Raad Economische en Financiële Zaken, 22 januari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 januari 2019, 15:30.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 22/01/2019

Voornaamste resultaten

InvestEU

De Raad heeft zich gebogen over het InvestEU-voorstel, dat de bestaande instrumenten voor het bevorderen van investeringen en werkgelegenheid in de EU in één programma samen moet brengen, in de context van het volgende meerjarig financieel kader (2021‑2027).

Om groei en werkgelegenheid te bevorderen, moet in Europa meer worden geïnvesteerd. Het InvestEU-programma zal een belangrijke rol spelen in het helpen financieren van ambitieuze en verstrekkende infrastructuurprojecten. Wij moeten ervoor zorgen dat zo veel mogelijk sectoren en regio's in Europa van het programma kunnen profiteren.

Eugen Teodorovici, Minister van Financiën van Roemenië, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt

Doel van InvestEU is om via garanties uit de EU-begroting publieke en particuliere investeerders ertoe aan te zetten deel nemen aan nieuwe investeringsprojecten. Het programma moet vier beleidsdomeinen ondersteunen: duurzame infrastructuur, onderzoek, innovatie en digitalisering, kleine en middelgrote ondernemingen, sociale investeringen en vaardigheden.

De ministers gingen dieper in op twee belangrijke vraagstukken:

de governancestructuur van InvestEU, waaronder de instelling van een bestuur en de leidende beginselen ervan

de financiële garantie die de EU aan andere partners dan de EIB verstrekt: 25 % van de EU-garantie moet worden gereserveerd voor andere instellingen dan de EIB. De ministers debatteerden over de beginselen die ten grondslag liggen aan de verdeling van dat gedeelte van de garantie.

Zij namen zich voor dit dossier prioritair te behandelen op basis van de sturing van de ministers van vandaag.

Roemeense voorzitterschap brengt nota over InvestEU uit

Commissiepagina over het voorgestelde InvestEU-programma

Europees Systeem voor financieel toezicht

De ministers wisselden van gedachten over de voorstellen tot herziening van de manier waarop het huidige Europees Systeem voor financieel toezicht functioneert. Het voorzitterschap stelde voor de aandacht eerst toe te spitsen op de verscherping van het toezicht op de bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinanciering, en de onderhandelingen over de overige delen van de herziening op zowel technisch als politiek niveau prioritair voort te zetten. Dit punt zal terugkomen op de agenda van de Ecofinzitting in februari.

Op basis van deze sturing van de ministers kan de Raad gaan onderhandelen met het Europees Parlement met het oog op een politiek akkoord over het dossier tegen het einde van de huidige zittingsperiode.

Bestrijding van witwaspraktijken: Raad bepaalt standpunt over aangescherpt toezicht voor banken (persmededeling, 19/12/2018)

Europees Semester

De Raad nam conclusies aan over de jaarlijkse groeianalyse van de Commissie en keurde een ontwerpaanbeveling goed over het economisch beleid van de eurozone.

Conclusies van de Raad over de jaarlijkse groeianalyse

Conclusies van de Raad over het waarschuwingsmechanismeverslag

Aanbeveling van de Raad over het economisch beleid van de eurozone

De ministers bespraken ook de wettelijke implicaties van de verdere ontwikkeling van de economische en monetaire unie in aansluiting op de Eurotop van 14 december 2018, alsook de prioriteiten van het Roemeense voorzitterschap op het gebied van economische en financiële zaken.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3669

Brussel

22 januari 2019

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Lijst van A‑punten, niet‑wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting


1.

Relevante EU dossiers