Raad Landbouw en Visserij, 14 mei 2019 - Voornaamste resultaten
Infographic - De toekomst van het EU-landbouwbeleid
Voornaamste resultaten
Hervormingspakket gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2020
Het nieuwe uitvoeringsmodel vormt de kern van de GLB-hervorming en is het meest innovatieve element ervan. Dankzij deze belangrijke hervorming krijgen de lidstaten meer zeggenschap over hun nationale beleid, maar ook meer verantwoordelijkheden. Als we vooruitgang boeken op dit punt, helpt dat om het standpunt van de Raad over het hele hervormingspakket te bepalen.
Petre Daea, Roemeens Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en voorzitter van de Raad
De Raad heeft aan de hand van een nota van het voorzitterschap een openbare gedachtewisseling gehouden over het nieuwe uitvoeringsmodel van het GLB na 2020, zoals dat er na de hervorming moet uitzien. De ministers gingen vooral in op de rapportage van mijlpalen, de evaluatie van prestaties, en het vaststellen van eenheidsbedragen voor niet-areaal/diergebonden interventies.
Toekomst van het GLB na 2020 (achtergrondinformatie)
Een schone planeet voor iedereen
Onze leiders wezen er vorige week in Sibiu nog op dat de klimaatverandering dringend moet worden aangepakt, door ons allemaal. Het hoofddoel van de landbouw is weliswaar om voedselzekerheid in Europa te garanderen, maar de land- en bosbouw kunnen ook helpen om de ambitieuze milieudoelstellingen van de EU te halen. Vandaag hebben we gesproken over hoe we onze boeren meer ruimte en middelen kunnen geven om deze uitdaging aan te gaan.
Petre Daea, Roemeens Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en voorzitter van de Raad
De Raad werd geïnformeerd over de landbouwaspecten van de mededeling van de Commissie getiteld "Een schone planeet voor iedereen: een Europese strategische langetermijnvisie voor een bloeiende, moderne, concurrerende en klimaatneutrale economie" en wisselde hierover van gedachten.
De ministers spraken met name over de prioritaire maatregelen die op nationaal en EU-niveau moeten worden genomen op het gebied van de land- en bosbouw om bij te dragen tot de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs, uiterlijk in 2050.
Handelsgerelateerde landbouwvraagstukken
De Commissie lichtte de Raad in over prestaties betreffende de handel in EU-landbouwproducten. Zij rapporteerde over de jongste ontwikkelingen omtrent haar diplomatieke initiatief om Europese landbouwproducten in de hele wereld te promoten, en op de reeds afgeronde en nog lopende handelsbesprekingen die van invloed zijn op de landbouw in de EU. Het gaat onder meer om de handel met de Mercosur, Australië en Nieuw-Zeeland.
De ministers hadden de gelegenheid om van gedachten te wisselen en na te denken over de gevoeligheden van en de prioriteiten en voordelen voor de EU-landbouw in de context van de lopende en komende onderhandelingen van de EU over vrijhandelsovereenkomsten.
Andere agendapunten
De ministers werden tevens geïnformeerd over:
de verordening betreffende de toekomst van het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij
de follow-up van het arrest van het Hof van Justitie over door mutagenese verkregen organismen
de situatie in de fruitsector
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3689
Brussel
14 mei 2019
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A‑punten, wetgevingsberaadslaging
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: