Raad Buitenlandse Zaken, 21 januari 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2019, 17:00.

Beelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 21 januari 2019 in Brussel.

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

De Raad Buitenlandse Zaken begon met een bespreking over actuele kwesties. De Ministers van Buitenlandse Zaken gingen kort in op de belangrijkste dringende internationale vraagstukken, waaronder de situatie in de Democratische Republiek Congo, Venezuela en Syrië. De aanneming van Raadsconclusies over de situatie in Nicaragua kwam eveneens ter sprake, evenals de eerste plaatsingen op de lijst in het kader van de nieuwe EU-sanctieregeling tegen het gebruik en de verspreiding van chemische wapens. De hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken hadden het ook over de bomaanslag in Bogotá (Colombia) van 17 januari 2019 en over de recente ontwikkelingen in Jemen.

Desinformatie

We hebben vandaag gesproken over desinformatie, meer bepaald met het oog op de Europese verkiezingen. Er is met klem benadrukt dat moet worden gekeken naar alle soorten desinformatie, die zowel van binnen als van buiten de EU komen en verschillende vormen aannemen. We waren het erover eens dat we hiermee snel vorderingen moeten maken en we zijn vastbesloten het actieplan uit te voeren.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De Raad beraadde zich op het actieplan tegen desinformatie dat de hoge vertegenwoordiger en de Europese Commissie op 5 december 2018 hadden gepresenteerd. De Ministers van Buitenlandse Zaken spraken uitdrukkelijk hun steun uit voor het gezamenlijke actieplan.

Zij wisselden van gedachten over de uitvoering van het actieplan, meer bepaald over de externe aspecten ervan. Zij benadrukten dat een gemeenschappelijk en alomvattend antwoord moet worden geformuleerd op de veiligheidsuitdagingen als gevolg van buitenlandse inmenging, waarbij nationale benaderingswijzen geëerbiedigd worden en de vrijheid van meningsuiting en van de media wordt beschermd.

Zij wezen op de totstandbrenging van een EU-"systeem voor snelle waarschuwingen", dat ten doel heeft expertise en beste praktijken te delen en een gecoördineerd optreden te stimuleren, meer bepaald via bewustmakingscampagnes. De ministers onderstreepten dat voor een efficiëntere bestrijding van desinformatie overleg moet worden gepleegd met het maatschappelijk middenveld, onder meer met maatschappelijke organisaties, ngo's, bedrijven en academische instellingen, en dat daartoe moet worden samengewerkt met internationale partners, met name de NAVO en de G7. Zij wezen er tevens op dat het belangrijk is de weerbaarheid van de buurlanden te helpen versterken.

De Raad kwam tot de conclusie dat desinformatie moet worden bestreden in het ruimere kader van buitenlandse inmenging, hybride dreigingen en strategische communicatie, waarbij de operationele capaciteiten van de EU moeten worden versterkt. Dit houdt in dat werk wordt gemaakt van de versterking van de 3 taskforces voor strategische communicatie van de Europese Dienst voor extern optreden, die zijn ingesteld ter bevordering van een op feiten gebaseerd discours over de EU in de oostelijke en de zuidelijke nabuurschapslanden en in de Westelijke Balkan.

Betrekkingen EU‑Liga van Arabische Staten

De Ministers van Buitenlandse Zaken hielden een bespreking ter voorbereiding van de ministeriële bijeenkomst van de EU en de Liga van Arabische Staten (LAS), die op 4 februari 2019 in Brussel wordt gehouden met het oog op de eerste EU-LAS-top op 24 en 25 februari 2019 in Sharm-el-Sheikh (Egypte).

De Raad benadrukte andermaal het belang van een sterk EU-LAS-partnerschap. De Ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de noodzaak van samenwerking met de LAS bij de aanpak van tal van onderwerpen en gemeenschappelijke uitdagingen zoals multilateralisme, handel en investeringen, terrorisme­bestrijding, migratie, klimaatverandering en regionale problemen.

Betrekkingen EU‑Liga van Arabische Staten (EDEO)

Betrekkingen EU-ASEAN

De Raad besprak de 22e ministeriële bijeenkomst van de EU en de ASEAN, die op dezelfde dag in Brussel plaatsvond. Hij nam conclusies aan over de betrekkingen tussen de EU en de ASEAN.

Conclusies van de Raad over de betrekkingen EU-ASEAN

Ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN, 21/01/2019

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3668

Brussel

21 januari 2019

09:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda

Lijst van A‑punten, niet‑wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN