EU verlengt sancties tegen Rusland wegens inlijving Krim

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 20 juni 2019.

De Raad i heeft op 20 juni 2019 de beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door Rusland verlengd tot en met 23 juni 2020.

De maatregelen zijn van toepassing op personen uit de EU en in de EU gevestigde bedrijven. Zij zijn beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol. De sancties omvatten een verbod op:

  • de invoer in de EU van goederen van oorsprong uit de Krim of Sebastopol;
  • investeringen op de Krim of in Sebastopol, wat betekent dat Europeanen en in de EU gevestigde bedrijven geen vastgoed of entiteiten mogen kopen op de Krim, geen bedrijven op de Krim mogen financieren of er bijbehorende diensten mogen verrichten;
  • toeristische diensten op de Krim of in Sebastopol: meer in het bijzonder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland de Krim, behalve in noodsituaties;
  • de uitvoer van bepaalde goederen en technologieën naar bedrijven op de Krim of voor gebruik op de Krim in de vervoer-, telecommunicatie- en energiesector in verband met de prospectie, exploratie en productie van olie, gas en delfstoffen. Voorts is er voor die sectoren een verbod op technische bijstand en tussenhandel-, bouw- of engineeringsdiensten in verband met infrastructuur.

Conform de verklaring die de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid op 17 maart 2019 namens de EU aflegde, blijft de EU, 5 jaar na de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door Rusland, resoluut vasthouden aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. De EU erkent deze schending van het internationaal recht niet en blijft ze veroordelen.

Sinds maart 2014 heeft de EU geleidelijk beperkende maatregelen tegen Rusland ingesteld in reactie op deze opzettelijke destabilisatie van Oekraïne. De vandaag verlengde sancties maken hier deel van uit. De EU heeft naar aanleiding van de crisis in Oekraïne ook nog andere maatregelen genomen, met name:

  • op specifieke sectoren van de Russische economie gerichte economische sancties, van kracht tot en met 31 juli 2019;
  • individuele beperkende maatregelen, op dit moment tegen 170 personen en 44 entiteiten, die onderworpen zijn aan een bevriezing van tegoeden en een reisverbod omdat hun optreden de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne heeft ondermijnd.