Stemverklaring over het rapport Sargentini inzake de situatie in Hongarije
Vandaag is in het Europees Parlement in Straatsburg gestemd over het rapport Sargentini inzake de situatie in Hongarije. Peter van Dalen heeft zich onthouden op dit rapport en legt hier uit waarom:
1.
De situatie in Hongarije is ronduit zorgelijk. Zo werkt de regering Orban niet mee aan de opvang van vluchtelingen. De regering dient meer te doen om de ontwikkeling en scholing van de Roma te bevorderen. De grip van de regering op de media neemt toe. Ook op het gebied van het onderwijs wordt de vrijheid meer en meer ingeperkt. Terwijl Hongarije wel op velerlei terreinen afhankelijk is van, en graag ontvangt van de middelen uit de EU-begroting.
2.
Rapporteur Sargentini wil artikel 7 van het Europese Verdrag gaan inzetten tegen Hongarije. Met het inzetten van dat artikel wordt de mattenklopper uit de kast gehaald: “Het is nu klaar:.…..pats, boem”.
Ik vind dat we in de EU behoedzaam moeten zijn, dit Verdragsartikel te activeren. Het artikel wordt niet zonder betekenis wel de nucleaire optie genoemd. Het geeft aan wat er gaat gebeuren: geen gesprek meer, maar straf en boete.
3.
In de EU nemen de spanningen tussen onder andere de westelijke en oostelijke Lidstaten toe. Oostelijke Lidstaten zoals Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië worstelen met de last van hun communistische verleden. In die landen zijn diverse bewegingen gaande om de media, de rechterlijke macht, het onderwijs en de corruptie etc. onjuist te behandelen. Het lijkt op een terugval richting de vervlogen jaren 1950-1990. Die kant moet het niet op.
Het instrument van straf en boete dient behoedzaam en ten uiterste te worden gehanteerd. Als alles gepasseerd en geprobeerd is kan het nodig zijn, artikel 7 te activeren. Er kan een moment komen dat dan de keuze is: het gesprek is voorbij.
Ik meen nu nog niet. Want: heeft de EU inzake Hongarije àlle instrumenten van de dialoog uitputtend en volledig benut? Die vraag is voor mij nog niet afdoende noch overtuigend beantwoord. Sterker nog, op dit moment is een dialoog met de regering Orban nog mogelijk. Verschillende wetten en maatregelen heeft de Hongaarse regering na Europese kritiek reeds aangepast. Voorbeeld: de sluiting van de Central European University is teruggedraaid.
4.
Het lijkt me daarom nu wijs, met de regering Orban nog een laatste stap te maken. Met hen nog 1 mijl verder te gaan. Indien komend voorjaar de regering Orban geen of onvoldoende gehoor heeft gegeven de steven te keren, kan het parlement de artikel 7 procedure voorstellen. Hongarije krijgt hiermee een laatste en indringende oproep. En de vraag hiervoor (in paragraaf 3) genoemd, moet dan met ‘ja’ zijn beantwoord.
Ik onthoud daarom mijn stem bij de Plenaire stemming van september 2018.