Belangrijkste thema's en media-evenementen 14‑27 mei 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 11 mei 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad van de EU de komende 2 weken zal bespreken.

Raad Algemene Zaken i, maandag 14 mei 2018

De Raad zal de langetermijnbegroting van de EU voor de periode na 2020 bespreken. Ook zullen de ministers beginnen met de voorbereidingen van de Europese Raad van juni en van gedachten wisselen over de rechtsstaat in Polen.

Raad Algemene Zaken (art. 50), maandag 14 mei 2018

De EU‑27-ministers zullen zich buigen over de stand van de brexit­onderhandelingen met het VK. Daarbij zal het gaan over de voltooiing van het werk inzake de ontwerpversie van het terugtrekkingsakkoord, en over de besprekingen betreffende het kader voor de toekomstige betrekkingen.

Top EU-Westelijke Balkan, donderdag 17 mei 2018 - Sofia, Bulgarije

De top EU-Westelijke Balkan is een gelegenheid om de betrekkingen van de EU met de regio een nieuwe dynamiek te geven. De aandacht zal vooral uitgaan naar connectiviteit en gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid.

Raad Buitenlandse Zaken i (Handel), dinsdag 22 mei 2018

De Raad zal naar verwachting een besluit aannemen met een aanbeveling tot het openen van handelsbesprekingen met Australië en Nieuw-Zeeland, naast conclusies van de Raad over de nieuwe structuur van handelsakkoorden. De handelsministers zullen ook spreken over de follow-up van de Ministeriële Conferentie van de WTO in Buenos Aires en de handelsakkoorden met Japan en Singapore. Tijdens de lunch zullen de ministers van gedachten wisselen over de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten.

Raad Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), dinsdag 22 mei 2018

De Raad zal ingaan op het EU-noodtrustfonds voor Afrika, het kader na Cotonou of de toekomst van de externefinancieringsinstrumenten.

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport i, dinsdag 22 en woensdag 23 mei 2018

De Raad zal debatteren over het potentieel van universiteiten, de commercialisering van topsport en de toekomst van het EU-jongerenbeleid en van het cultuurbeleid na 2020. Ook zullen verschillende reeksen conclusies worden aangenomen, onder meer over de Europese onderwijsruimte en over de noodzaak cultureel erfgoed op alle beleidsgebieden van de EU op de voorgrond te plaatsen.

Raad Economische en Financiële Zaken i, vrijdag 25 mei 2018

De ministers zullen macro-economische onevenwichtigheden en de vergrijzingsuitgaven in de lidstaten bespreken. Misschien zal hun worden verzocht overeenstemming te bereiken over maatregelen in de banksector en op btw-gebied.

Download als PDF