Raad Milieu, 9 oktober 2018 - Voornaamste resultaten
Videobeelden van de Raad Milieu van 9 oktober 2018 in Luxemburg
Voornaamste resultaten
De Ministers van Milieu werden het eens over hoe de CO2-uitstoot van auto's en bestelwagens zal worden teruggedrongen in Europa.
CO2-emissienormen voor auto's en bestelwagens
Tijdens de zitting van 9 oktober in Luxemburg konden de Ministers van Milieu een akkoord bereiken over de voorgestelde verordening inzake CO2-normen voor auto's en bestelwagens (herschikte verordening). Zij werden het eens over het standpunt van de Raad over de tekst en stelden nieuwe doelen voor strengere CO2-emissienormen.
Uiterlijk in 2030 zullen nieuwe auto's gemiddeld 35% minder CO2 uitstoten in vergelijking met de huidige emissiegrenswaarden. Het akkoord dat wij vandaag hebben bereikt, vormt een solide basis voor besprekingen met het Europees Parlement.
Elisabeth Köstinger, Oostenrijks Minister van Duurzaamheid en Toerisme
Infografiek: Reductie van CO2-emissies wegvervoer
Klimaatverandering en CoP24
De Raad nam conclusies over klimaatverandering aan als onderdeel van de voorbereidingen voor de Conferentie van de Partijen bij het Raamverdrag van de VN inzake klimaatverandering in december in Katowice (CoP24). Met de conclusies wil men een krachtig politiek signaal afgeven en een overtuigend verhaal brengen over het ambitieniveau van de EU op het gebied van klimaatverandering. De ministers onderstreepten dat alle landen meer mitigatiemaatregelen moeten nemen, in samenhang met onder meer duurzame ontwikkeling en bescherming van de biodiversiteit, om de langetermijndoelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen. Tijdens de CoP24 zal de EU alle partijen ertoe aansporen sneller werk te maken van de uitvoering van hun respectieve nationaal bepaalde bijdragen.
Videobeelden: Klimaatverandering is dodelijk
Biodiversiteit
De Ministers van Milieu namen conclusies over biodiversiteit aan. De conclusies bevatten de belangrijkste elementen van het EU-standpunt met het oog op de Conferentie van de partijen (CoP14) bij het Verdrag inzake biologische diversiteit, die in november in Egypte plaatsvindt. De conclusies betreffen ook het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid en het Protocol van Nagoya inzake toegang en verdeling van voordelen. De ministers spraken hun ernstige bezorgdheid uit over het feit dat de natuurlijke rijkdommen en ecosystemen waarvan de mensheid afhankelijk is, aan hoge risico's worden blootgesteld en dat het merendeel van de factoren die biodiversiteitsverlies aanjagen, aan kracht blijven toenemen.
CO2-emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen
De Raad hield 's middags een via livestreaming te volgen oriënterend debat over de allereerste EU-verordening inzake CO2-emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen. De ministers bespraken de voorgestelde CO2-emissiereductiedoelstellingen voor nieuwe vrachtwagens en bussen. De ministers kregen de gelegenheid hun standpunten over het Commissievoorstel te formuleren, en te bespreken hoe vooruitgang kan worden geboekt in het bereiken van een gemeenschappelijk standpunt.
Andere agendapunten
In een openbare zitting kon de Raad luisteren naar een presentatie door het voorzitterschap van de richtlijn kunststoffen voor eenmalig gebruik.
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3640
Luxemburg
9 oktober 2018
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige agenda, Raad Milieu, 9 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Milieu, 9 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Milieu, 9 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: