Raad Algemene Zaken (art. 50), 26 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 26 juni 2018, 23:01.

Voornaamste resultaten

De Raad, in EU27-samenstelling, werd door EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier ingelicht over de stand van zaken in de brexitonderhandelingen; hij ging met name in op de volgendestappen.

De ministers stonden in hun commentaar stil bij de geboekte vooruitgang en wat er moet gebeuren met de resterende knelpunten, waaronder de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en het kader voor de toekomstige relatie met het VK.

De ministers bespraken ook de ontwerpconclusies die de Europese Raad (artikel 50) op vrijdag 29 juni 2018 moet aannemen. De staatshoofden en regeringsleiders zullen de balans opmaken van de onderhandelingen. De leiders zullen naar verwachting benadrukken hoe belangrijk het is dat met alle knelpunten vorderingen worden gemaakt, waaronder de grens met Noord-Ierland; dat het Verenigd Koninkrijk komt met werkbare en realistische voorstellen over de toekomstige relatie; dat gewerkt wordt aan het voorbereid zijn op de brexit.

Nu maart 2019 niet meer zo veraf is, moeten we met spoed oplossingen vinden voor alle resterende kwesties en daarbij alle tot nu toe gemaakte afspraken volledig respecteren. Wat het kader voor de toekomstige relatie betreft, hebben we van het Verenigd Koninkrijk werkbare en realistische voorstellen in verband met zijn positie nodig. Er moet harder gewerkt worden aan het voorbereid zijn op de brexit - op alle niveaus en op alle scenario’s.

Jekaterina Zacharieva, Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken van Bulgarije

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3630

Luxemburg

26 juni 2018

17:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN