % van de producenten van smartphonechips voor satellietnavigatie maken tegenwoordig chips die compatibel zijn met Galileo. De mijlpaal van “1 miljard gebruikers” is gebaseerd op het aantal wereldwijd verkochte smartphones die Galileo gebruiken. Het werkelijke aantal Galileo-gebruikers is groter. In Europa zijn alle nieuwe automodellen die voor de markt zijn goedgekeurd, uitgerust met het eCall-systeem, dat Galileo gebruikt om de locatie van het voertuig aan de hulpdiensten mee te delen. Sinds dit jaar is Galileo geïntegreerd in de digitale tachograaf van vrachtwagens - een apparaat voor de registratie van snelheid en afstand - om de naleving van de rijtijdregels te waarborgen en de verkeersveiligheid te verbeteren.
Galileo biedt ook de cruciale opsporings- en reddingsdienst (SAR) aan, waardoor de tijd die nodig is om een met een noodbaken uitgeruste persoon op zee, in de bergen of in de woestijn op te sporen, is teruggebracht tot minder dan tien minuten. Met Galileo is de nauwkeurigheid van de lokalisatie verbeterd van 10 km tot minder dan 2 km. In de toekomst zal het systeem ook aan de persoon bevestigen dat er hulp onderweg is.
Ten slotte biedt Galileo overheidsinstanties ondersteuning aan met zijn publiek gereguleerde dienst voor gevoelig beveiligingsgebruik. Overheidsgebruikers wordt een robuuste en volledig versleutelde dienst aangeboden bij nationale nood- of crisissituaties, zoals terroristische aanslagen, om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen.
De Europese ruimtevaartindustrie, qua waarde de op een na grootste ter wereld, is solide en concurrerend. Om de leiderspositie van de EU in de ruimte te handhaven en verder te versterken heeft de Commissie een ruimtevaartprogramma van 16 miljard EUR voorgesteld voor de volgende langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027.
ACHTERGROND
Galileo is het wereldwijde satellietnavigatiesysteem van de EU. Galileo is een civiel systeem onder civiel beheer dat precieze plaats- en tijdsbepaling biedt. Galileo is gericht op het waarborgen van de onafhankelijkheid van Europa van andere satellietnavigatiesystemen alsmede van de strategische autonomie van Europa op het gebied van satellietnavigatie. De autonomie van Europa in deze sector zal de Europese arbeidsmarkt stimuleren, de EU helpen haar rol bij het zorgen voor veiligheid en defensie te vergroten en ondersteuning bieden aan opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, drones, geautomatiseerde mobiliteit en het internet der dingen.
Galileo biedt sinds december 2016 “initiële diensten” aan. Tijdens deze initiële proeffase, die voorafgaat aan de fase waarin de diensten volledig operationeel zijn, worden Galileo-signalen gebruikt in combinatie met andere satellietnavigatiesystemen. Tijdens de fase van volledige operationaliteit zullen de gebruikers de signalen van Galileo onafhankelijk van andere satellietnavigatiesystemen kunnen gebruiken.
Andere ruimtevaartactiviteiten van de EU zijn onder meer Copernicus (kosteloze en vrij toegankelijke aardobservatiegegevens van land, atmosfeer, zee en klimaatverandering alsmede voor crisisbeheersing en beveiliging), EGNOS (regionaal satellietnavigatiesysteem) en ruimtebewaking en ‑monitoring (SST).
Het nieuwe ruimtevaartprogramma zal alle bestaande en nieuwe EU‑ruimtevaartactiviteiten in een enkel programma onderbrengen. De bestaande infrastructuur en diensten zullen behouden blijven en een aantal nieuwe elementen zullen worden ingevoerd om een sterke en innovatieve ruimtevaartindustrie te bevorderen en de autonome, betrouwbare en kosteneffectieve toegang van de EU tot de ruimte te behouden.
Het nieuwe programma voorziet ook in een uniform en vereenvoudigd bestuurssysteem. De EU zal ervoor zorgen dat de toegenomen financiële investeringen worden ondersteund door een efficiënte besluitvorming, zodat alle ruimtevaartactiviteiten van de EU op tijd en binnen het budget worden uitgevoerd. De Commissie blijft verantwoordelijk voor het beheer van het programma in zijn geheel. Gezien zijn ongeëvenaarde expertise zal het intergouvernementele Europees Ruimteagentschap (ESA) een belangrijke partner blijven bij de uitrol van het systeem en bij de technische ondersteuning van de operationele taken van het Europese ruimtevaartprogramma. Het GSA, dat zal worden omgedoopt tot het “Agentschap van de EU voor het ruimtevaartprogramma”, zal de uitvoering en marktintroductie van EU-ruimtevaartactiviteiten in toenemende mate ondersteunen en een grotere rol spelen bij de beveiliging van alle onderdelen van het programma.
MEER INFORMATIE
-
-Voorstel van de Commissie voor een EU-ruimtevaartprogramma (2021-2027): persbericht, V&A, factsheet & verklaring van commissaris Bieńkowska over het voorlopige akkoord over het programma
IP/19/5529
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |